Η εκδρομή σήμερα ήταν προς την Πολυρρηνια μια αρχαία πόλη βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής.
(Καντε κλικ πανω στον χαρτη για να δειτε καλυτερα)
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καστέλι μετά από μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα από παραδοσιακά χώρια φτάσαμε στην Πολυρρήνια.Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με πολλά μικρά σοκάκια που πρέπει να περπατήσεις για να δεις από άκρη σε άκρη,όπως και κάναμε.Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, τμήματα της αρχαίας Πολυρρήνιας αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.Στην κορυφή του υψώματος ειναι η ακρόπολή της , από όπου η θέα είναι μοναδική, απέραντη.Περπατοντας λοιπον φτάσαμε στην εκκλησια των 99 Αγίων Πατέρων.
Μια επιγραφή εντοιχισμένη στο ναό των Αγίων Πατέρων, που κτίστηκε με υλικά αρχαίων ελληνικών ναών, κάνει λόγο για αφιέρωση του αγάλματος του βασιλιά της Λακεδαίμονος Άρεως στο ιερό το 272 π.Χ. Στην δεξιά γωνια της εκκλησίας,όπως μπαίνει κανείς, μια άλλη εντοιχισμένη επιγραφή του 189 π.Χ. λέει ότι οι Πολυρρήνιοι τίμησαν τον Γναίον Κορνήλιο Σκιπίωνα. Άλλη του 62 π.Χ. αναφέρει την αφιέρωση στον Κόϊντο Καικίλιο Μέτελλο.Το μείον της υπόθεσης είναι η παρέμβαση του συλλόγου της περιοχής,οπου στην είσοδο της εκκλησίας εχουν μαρμάρινη επιγραφή για κάποια δωρεά που έκανε ο σύλλογος επί της τάδε προεδρίας αναφέροντας την πρόεδρο.Ανεπίτρεπτων και άθλιο σκεφτήκαμε και οι τρεις.Διακωμωδώντας την επιγραφή,σκεφτήκαμε μπας και η δωρεά ήταν ο φράχτης που ήταν χτισμένος με τσιμεντόλιθους γύρω από την εκκλησιά.
Πολύ περπάτημα μεχρι να φτάσουμε στην ακρόπολη που είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής.Περίπου μια ωρα; Ίσως και παραπάνω.Είχαμε ξεκινήσει την περιήγηση κατά της δωδεκάμισι και κατεβήκαμε τεσσερις παρά. Αξιζε τον κοπο ομως.Φωτογραφιες θα δειτε συντομα.
Λίγες πληροφορίες για την Πολυρρήνια.
Η αρχαία Πολυρρηνία χτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα από τους Αχαιούς άποικους. Παρά την συνεχή τους διαμάχη με τους κατοίκους της Κυδωνίας, τα σημερινά Χανιά, κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της πολεμικής φύσης του λαού τους.
Έκοβαν νομίσματα που απεικόνιζαν την θεά Αθηνά με πολεμική εξάρτηση.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και την Ρωμαϊκή εποχή, αφού συμμάχησαν με τους Ρωμαίους παίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, νικώντας ακόμα και μόνιμους εχθρούς, τους Κυδωνιώτες.
Λιμάνια της Πολυρρηνίας ήταν τα Φαλάσαρνα και η Κίσσαμος
Παρά τα τεράστια έργα που έφτιαξαν εδώ οι Ρωμαίοι, όπως υδραγωγείο, λουτρά, θέατρο αλλά και τείχη, ελάχιστα είναι αυτά που σώζονται σήμερα. Μόνο κομμάτια από τα τείχη και δύο υδραγωγεία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου