Online reading:

web stats

2 Φεβ 2007

Το "Ρολόι της Καταστροφής"


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες, που για πρώτη φορά, τοποθετούν την ανθρωπότητα ένα βήμα πριν από τον όλεθρο, λόγω των μεγάλων κλιματικών αλλαγών και την προοπτική ενός πυρηνικού ολέθρου. Το μέγεθος της απειλής απεικονίζεται σε ένα συμβολικό "Ρολόι της Καταστροφής", οι λεπτοδείκτες του οποίου μετακινήθηκαν δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα, δείχνοντας έτσι πως βρισκόμαστε μπροστά στη σοβαρότερη απειλή εδώ και 20 χρόνια.

Κλιματικές αλλαγές και πυρηνικά

Μετακινώντας τους δείκτες του ρολογιού πιο κοντά στα μεσάνυχτα, το Δ.Σ. της οργάνωσης "Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων", υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους από την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, σε έναν κόσμο με βίαιες συγκρούσεις και στην καταστροφή που συντελείται από τις κλιματικές αλλαγές.
Η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου παραμένει πρώτη με διαφορά, αφού όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες 50 από τα σημερινά πυρηνικά όπλα μπορεί να σκοτώσουν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, όπως τονίζουν "μακροπρόθεσμα και η κλιματική αλλαγή κρίνεται πολύ σοβαρή απειλή".

"Ως επιστήμονες αναλαμβανόμαστε τους κινδύνους από τα πυρηνικά όπλα και τις καταστροφικές τους συνέπειες και μαθαίνουμε πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η χρήση της τεχνολογίας επηρεάζουν τα κλιματικά συστήματα κατά τρόπον ώστε μπορεί για πάντα να αλλάξουν τη ζωή στη Γη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος μαθηματικός και κοσμογράφος Στίβεν Χόκινγκ.

Είναι η τέταρτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που το Ρολόι προχώρησε μπροστά άλλα δύο λεπτά, από 11.53 σε 11.55, λόγω της διάχυτης ανησυχίας που οι επιστήμονες περιγράφουν ως μια δεύτερη πυρηνική εποχή.

Το συμβολικό ρολόι έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1945, λίγο μετά τη ρήψη ατομικών βομβών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία.

Από τότε που ρυθμίστηκε πρώτη φορά επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, το 1947, οι δείκτες του έχουν μετακινηθεί 18 φορές.

Την απόφαση για τη μετακίνηση των δεικτών παίρνουν διακεκριμένοι επιστήμονες.

Πιο κοντά στα μεσάνυχτα, μόλις δύο λεπτά, είχε έρθει το 1953, μετά την επιτυχημένη δοκιμή υδρογονοβόμβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δείκτες του είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 17 λεπτών από τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: