Online reading:

web stats

21 Φεβ 2007

Και μη χειροτερα 2



Απάντησα σε σχόλιο στο προηγούμενο ποστ,το συνεχιζω και εδω για όσους δεν καταλαβαν τον λόγο που αναφέρθηκα στο βιβλίο αυτό.

Ο Τριανταφυλλόπουλος, μετά από τόσες και τόσες «περγαμηνές» (εσείς φταιτε γιαυτό δλδ το να πιστευει πως κάνει κοινωνικό έργο), βρήκε τις προάλλες το «ανάστημα» να αναμετρηθεί με τη Λιλή Ζωγράφου, τη «Συβαρίτισσα» της ελληνικής λογοτεχνίας!
Δεν πάτε καλα ρεεεεε!!Αμέτε να πάτε να θέσετε...

Έστησε μια εκπομπή για να καταγγείλει τον καθηγητή της Γ΄ Γυμνασίου που συνέστησε στους μαθητές του να διαβάσουν το «απρεπές» βιβλίο της Ζωγράφου «Η αγάπη άργησε μια μέρα»...Αντί να συγχαρούν αυτόν τον άνθρωπο,του την είπαν και από πάνω,εκεί φτάσανε.

Ο Τριανταφυλλόπουλος ανέλαβε να επαναφέρει στην ...ευπρέπεια τη Ζωγράφου και τον (άξιο του επαγγέλματός του) καθηγητή!

Πού να 'ξερε (ο ταλαίπωρος) ότι σε κάτι τέτοιους «εισαγγελείς» ήταν που όταν τη ρωτούσαν, «τι δουλειά κάνεις μωρή;», η Ζωγράφου απαντούσε: «Επάγγελμα πόρνη»!



Όμως, ευτυχώς εκτός από την AGB υπάρχει και η κοινωνία. Οι μαθητές του καθηγητή ξεσηκώθηκαν, οι συνάδελφοί του ξεσηκώθηκαν, οι άνθρωποι ,οι κανονικοί άνθρωποι , που έχουν αξιωθεί να πιάσουν στα χέρια τους κάποιο από τα βιβλία της Ζωγράφου, ξεσηκώθηκαν,το κράτος δεν πήρε καμία θέση κλασσικά.

Οτι ο ξεσηκωμός δεν προβλήθηκε από το κανάλι του Τριανταφυλλόπουλου, δεν είναι είδηση. Ετσι κάνουν αυτοί οι «ευαγγελιστές της Αλήθειας». Της μιας και μοναδικής, της δικής τους ...«Αλήθειας». Για τις τακτικές τους έχει γράψει σχετικά και η Ζωγράφου (στην «Αντιγνώση»).



Ο Τριανταφυλλόπουλος, στο πλαίσιο του «πνεύματος», της «ηθικής» και της «διάπλασης των παίδων», αποφάσισε να ...«αναμετρηθεί» (και) με τη Ζωγράφου. Οι παλιοί το 'λεγαν κάπως έτσι: «Η Παξινού και η Ανουσάκη ...μάλωναν για τον ίδιο ρόλο».

Η Ζωγράφου, πάλι, είχε το δικό της τρόπο να τα περιγράφει αυτά:

«Μόνο η βλακεία μένει αμετακίνητη», έγραφε.(Πόσο δίκιο είχε!) Και συμπλήρωνε:

«Οχι όχι, εγώ - έλεγε η Ζωγράφου - δε θέλω ν' αλλάξει ο κόσμος αυτός. Να χαλάσει θέλω, να τον χαλάσω, να τον γκρεμίσω, αυτό θέλω, να τον δω σωριασμένο, να δρασκελίσω τα χαλάσματα τρέχοντας με τα χέρια ανοιχτά στον άνεμο, στη λευτεριά, ν' αγκαλιάσω τους ανθρώπους, πόσοι ωραίοι άνθρωποι θα υπάρχουν στον κόσμο, όλοι θα 'ναι ωραίοι και αληθινοί, και θα γελούν, θα μιλούν καλοσυνάτα χωρίς να ταπεινώνουν ο ένας τον άλλον...»

Αυτά που λέτε.Μετά από τα σκατά,τις δολοπλοκίες των πολιτικών κλπ πιάσανε στο στόμα τους την Λιλή Ζωγραφου..όταν ζούσε όλοι το βούλωναν.Καμιά κούβεντα δεν ειπώθηκε γιαυτό το βιβλίο.Αλλά έτσι κάνουν "οι άντρες" εκ τ ασφαλούς κατηγορούν και κριτικάρουν.
Ε ρε βούρδουλαςςςς που σας χρειάζεταιιιιι!!!!
Μπουρλοοοοοοοοοότοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!

16 σχόλια:

Kelsos είπε...

Για να πω την αλήθεια το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, είδα το όλο θέμα εντελώς τυχαία (γιατί συνήθως δεν βλέπω τηλεόραση) ένα πρωί πριν κάμποσο καιρό.

Αυτό που είπαμε με το φίλο που ήμασταν παρέα ήταν αυτό που ανέφερες εν ολίγοις στο προηγούμενο post. Ότι στην τηλεόραση αλλά και στην κοινωνία γύρω μας υπάρχει τόσο πολύ σεξ και βία που είναι πραγματικά ηλίθιο να κάνεις τόση φασαρία για ένα βιβλίο. Όπως ανέφερες τα παιδία γνωρίζουν από μικρές ηλικίες τι παίζει και τα ποίο πολλά από μικρές ηλικίες έχουν κάνει πράγματα. Απλά με ενοχλεί αυτός ο υποκριτικός πουριτανισμός που δήθεν υπάρχει στην κοινωνία μας.

Όσον αφορά για το: «Μόνο η βλακεία μένει αμετακίνητη», που έγραφε η Ζωγράφου σαφώς και δίκιο είχε. Νομίζω κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Einstein, κάπως έτσι ήταν: «Γνωρίζω δύο άπειρα πράγματα στον κόσμο, το σύμπαν και την ανθρώπινη βλακεία και για το πρώτο δεν είναι και σίγουρος».

Επίσης πιστεύω ότι το κακό έχει παραγίνει με τα «λαϊκά δικαστήρια» της ελληνικής τηλεόρασης και των δημιο-γράφων του τύπου Μάκη. Το μόνο που κάνουν είναι να κατασκευάζουν εντυπώσεις να παραπλανούν τον κόσμο και να κατασκευάζουν αλήθειες. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι όλα γίνονται με βάση ένα κριτήριο, το πώς δηλαδή θα αυξηθεί η τηλεθέαση.

Alitovios είπε...

Πόσο δίκιο έχεις!

Ανώνυμος είπε...

Οι δημόσιοι κατήγοροι έχουν εκλείψει από αρχαιοτάτων χρόνων. Κατηγορείς τους πάντες , προσθέτοντας αποφθέγματα σκόρπια για να επιβεβαιώσεις αυτά που ισχυρίζεσαι. Κατηγορείς τους γονείς γιατι προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την σκόπιμη προπαγάνδα. θαπρεπε να δεχτούν να διαβάζουν και το playboy στο σχολείο γιατι τα καλά αναγνώσματα εξέλιπαν.Θεοποιείς μία καλή συγγραφέα μόνο και μόνο γιατι μπήκες στο λούκι της προπαγάνδας. Εδώ δεν διαβάζουν Καβάφη , Καζαντζάκη , Ουράνη κ.λ.π Την προπαγάνδα που περνούν την βλέπεις καθημερινά στα σήριαλ της τηλεόρασης, την μια φορά πατέρας και γυιός έχουν την ίδια γκόμενα , την άλλη μία τα έχει ΄ταυτόχρονα με δύο αδέρφια κ.λ.π. Οχι ότι δεν μπορούν να συμβούν αλλά είναι η εξαίρεση. Οταν δείχνεις τον δρόμο σένα παιδί πρέπει να είναι ορατός, φωτισμένος από μεγάλους δημιουργούς , και όχι στα σκοτάδια της νύχτας και της αμαρτίας.

Adomiel είπε...

Χαίρομαι αφάνταστα που εισαι fan της Ζωγράφου...! ;-) Είδα ότι σκοπεύεις μετά να διαβάσεις τη Συβαρίτισσα...! Φρόντισε να έχεις χρόνο μπροστά σου γιατί δύσκολα αφήνετε από τα χέρια...! Μέσα εκεί θα βρεις και κάποια περιστατικά που κάτι θα σου θυμίζουν...! Έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία...! Το ήξερες ότι η Ζωγράφου ήταν η "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Καμπανέλλη, που έγινε η υπέροχη "Στέλλα" του Κακογιάννη;

Μου άρεσαν απίστευτα και τα δύο post...!

Όσο για τις αντιδράσεις δεν είναι η πρώτη φορά και σαφώς ούτε η τελευταία που η Ζωγράφου ξεσηκώνει θύελλες...!

Και μόνο αν αναλογιστείς ποιοι είναι οι κατήγοροί της καταλαβαίνεις το γιατί... Φαιδροί άνθρωποι.. Γέλα και μη χαλιέσαι κοριτσάκι μου...! ;-)

Καλημέρα...

SilentSoul είπε...

@edr
"Οι δημόσιοι κατήγοροι έχουν εκλείψει από αρχαιοτάτων χρόνων. Κατηγορείς τους πάντες , προσθέτοντας αποφθέγματα σκόρπια για να επιβεβαιώσεις αυτά που ισχυρίζεσαι. Κατηγορείς τους γονείς γιατι προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την σκόπιμη προπαγάνδα. θαπρεπε να δεχτούν να διαβάζουν και το playboy στο σχολείο γιατι τα καλά αναγνώσματα εξέλιπαν.Θεοποιείς μία καλή συγγραφέα μόνο και μόνο γιατι μπήκες στο λούκι της προπαγάνδας."
Μου κανεις πλακα ετσι;Διαβασες τι γραφεις;Διαβασες τι γραφω;
"Εδώ δεν διαβάζουν Καβάφη , Καζαντζάκη , Ουράνη κ.λ.π Την προπαγάνδα που περνούν την βλέπεις καθημερινά στα σήριαλ της τηλεόρασης, την μια φορά πατέρας και γυιός έχουν την ίδια γκόμενα , την άλλη μία τα έχει ΄ταυτόχρονα με δύο αδέρφια κ.λ.π. Οχι ότι δεν μπορούν να συμβούν αλλά είναι η εξαίρεση. Οταν δείχνεις τον δρόμο σένα παιδί πρέπει να είναι ορατός, φωτισμένος από μεγάλους δημιουργούς , και όχι στα σκοτάδια της νύχτας και της αμαρτίας"
Μηπως,μηπως λεω και εγω το ιδιο πραγμα;Λες να μου την εχει βιδωσει επειδη δεν εχω κατι καλυτερο να κανω;Εχω αγανακτησει με τις μικροπρέπειες και τους κομπλεξικούς και αυτα καταθέτω.Την αποψη μου.
Αλλα μην χρησιμοποιεις βαρύγδουπες εκφρασεις για να μου την πεις.
Λες οτι "Οι γονεις προσπαθουν να προστατευσουν τα παιδια τους απο σκοπιμη προπαγανδα" χαχαχαχχα αχ σε καλο σου με εκανες να γελασω.Που το ειδες παλι αυτο;Ποια προπαγανδα γλυκιε μου;Ελεος πια!Ας προστατευσουν τα παιδια απο καθε ειδους" νινι που σερνει καραβι" απο καθε ειδους "τατιανολαμπιρισες" απο καθε ειδους λαμογια και ας αφησουν τις παπαριες!
Ξαναλεω.Δεν καταλαβες το κειμενο μου.Δεν με ενδιαφερει κιολας να καταλαβεις, μα δεν θελω και να αρπαχτουμε .Λατρευω τους Ελληνες συγγραφεις.Τους εμαθα στο σχολειο,κατι που σημερα δεν γινετε.
Ρωτα καποιον εφηβο για τον Καβαφη.Η ζωη του εγινε και ταινια αν θυμασαι.Τοτε κανενας δεν ξεσηκωθηκε επειδη στην ταινια τονιζαν τις σεξουαλικες του προτιμήσεις αντι να τονισουν το ταλεντο αυτου του ανθρώπου.Ρωτα εναν εφηβο για τον Ριτσο.Ισως σου απαντησει πως ειναι τραγουδιστης.Ξερεις οτι κατω στην Αιγυπτο αν δεν κανω λαθος,να με συγχωρέσετε αν κανω,απαγορευσανε τον Καζατζακη;Γιατι το κανανε;Για να προστατευσουν τα παιδια;Μη χεσω!

SilentSoul είπε...

@adomiel

Έχεις ακουσει το "Συβαρίτισσα" από Πασχαλιδη;Αν οχι να το ακουσεις.Βρίσκετε στο "Βυθισμένες αγκυρες" και αν θυμαμαι καλα ειναι το δέκατο track.Ωραιοι στίχοι και μελωδια θα σου αρεσει :)

Οσο για την "Στέλλα" ναι το ήξερα:)
Δεν χαλιέμαι κουκλα μου,απλα δεν μπορω τους στενομυαλους και τους "δηθεν",τους τύπους"αλλα λεμε και αλλα κανουμε".Πολύ γουστάρω το αντράκι που εκρυβε μεσα της αυτη η γυναίκα.

Μελινα,Μαλβινα,Ελλη...
Γυναικαρες αλλα και "αντρακια".

SilentSoul είπε...

@alitovie

Σε ευχαριστω.Θα ηθελα και την δικια σου αποψη όμως.Ειμαι σιγουρη πως εχεις.

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχή θέλω να σου πώ ότι σε εκτιμώ απεριόριστα. Γράφεις πάρα πολύ ωραία , σε θαυμάζω , και σ ευχαριστώ που μπορώ ν' ανταλλάξω απόψεις μαζί σου. Ισως και να μην κατάλαβα , γιατι , ενώ θεωρώ την Ζωγράφου μια αξιόλογη συγγραφέα , σε καμμιά περίπτωση δεν την θεωρώ κορυφαία. Απόψη μου είναι. Στην απάντησή σου περί "νινί " και τατιανιές απλώς επιβεβαιώνεις την προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν , σπρώχνοντας μας στα ασήμαντα , όπως σωστά γράφεις και όχι στα σημαντικά που είναι η υγεία , η παιδεία και ο αρχαίος πολιτισμός μας. Σ ευχαριστώ και σε λατρεύω , ακόμα κιαν σε θυμώνω.

SilentSoul είπε...

Γρρρρ!!!!Γαβ γαβ!!Τσιου τσιου!!Δεν το συνεχιζω.;ρ
Η Κατερινα που λες σε αλλο ποστ ποια ειναι;

Ανώνυμος είπε...

Μία φίλη μου τραγουδίστρια στο Ηράκλειο

Christos είπε...

edr γράφεις:
Οταν δείχνεις τον δρόμο σένα παιδί πρέπει να είναι ορατός, φωτισμένος από μεγάλους δημιουργούς , και όχι στα σκοτάδια της νύχτας και της αμαρτίας.
***

και δεν θα συμφωνήσω καθόλου. Όταν προστατεύεις τον ανθρώπινο οργανισμό από βακτήρια και ιούς και τον αποστειρώνεις, δεν τον κάνεις δυνατό αλλά αδύνατο και ανίκανο να αντιμετωπίσει την όποια απειλή.

Το ίδιο και ο άνθρωπος. Αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψει το σκοτάδι, την μαυρίλα, την κοροϊδία, τις πουτάνες και τους πόρνους και θα είναι αυτός που θα υποκύψει πρώτος χωρίς άμυνες, χωρίς κρίση.

Θες να διδάξεις σωστά ένα παιδί; Δίδαξε την ισορροπία, το οποίο σημαίνει και το καλό, και το κακό, το αθώο και το πονηρό.

Ας μην διδάξουμε Καββαδία γιατί ήταν ομοφυλόφιλος και μιλάει για πόρνες στα ποιήματα του. Ας μαζέψουμε τα βιβλία του Εμπειρίκου, τα πορνογραφήματα να τα κάψουμε στις αυλές των σχολείων.

Ανώνυμος είπε...

«Κατηγορείς τους γονείς γιατι προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την σκόπιμη προπαγάνδα. θαπρεπε να δεχτούν να διαβάζουν και το playboy στο σχολείο γιατι τα καλά αναγνώσματα εξέλιπαν»

Δηλαδή εννοείς ότι το να διαβάζουν Λιλή Ζωγράφου είναι σκόπιμη προπαγάνδα; Σκόπιμη προπαγάνδα για πιο πράγμα; Μήπως την ώθησή τους να βλέπουν τηλεόραση γιατί το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη; Ή μήπως σκόπιμη προπαγάνδα για την εκπόρνευση, λάθος τρόπος ζωής (αν υπάρχει και σωστός); Θες να μου εξηγήσεις γιατί πραγματικά δεν σε κατάλαβα;

«…θα πρεπε να δεχτούν να διαβάζουν και το playboy στο σχολείο γιατι τα καλά αναγνώσματα εξέλιπαν..»

Εδώ τώρα εξισώνεις το βιβλίο «Η αγάπη άργησε μια μέρα» με το Πλει Μπου ή μου φαίνεται; Υπερβολή!
Απ’ την άλλη δεν έχω διαβάσει πλει μπου και δεν ξέρω αν και ποιοι συγγραφείς έχουν γράψει εκεί (νομίζω ο Μπουκόφκι είχε γράψει).
(Η αναφορά μου στον Μπουκόφκι έγινε όχι γιατί υποστηρίζω ότι πρέπει να διδαχτεί σε παιδιά, αλλά γιατί δεν θέλω να είμαι απαξιωτική ακόμα και με περιοδικά σαν το πλέυ μπου)

Η Λιλή Ζωγράφου είτε μας αρέσει ή όχι, είτε φάσκει και αντιφάσκει είτε μιλάει για έρωτες, βια, άτομα συμβιβασμένα, με απωθημένα κτλ (το να γράφεις για κάτι πχ για βία δεν πάει να πει ντε και καλά ότι το προπαγανδίζεις έτσι;) είναι μια καταξιωμένη πια, συγγραφέας.
Όσο για τον αγαπημένο μου Καβάφη που αναφέρεις… σκέψου το ξανά γιατί έτσι όπως τοποθετείσαι θα έπρεπε να περάσει το έργο του από μια μικρή λογοκρισία

Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι ακόμα και το πιο άθλιο πρόγραμμα να δει ένα παιδί, όταν το δει μαζί με τον γονιό του και το συζητήσουν - σχολιάσουν μετά μαζί μπορεί να είναι πιο «εκπαιδευτικό» από οτιδήποτε άλλο. Ο δάσκαλος (οι πρώτοι μας δάσκαλοι είναι οι γονείς μας μην ξεχνιόμαστε!) πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά να έχουν κριτική σκέψη και όχι με σωστά ή όχι βιβλία προπαγανδιστικά ή μη κ.ο.κ.
Η γνώμη μου (για όποιον ενδιαφέρετε) για το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» εδώ:
http://www.bookcrossing.com/journal/4022464

* Συμφωνώ απόλυτα Χρίστο.... το καταλαβαίνεις άλλωστε και από αυτά που γράφω ε;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Xριστο , κατ αρχή συμφωνώ μαζί σου. Η αντίρησή μου ήταν στον τρόπο που έγραφε για την Ζωγράφου , λές και είναι ο ΟΛΥΜΠΟΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ. Ειναι σημαντική λογοτέχνης , σέβομαι το έργο της , αλλά δεν κάνω κανόνα της ζωής μου , τα όσα λέει. Πάντα λέμε κάνε παρέα με αυτούς που σου ταιριάζουν και επίσης μόποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.
Δεν λέμε στα παιδιά μας κάνε παρέα με τον τάδα αληταρά γιατί έτσι θα γίνεις πιο δυνατός. Εξ άλλου καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις. Είσαι δάσκαλος και γνωρίζεις την δύναμη που έχουν σημαντικοί άνθρωποι της λογοτεχνίας. Γιατί δεν διδάσκονται Βενέζη , Καρκαβίτσα , Πολίτη , Σαίξπηρ, Μπωντλαίρ και τόσους άλλους. Μήπως γιατί ανήκουμε στο ΚΚΕ πρέπει να διαβάζουμε τους δικούς μας ?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή KARRY
1. Σέβομαι όλους τους εργάτες του λόγου και ιδιαίτερα την κα Λιλή Ζωγράφου
2. Αλλο να επιλέξει ο γονιός, πώς και πότε, να πει στο παιδί του , για τον έρωτα , το σεξ , ή ότιδήποτε άλλο θέλει κι άλλο να αναλάβει ένας δάσκαλος να τα διαπαιδαγωγήσει ομαδικά στο σέξ , χωρίς να έχει ο ίδιος την κατάλληλη ειδίκευση.
3. Κάθε βιβλίο μπορεί να διδαχθεί , εφόσον μπορεί να γίνει διάλογος στην τάξη και άλλο να σπρώχνουμε τα παιδιά στο σεξ , με τα επακόλουθα της Αμαρύνθου και όλων των σχολείων

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟ
ξέχασα να σου πώ για "Όταν προστατεύεις τον ανθρώπινο οργανισμό από βακτήρια και ιούς και τον αποστειρώνεις, δεν τον κάνεις δυνατό αλλά αδύνατο και ανίκανο να αντιμετωπίσει την όποια απειλή. "
Μάλλον θα εννοείς για την συστημική θεωρία όπου τα συστήματα που δεν ανατροφοδοτούνται πεθαίνουν. Σήμερα όμως η ανατροφοδότηση των νέων γίνεται με την τηλεόραση , τον κινηματογράφο , το ιντερνέτ κ.λ.π.
Δεν υπάρχει κλειστό σύστημα όπως εννοείς. Αστειευόμενος σου λέω ότι δεν πιστεύω να τρώς το σουβλάκι σου με μικρόβια , ιούς , για να δυναμώσεις το πεπτικό σου σύστημα.

Περιπετών είπε...

Προσωπικώς προσπαθώ πάντοτε να διαχωρίζω την ζωή ενός καλλιτέχνη από το έργο του. Τα μηνύματα που μας δίνει και η ποιότητα του έργου του δεν χρειάζεται αναγκαστικά να αντικατοπτρίζεται στον ιδιωτικό του βίο. Η Λιλή ήταν και παραμένει μια αιρετική συγγραφέας που δεν συμβιβάστηκε με καμιά εξουσία και μόνο και μόνο γι'αυτό πρέπει να διδάσκεται.

Τα παιδιά όπως είπε παραπάνω η Κάρρυ πρέπει να μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά και να παίρνουν μόνα τους αποφάσεις. Προσωπικώς είχα την τύχη να έχω έναν δάσκαλο φιλόλογο ο οποίος μας έκανε από Εμπειρίκο (Μέγα Ανατολικό) μέχρι Καζαντζάκη (Ο τελευταίος πειρασμός).Ασχέτως με το ότι είχα ήδη πρόσβαση σε αυτή την λογοτεχνία, ο εν λόγω καθηγητής είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών άλλων καθηγητών και γονέων αλλά ευτυχώς δεν έκανε πίσω.

Όσον αφορά για το εάν θα άφηνα τα παιδιά μου να κάνουν παρέα με "αλήτες" πίστεψέ με, θα τα ενεθάρρυνα κιόλας εφόσον όμως είχα την πίστη πως τα έχω μεγαλώσει ικανά να κρίνουν και να δράσουν με βάση τις αξίες που θεωρώ σωστές. Προσωπικώς, πολλά έχω μάθει για την ζωή από "αλήτες" και λίγα από "καλά παιδιά".