Online reading:

web stats

27 Νοε 2006

Loreena McKennitt

Θα σας παρουσιασω αλλη μια γυναικεια φωνη,που με μαγευει και με ταξιδευει.

Το ονομα της,Loreena McKennitt.

Η Loreena McKennitt, είναι μια Καναδή ερμηνεύτρια, πιανίστρια και αρπίστρια, με Ιρλανδική και Σκοτσέζικη καταγωγή, γεννημένη το Φεβρουάριο του 1957. Είναι διεθνώς γνωστή για τη συγγραφή, σύνθεση, ηχογράφηση και εκτέλεση world’s music (μουσική του κόσμου) με new-age και Celtic στοιχεία.

Η McKennitt μετακόμισε στο Ontario το 1981, όπου έγινε και η ηχογράφηση του πρώτου της album, Elemental, το 1985. Προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον ύστερα από μια σειρά διαδοχικών κυκλοφοριών που περιλαμβάνουν τα album To Drive the Cold Winter Away (1987), Parallel Dreams (1989), The Visit (1991), The Mask and Mirror (1994), A Winter Garden (1995) και The Book of Secrets (1997). Το single The Mummers' Dance που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1997 έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική και την Ευρώπη. Το Νοέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε το τελευταίο της album, An Ancient Muse. Όλη η προσωπική της δισκογραφία έχει κυκλοφορήσει από την Quinlan Road.

Το 1998 ένα τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή του συζύγου της και δύο στενών τους φίλων, την επηρέασε βαθύτατα. Τον ίδιο χρόνο ίδρυσε το Cook-Rees Memorial Fund και κυκλοφόρησε ένα album με δύο live παραστάσεις, το Live in Paris and Toronto. Όλα τα έσοδα του album έγιναν δωρεά στο ίδρυμα. Έκτοτε, μέχρι το 2006, δεν κυκλοφόρησε κανένα album, παρά έδινε περιστασιακά κάποιες live παραστάσεις.

Τον Ιούλιο του 2004 ο γενικός κυβερνήτης Adrienne Clarson έκανε τη Loreena McKennitt μέλος του ‘Order of Canada’,που αποτελεί την πιο περίβλεπτη πολιτική διάκριση στον Καναδά.

Στα τέλη του 2004, ύστερα από πολύ καιρό η McKennitt έκανε μια σπουδαία επανεμφάνιση σε μια σπάνια συναυλία για το Yehudi Menuhin Foundation, στις 7 Δεκεμβρίου του 2004, στο Brussels’ Cirque Royal. Τότε ανέφερε ότι μελετούσε μουσικές τεχνικές της Τουρκίας και της Ελλάδος, καθώς και της Κίνας και της Μογγολίας. Αυτό αποτέλεσε νέα πηγή έμπνευσης με αποτέλεσμα να γράψει σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή της στη Quinlan Road τα κάτωθι :
"I am presently in the thick of the research and writing phase for my next studio recording. All being well, I hope to be in the studio this year enjoying the creative companionship of some fine musicians."

Τον Ιούλιο του 2005 ξεκίνησε την ηχογράφηση του τελευταίου της album το οποίο περιλάμβανε τη συνεργασία της Loreena McKennitt με μία ελληνική μπάντα και άλλους ερμηνευτές.

Η μουσική της McKennitt χαρακτηρίζεται επίσημα ως World, New Age και Celtic, παρόλο που περιέχει χαρακτηριστικά από όλα τα μουσικά ακούσματα παγκοσμίως. Κάθε της album περιέχει τραγούδια από διάφορους πολιτισμούς και επομένως δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Πριν τη σύνθεση των Elemental, Parallel Dreams ταξίδεψε στην Ιρλανδία, απ’ όπου εμπνεύστηκε από την ιστορία, και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα για το album The Mask And Mirror διεξήγαγε κάποιες μελέτες στην Ισπανία και συγκεκριμένα για το Galicia, ένα κελτικό κομμάτι της Ισπανικού πολιτισμού με αραβικές ρίζες

Γενικά οι μόνες λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν το περιεχόμενο της μουσική της Loreena McKennitt είναι: μυστηριώδες, αινιγματικό, ατμοσφαιρικό, μυσταγωγικό. Μια μουσική που σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο ηρεμίας και ονείρου, γεμάτο γοητεία και εκστατικούς ρυθμούς. Αιθέρια φωνητικά και μελωδίες που αγγίζουν τα συναισθήματά μας και μας μεταφέρουν σε μαγευτικές και ονειρικές περιπλανήσεις .

Η πρώτη παράσταση της McKennitt ύστερα από αρκετά χρόνια έλαβε μέρος στο Alhambra της Granada, Spain, το Σεπτέμβριο του 2006 και αναμένετε να συνεχιστεί με αρκετές συναυλίες ανά τον κόσμο, χωρίς βέβαια να έχει ακόμα επίσημα επιβεβαιωθεί.

Δισκογραφια

1985 _Elemental

1987_To Drive The Cold Winter Away

1989_Parallel Dreams

1991_The Visit

1994_The Mask and Mirror

1995_A Winter Garden - Five Songs For The Season

1997_The Book of Secrets

1998_The Mummers' Dance

2006_An Ancient Muse


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

bravo sou!! polu kalo