Online reading:

web stats

17 Οκτ 2007

Κομήτης LONEOS

Και ομως ειναι αληθεια και θα τον δουμε αποψε.
Ευτυχως νιωθω καλυτερα σε σχεση με χθες που απο το κρυωμα πονουσα παντου.Το μπουκωμα εξακολουθει να επιμενει,κανοντας την φωνη μου πιο βαριά,χανοντας ετσι την ευκαιρια να τελειωσω ενα ραδιοφωνικο σποτάκι που μου ειχαν προτείνει να κανω.
Αν ολα πανε καλα το βραδυ και ο καλος μου μου επιτρεψει να βγω απο το αμαξι,και φυσικα αν δεν κρυωνω ,θα παρατηρησω και εγω τον κομήτη Loneos και οχι μονο.Ανατριχιασα με την σκεψη.
Ανακαλυψα επισης "σερφάροντας" εναν αστεροειδή ο οποιος θα ειναι ορατος απο την Γη μας.
Οταν χθες συζητούσα με εκεινον για αυτο που βρήκα σερφαροντας νομιζα οτι λεγαμε για το ιδιο πραγμα.Τελικα γυρνώντας σπιτι ειδα πως αλλο ελεγα εγω αλλο εκεινος.Ειχα την εντυπωση οτι ειχα σημειωσει την διευθυνση που ειχα βρει τα στοιχεια του αστεροειδούς αλλα τωρα που το ψαχνω δεν το βρισκω γρρρρ!!!Ισως το βρω αργοτερα οποτε και οταν το τσεκαρω με τον Χρηστο θα το γραψω και εδω.

Ο κομήτης LONEOS (C/2007 F1), με μέγεθος 8, βυθίζεται προς τον ήλιο και με την θερμότητα του ήλιου κυριολεκτικά να βράζει κομμάτια από τον κομήτη.
Με έκπληξη οι αστρονόμοι Filipe Alves, Jan Lameer και Jose Ribeiro στο AstroQueyras Observatory στις Γαλλικές Άλπεις είδαν τέτοια κομμάτια να κινούνται στην ουρά του. Αυτό το βίντεο http://www.spaceweather.com/swpod2007/13oct07/Filipe-Alves-loneoss_1192162610.gif
(24 λεπτά κίνησης του κομήτη) δείχνει την εικόνα μέσα από το 8ιντσο τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου στις 12 Οκτωβρίου.

Ο κομήτης LONEOS κάνει την πιο κοντινή του προσέγγιση στον ήλιο, μόλις έξω από την τροχιά του Ερμή, στις 29 Οκτωβρίου. Τότε ίσως να φανεί αμυδρά με γυμνό μάτι, με μέγεθος 4, σαν μια θολή σφαίρα με αρκετά μακριά ουρά.

Εν τω μεταξύ, ο κομήτης είναι ένας καλός στόχος για μεσαίου μεγέθους ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, εάν είστε σε θέση να στοχεύετε τόσο χαμηλά.
Η 17η Οκτωβρίου δηλαδή σημερα,είναι μια καλή νύχτα για να βρείτε τον κομήτη αφού θα περάσει από το αστέρι 3ου Muphrid στον αστερισμό του Βοώτη.
Πηγή:sfak.gr
Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: