Online reading:

web stats

2 Φεβ 2007

Πέντε λεπτά διάλειμμα για τον πλανήτη

Χθες πηρα ενα sms στο κινητο.

"20:55 Για 5 λεπτα κλειστε τα φωτα ως ενδειξη διαμαρτυριας για τα προβληματα του πλανητη"

Βεβαια το πρωτο που μου ηρθε στο μυαλο ηταν ενα αλλο sms καποια στιγμη αν δεν κανω λαθος το καλοκαιρι που ελεγε να χοροπηδησουμε καποια συγκεκριμενη ωρα ετσι ωστε να αλλαξει η η τροχια της Γης.Αυτο και αν ηταν μεγαλη παπαρια.

Αυτη την φορα ομως το να κλεισουμε 5 λεπτα τα φωτα ηταν τοσο απλο και συμβολικο.Ομολογω πως δεν το εκανα γιατι δεν ημουν σπιτι.Μα και σπιτι να ημουν το πιθανο ηταν να το ξεχναγα οσο θα καθομουν με γονεις βλεποντας τηλεοραση η συζητώντας μαζι τους τα τεκταινόμενα της ημερας η καθως θα σερφαριζα στο διαδίκτυο.Δεν μου αρεσει που το λεω αλλα ειναι η αληθεια.

Χαιρομαι ομως που ειδα σημερα στις ειδησεις οτι δεκάδες χιλιάδες φώτα έσβησαν για πέντε λεπτά την Πέμπτη το βράδυ σε όλη την Ευρώπη, σε μια συμβολική κίνηση για τη σωτηρία του πλανήτη.
Η επιχείρηση "Πέντε λεπτά διάλειμμα για τον πλανήτη" οργανώθηκε με σκοπό να στρέψει την προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, την ώρα που ειδικοί από όλο τον κόσμο συζητούν στο Παρίσι για τους κινδύνους που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τη Γαλλία. Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το Κολοσσιαίο και η πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες το δημαρχείο και το Ατόμιουμ, το συμβόλου της πόλης βυθίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο σκοτάδι, για πέντε λεπτά. Στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια σταμάτησε η ηλεκτροδότηση πολλών μνημείων, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ρεύματος να πέσει κατά 1000 μεγαβάτ περίπου. Στην Ολλανδία έσβησαν τα φώτα στο κοινοβούλιο, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Ελλάδα, η Γερμανία, το Μονακό και η Ανδόρα.

Σε αυτά τα πέντε λεπτά (20:55-21:00 ώρα Ελλάδας) στη Γαλλία σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 800 μεγαβάτ, χωρίς πάντως να παρουσιαστούν προβλήματα στο δίκτυο διανομής, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού RTE.

"Είχε επιτυχία. Τώρα μένει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα οι πολιτικοί μας", δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης "Φίλοι της Γης", Αν Μπρινγκό.


Τα τελικά συμπεράσματα των επιστημόνων, όπως τα συζήτησαν στο Παρίσι 500 αντιπρόσωποι από 130 χώρες, θα παρουσιαστούν επισήμως την Παρασκευή.

Η 4η επιστημονική έκθεση της Giec επισημαίνει εξάλλου ότι είναι "πολύ πιθανό" (κατά 90%) τα καυσαέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα να ευθύνονται για το σύνολο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που παρατηρείται από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Πηγές:nature.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: