Online reading:

web stats

28 Φεβ 2007

Διεθνές Πολικό Έτος


It's official: The International Polar Year 2007-2008 officially launches at 10.00 UTC March 1 2007, with an international press conference at the Palais de la Découverte -- a famous science museum in central Paris. More than a dozen countries are also planning national launch events on or around March 1 and an international IPY group is working hard to stimulate activities in schools and science centres around the world.

The International Polar Year is a large scientific programme focused on the Arctic and the Antarctic from March 2007 to March 2009.

IPY, organized through the International Council for Science (ICSU) and the World Meteorological Organization (WMO), is actually the fourth polar year, following those in 1882-3, 1932-3, and 1957-8. In order to have full and equal coverage of both the Arctic and the Antarctic, IPY 2007-8 covers two full annual cycles from March 2007 to March 2009 and will involve over 200 projects, with thousands of scientists from over 60 nations examining a wide range of physical, biological and social research topics. It is also an unprecedented opportunity to demonstrate, follow, and get involved with, cutting edge science in real-time.

Περισσότεροι από 50.000 επιστήμονες ενώνουν από αυτή την εβδομάδα τις δυνάμεις τους στο Διεθνές Πολικό Έτος, το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη διερεύνηση του περιβάλλοντος της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Διεθνές Πολικό Έτος, που ξεκινά επίσημα την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει έως το 2009, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα εδώ και 50 χρόνια, έπειτα από το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος το διάστημα 1957-58. Συγκεντρώνει 228 ανεξάρτητες έρευνες που καλύπτουν κάθε παράμετρο της κρυόσφαιρας, από τη ζωή κάτω από τους επιπλέοντες πάγους της Αρκτικής έως το ρυθμό τήξης των πάγων λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Η παγκόσμια θέρμανση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτισμός μας» δήλωσε ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας, σερ Ντέιβιντ Κινγκ, μιλώνας σε εκδήλωση για το Διεθνές Πολικό Έτος τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Στην τελευταία του έκθεση για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί αυτόν τον αιώνα κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά. Οι επιστήμονες ωστόσο εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στους πόλους θα είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. .

Ένας από τους βασικούς στόχους του νέου προγράμματος είναι να υπολογιστεί με ακρίβεια ο ρυθμός απώλειας των πάγων στην Ανταρκτική. Εκτός από την υποχώρηση των παγετώνων και τη συρρίκνωση των πάγων που επιπλέουν, οι επιστήμονες θα πρέπει να υπολογίσουν και το νερό που χάνεται μέσω υπόγειων ποταμών της Ανταρκτικής.

Η παγωμένη ήπειρος συγκεντρώνει το 90% του γλυκού νερού της Γης και το πλήρες λιώσιμο των πάγων της θα προκαλούσε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας κατά 200 μέτρα.

Για την Αρκτική, οι τελευταίες έρευνες προβλέπουν ότι έως το 2050 οι επιπλέοντες πάγοι δεν θα υπάρχουν στη διάρκεια των καλοκαιριών, καθώς η έκτασή τους περιορίζεται κατά 3% κάθε δεκαετία.

Σε μια πρόβλεψη που δημιουργεί νέες πιέσεις, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι η Αρκτική κρύβει έως και το 25% των αναξιοποίητων κοιτασμάτων πετρελαίου της Γης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι κεντρικά ερευνητικά θέματα:

- προσδιορισμός της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης στις πολικές περιοχές

- ποσοτικός προσδιορισμός παρελθόντων και τωρινών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών και βελτίωση των προβλέψεων

- κατανόηση της σχέσης των Πόλων με τον υπόλοιπο πλανήτη

- διερεύνηση των ορίων της επιστημονικής γνώσης στις περιοχές

- χρήση των πολικών περιοχών για την ανάπτυξη και προώθηση της παρατήρησης στο εσωτερικό της Γης και στο διάστημα

- εξερεύνηση των πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών διαστάσεων των πληθυσμών που κατοικούν πέριξ των πόλων



Ο Chris Rapley, διευθυντής του βρετανικού ινστιτούτου για την έρευνα στην Ανταρκτική, τόνισε ότι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των απειλών που ανακύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές καθιστά το διετές πρόγραμμα επίκαιρο. «Από πολλές απόψεις, η Ανταρκτική, αν και γεωγραφικά απομακρυσμένη, είναι στο κατώφλι του καθενός».


Πηγές: in.gr
International Polar Year

Δεν υπάρχουν σχόλια: