Online reading:

web stats

14 Φεβ 2007

Αγιος Βαλεντινος-Valentine s Day


Η ημέρα του Βαλεντίνου, όπως ξέρουμε όλοι, πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία πεποίθηση ότι τα πουλιά άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου.
Η 14η Φεβρουαρίου ήταν επίσης μία επίσημη γιορτή (μέχρι το 1969 που αφαιρέθηκε από το Καθολικό εορτολόγιο) προς τιμή δύο Χριστιανών αγίων (ο ένας εκ των οποίων λεγόταν Αγιος Βαλεντίνος) που υποβλήθηκαν σε μαρτύρια από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο τον 2ο. Βέβαια υπάρχει και λίγος έρωτας σε αυτή την ιστορία – ο λόγος που σκοτώθηκε ο Αγιος Βαλεντίνος (για την ακρίβεια αποκεφαλίστηκε) ήταν ότι συνέχισε να τελεί γάμους νέων ζευγαριών ακόμα και μετά τη ρητή απαγόρευση του Κλαύδιου. Προφανώς ο Κλαύδιος πίστευε ότι οι παντρεμένοι στρατιώτες δεν ήταν το ίδιο καλοί όσο οι ανύπαντροι.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η 15η Φεβρουαρίου ήταν η γιορτή της γονιμότητας (Lupercalia) προς τιμήτου θεού Lupercus. Με την πάροδο των αιώνων, αυτοί οι δύο εορτασμοί αναμείχθηκαν και η σύγχρονη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία γιορτή αφιερωμένη στους εραστές, μία ευκαιρία για να ανταλλάσσουν λουλούδια συναισθηματικές κάρτες και υποσχέσεις για έρωτα χωρίς τέλος.

Όπως όλοι ξέρετε στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Σωστά; Έ λοιπόν λάθος! Στην πραγματικότητα δεν γιορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου ο οποίος άλλωστε δεν μνημονεύεται στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, καθολικό και ορθόδοξο.

Αυτό που γιορτάζεται είναι ο έρωτας, ο οποίος ήταν και δικό μας παιδί. Ελληνάκι δηλαδή! Ο Έρωτας (Έρως) στην Ελληνική μυθολογία ήταν θεός. Ήταν ο καρπός της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του πολέμου Άρη. Φαίνεται πως η Αφροδίτη ήταν στην πραγματικότητα η εμπνεύστρια του αντιπολεμικού συνθήματος "Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο", γι' αυτό και με τον Άρη σκαρώσανε αυτόν τον φτερωτό ταραξία και από τότε η ζωή των ανθρώπων έχει γίνει πιο επικίνδυνη!

Αν και ο εξοπλισμός του είναι παλιάς τεχνολογίας (τόξο, βέλη), είναι παρ' όλα αυτά αρκετά αποτελεσματικός και καταφέρνει με τις επιθέσεις του να διασπάσει κάθε αμυντικό σύστημα. Αυτές τις πολεμοχαρείς ιδιότητες τις κληρονόμησε από τον πατέρα του. Στην μητέρα του οφείλει μάλλον την σχέση του με τα λουλούδια. Βλέπετε το πιο διάσημο ερωτικό λουλούδι το τριαντάφυλλο οι Αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στην Αφροδίτη και συνήθιζαν να της προσφέρουν τριαντάφυλλα για να την καλοπιάσουν μήπως και πει καμιά κουβέντα παραπάνω στον σκανταλιάρη γιο της.

Έτσι το έθιμο της προσφοράς λουλουδιών έμεινε μέχρι τις μέρες μας. Αν λοιπόν συνηθίζετε κι εσείς να προσφέρετε λουλούδια κάθε 14 Φεβρουαρίου είναι σίγουρο ότι θα κάνετε τρεις ανθρώπους ευτυχισμένους. Εσάς, το πρόσωπο που αγαπάτε, και τον ανθοπώλη της γειτονιάς σας!!!



Πηγή:www.valentine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: