Online reading:

web stats

12 Οκτ 2007

Λιμνες στην βορεια περιοχη του Τιτάνα.


Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA,εχει χαρτογραφησει το 60% της Βορειας περιοχής του Τιτάνα.
Τουλάχιστον το 14% της περιοχης που αποκαλύπτει το Cassini ειναι καλυμμένο με κατι που μοιαζει σαν υγρές λίμνες υδρογονανθράκων.
Ριξτε μια ματια στις φωτογραφιες.
Βλεπετε τις σκουρες μαυρες περιοχές;
Αυτές ειναι λίμνες αλλα οχι σαν τις λιμνες που εχουμε εδώ στην Γη.
Οι νεες εικόνες τραβήχτηκαν απο τα ρανταρ του Cassini,τα οποια μπορούν να ανιχνεύσουν την ομαλότητα της επιφάνειας του Τιτάνα.
Εξαιρετικά απαλα κομμάτια, πιθανόν να είναι υγρό,ενώ οι πιο ανώμαλες περιοχές να ειναι στερεό έδαφος.



Η μεγαλύτερη θαλασσα που ανακαλύφτηκε μεχρι τωρα,εχει επιφάνεια 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (40.000 τετραγωνικά μίλια) μεγαλύτερη απο την Lake Superior που βρίσκεται εδώ στην Γη (βλεπε φωτό).
Επιστημονες που ασχολούνται με πλανήτες,υποθέτουν οτι αυτές οι θάλασσες ειναι γεμάτες με υγρό αιθάνιο,μεθάνιο και διαλυμένο άζωτο.
Μεχρι τωρα εχουν ανακαλυφτεί περισσότερα απο 400 χωριστα σώματα υγρου.


Λιγα λογια για τον Τιτάνα για όσους δεν γνωρίζουν.


Ο Τιτάνας (Titan) είναι ο μεγαλύτερος από τους δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία.

Ανακαλύφθηκε από τον Κρίστιαν Χόϋχενς στις 25 Μαρτίου του 1655 και πήρε το όνομα Τιτάνας από τους τιτάνες που ήταν αδέλφια του Κρόνου.
Ο Τιτάνας έχει διάμετρο 5.150 χλμ και απέχει από τον πλανήτη Κρόνο 1.221.931 χλμ.

Στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα κυριαρχεί το άζωτο καθώς και υδρογονάνθρακες, που του δίνουν μια θολή πορτοκαλί απόχρωση. Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση για τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ζωή. Περίπου 500 χιλιόμετρα πάνω απ' την επιφάνειά του, η ατμόσφαιρα τελειώνει σε μια άλω φορτισμένων σωματιδίων.

Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα πιστεύεται από τους επιστήμονες, ότι μοιάζει πολύ σε μορφή με αυτή της Γης στα πρώτα στάδια δημιουργίας της, πριν εμφανιστεί δηλ. ζωή στον πλανήτη. Ο Τιτάνας όμως είναι πολύ μακρύτερα απ' τον Ήλιο, κι έτσι οι χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του δεν επιτρέπουν (απ' όσο ξέρουμε) την εμφάνιση κάποιας μορφής ζωής.

Βασιζόμενοι σε στοιχεία από μετρήσεις ραντάρ που έγιναν από τη Γη, οι επιστήμονες πίστευαν επίσης μέχρι πρόσφατα ότι στον Τιτάνα ίσως υπήρχαν ωκεανοί υδρογονανθράκων. Το 2004, η διαστημοσυσκευή Κασσίνι, τόσο με μετρήσεις απ' το διάστημα όσο και από τα στοιχεία του εξερευνητικού σκάφους Huygens, που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του δορυφόρου, μας έδειξε ότι, σχεδόν σίγουρα, ωκεανοί δεν υπάρχουν. Οι σκοτεινές περιοχές που παρατηρούνται στο υπέρυθρο, αποδείχτηκε μετά από μετρήσεις και με το ραντάρ του σκάφους ότι είναι τεράστιες εκτάσεις γεμάτες με αμμόλοφους και σκεπασμένες, ίσως, από κάποιο οργανικό υλικό. Το Σεπτέμβριο του 2006 επίσης, το Cassini εντόπισε λίμνες υδρογονανθράκων κοντά στο βόρειο πόλο του δορυφόρου, οι οποίες πιστεύεται ότι τροφοδοτούν και την ατμόσφαιρά του με διάφορες οργανικές ενώσεις.

Αν και στον Τιτάνα υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί που πιθανόν προκλήθηκαν από τη ροή κάποιου υγρού, το πιθανότερο είναι ότι στον Τιτάνα σχηματίζονται απλώς εποχιακές ή ημιμόνιμες λίμνες και ρυάκια από τη βροχή υδρογονανθράκων που πέφτει κατά καιρούς. Μπορεί κάποτε ο Τιτάνας να ήταν ένας "υγρός" τόπος.

Πρωτοπαρατηρήθηκε από τον Κρίστιαν Huygens το 1655. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι -178oC και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 60% μεγαλύτερη από αυτή της Γης (1,6 bars).

Μετάφραση απόδοση δικιά μου
Πηγές:ΝΑSΑ&Universe Today

Δεν υπάρχουν σχόλια: