Online reading:

web stats

30 Ιαν 2007

Καλο σου ταξιδι..


"Έφυγε" σήμερα αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Ερρίκος Ντυνάν ο αξιαγάπητος Νίκος Κούρκουλος...

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η παρουσία του στο χώρο του ελληνικού θεάτρου ήταν πολύχρονη και δημιουργική και είχε στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες, ιδιαίτερα στο διεθνές ρεπερτόριο.

Είχε ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο αρχαίο ελληνικό δράμα και σε μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού θεάτρου. Ανάμεσα σε άλλα, πρωταγωνίστησε στη "Μήδεια" (1959) και τον "Ορέστη" (1971) του Ευριπίδη, τον "Φιλοκτήτη" (1991) και τον "Οιδίποδα Τύραννο" (1982) του Σοφοκλή, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια βρέθηκε επικεφαλής θιάσων, αλλά και του δικού του θεάτρου στην Αθήνα, και πρωταγωνίστησε σε ελληνικά και ξένα θεατρικά έργα, καθώς και σε περισσότερες από 30 κινηματογραφικές ταινίες.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Α΄ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1970-1980). Για πέντε χρόνια (1975-1980) ήταν πρόεδρος της ένωσης των θιασαρχών του ελληνικού θεάτρου (ΠΕΕΘ). Από το 1994 είναι επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. .
Ο άνθρωπος που υποδύθηκε πρώτα τη ζωή του στο σινεμά και ύστερα τη ζωντάνεψε. Δεν θα ξεχάσουμε τον Νίκο Κούρκουλο, σε όλες εκείνες τις ασπρόμαυρες ταινίες του Φίνου,την ατακα ..."όχι άλλο κάρβουνο" να υποδύεται το παιδί του λαού που στο τέλος παντρεύεται την κόρη του αφεντικού.
Ο κ. Κούρκουλος ήταν διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αλλά ήταν ένας λαϊκός και πρακτικός άνθρωπος, που έμαθε να παλεύει, να αγωνίζεται για την επιβίωση και να διεκδικεί με κάθε μέσο τη νίκη! Ήταν στοίχημα γι' αυτόν το Εθνικό. Δεν υπολογίζε τι είπαν για τις ως τώρα επιλογές του. «Εμαθα να λιθοβολούμαι» είχε πει. Σημασία γι' αυτόν είχε η επιτυχία του έργου του!

Θα ενταφιαστεί στο νεκροταφείο Ζωγράφου κοντά στους γονείς του.
Καλή αντάμωση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: