Online reading:

web stats

24 Οκτ 2007

Πιαστηκε ο γαλαξίας 3C 326 North να κλέβει αέριο

Εκει έξω,στο σκοτάδι του διαστήματος,ένας γαλαξιας διαπράττει μία ληστεία.Ο ληστής, γνωστός ως 3C 326 Βορράς είναι ένας γαλαξίας πού έχει μέγεθος οσο και η Γαλακτική Οδός μας (Milky Way).Το θύμα του περιεχει περιπου την μιση μαζα και αυτή μειώνεται σταθερα,επειδή ο 3C 326 Βορράς κλέβει λίγο απο το αεριο του.

Η γαλαξιακή αλληλεπίδραση αποκαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.Αυτά τα είδη αλληλεπιδράσεων είναι συνηθισμένα στο σύμπαν ,εντούτοις αυτό είναι ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα που έχουν δει ποτε.


Η μάζα περισσοτέρων απο ένα δισεκατομμύριο ήλιων θερμαίνεται και αναρροφάτε μακριά από το μικρότερο γαλαξία στον μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με τον Πάτρικ Ogle,ενός ερευνητή από το διαστημικό κέντρο Spitzer της NASA,"αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική φάση στις συγχωνεύσεις γαλαξιών που βεβαιώνουμε μόλις τώρα."
Ο Ogle και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν αρχικά να μελετήσουν ένα σύνολο απόμακρων αντικειμένων τους λεγόμενους ραδιο γαλαξίες, που βρίσκονται περίπου ενα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά.
Αυτοί ονομάζονται για το χείμαρρο των ραδιο κυμάτων που χύνουν έξω από τις supermassive μαύρες τρυπες στα κέντρα των γαλαξιών. Ο 3C 326 North ήταν ακριβώς ο πιό ακραίος της δέσμης.
Όταν μελέτησαν περαιτέρω το αλληλεπιδρώντα ζευγάρι , παρατήρησαν ότι είχε μια ουρά αστεριών, που συνδεαν τα δύο αντικείμενα.
Και ο Ogle είπε πάλι "Ο εν λόγω γαλαξίας εμφανίζεται να αφαιρεί μια μεγάλη ποσότητα μοριακού υδρογόνου από το γείτονά του και να θερμαίνεται" .Η supermassive μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία αφομοιώνει ένα μικρό μέρος από το αέριο και το εκτινάσσει με δύναμη, σχετιστικά εκατομμύρια αεριωθούμενων αεροπλάνων ετη φωτός μακρυά ."
Στο εγγύς μέλλον, ο μεγαλύτερος 3C 326 North θα δοκιμάσει μια δεύτερη νεοτητα. Το κλεμμένο αέριο θα δώσει ανανεωμένα πακέτα σχηματισμού αστεριών.
Η νεότητα του μικρότερου 3C 326 South θα ειναι κλεμμένη - δεν θα είναι σε θέση πλέον να διαμορφώσει αστέρια από μόνο του. Στο μακρινό μέλλον, οι δύο γαλαξίες ισως τελικά να συγχωνεύσουν, και έπειτα όλα θα συγχωρεθούν.

Πηγή:Universe Today

2 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Σκέτη αλητεία να κλέβει μπροστά στις κάμερες. Αλλά αυτή η φώτο είναι πολύ καλύτερη ως αποδεικτικό στοιχείο για κλοπή, νομίζω!

SilentSoul είπε...

Εξαιρετικη η φωτογραφια σου και οντως απεικονίζει καλυτερα αυτο που παρουσιασαν χθες οι επιστημονικες-Αστρονομικες ιστοσελιδες.
Να σαι καλα :)
Καλημερα