Online reading:

web stats

23 Μαΐ 2007

Δεν υπαρχει χωρος για ποδηλατοδρομους στα Χανια.

Ταδε εφη η τοπική αρχη του τοπου μου και με κανει να ντρεπομαι.

Με κανει να αναρωτιεμαι για ποια βελτιωση επιπεδου ζωης μιλουσαν και συνεχίζουν να μιλανε,ενω στο Ρεθυμνο που ειναι μικροτερη πολη σε σχεση με τα Χανια,με στενους δρομους κλπ εχουν φτιαξει ποδηλατόδρομους και στηρίζουν καθε προσπαθεια των ανθρώπων που παλευουν για το ποδηλατο.

Εδω καμια στηριξη.
Ενώ ειχαν πάει στο ξεκίνημα του προγραμματος Praxis ,ενω μεσω τοπικων εφημεριδων το επαιζαν ειδημονες και εν μέσος πλην σαφώς αφησαν να υπονοηθεί πως ειχαν βαλει το χερακι τους στην προσπάθεια των ΠοδηΛατρων, για μια πόλη με λιγότερο νέφος,καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες,τα πήραν όλα πίσω εν μια νυκτί.

Δικαιολογία κατάπτυστη.
Δεν υπάρχει χώρος για ποδηλατοδρομους.

Αραγε ξερουν ποσοι δημοτες εχουν ποδηλατο,ποσοι ποδηλατουν;
Ή το ξερουν και βρίζουν τον οποιοδηποτε ποδηλατη που θα βρεθει μπροστα τους επειδη δεν μπορει να περασει η κουρσαρα της τοπικης αρχης αλλα και των ακολουθων της;

Πως να νιωθουν τωρα μετα την διαπίστωση ξενων επιστημόνων οτι υπαρχει ΝΕΦΟΣ στα Χανιά;
Τι μέλει γεννάστε από τούδε και στο εξής;
Θα αλλαξουν πάλι σταση;
Ή παλι ΘΑ;

Παραθέτω το άρθρο τοπικής εφημερίδας και συγκεκριμένα των Χανιώτικων Νέων,σχετικά με τα αποτελεσματα της συναντησης ξένων επιστημόνων.

"ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Νέφος στα Χανιά!

Νέφος υπάρχει και στα Χανιά, όπως διαπίστωσαν και ξένοι επιστήμονες σε συνάντησή τους στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) στη Σούδα, επισημαίνει η “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων” καιρωτά: Τι κάνουνοι αρμόδιοι γι’ αυτό;
“Η επιβεβαίωση έρχεται πλέον και από επίσημα χείλη. Το νέφος πάνω από την πόλη των Χανίων το είδαμε με τα μάτια μας τις απογευματινές ώρες ημερών της προηγούμενης εβδομάδας, όταν επικρατούσε άπνοια, υψηλότατη θερμοκρασία και ήταν ανοιχτή η αγορά των Χανίων.
Όμως, δεν το είδαμε μόνο εμείς. Το είδαν και οι ειδικοί επιστήμονες από 11 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι βρίσκονταν στην πόλη μας στα πλαίσια του Δικτύου REGENERGY, της συνάντησης εκπροσώπων από διάφορες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ήπιες μορφές ενέργειας και τις εφαρμογές τους στις χώρες τους. Η συνάντηση αυτή έγινε την Τετάρτη 16 Μαΐου, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με οικοδεσπότη το ΤΕΙ Χανίων”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Και προσθέτει: “Σε αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας του Βερολίνου δήλωσε απευθυνόμενος στον αντινομάρχη Χανίων: «Παρατηρήσαμε από τα δωμάτιά μας ότι η πόλη σας έχει νέφος, το οποίο οφείλεται στο σταθμό της ΔΕΗ και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τι μέτρα παίρνετε γι' αυτό;».
Τώρα πλέον, αυτό που βλέπαμε με τα μάτια μας ορισμένες μέρες επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη ευρωπαίων ειδικών σε θέματα ενέργειας: Τα Χανιά έχουν νέφος τουλάχιστον ορισμένες μέρες του χρόνου. Αυτό πλέον είναι γεγονός. Το θέμα είναι πια τι κάνουν οι αρμόδιοι φορείς, οι τοπικές αρχές γι' αυτό το θέμα”.
Η “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων” προτείνει:
- Άμεση συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος των Χανίων.
- Σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Χανίων) και των αρμόδιων εργαστηρίων και επιστημόνων τους.
- Άμεση τοποθέτηση σταθμών μέτρησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κεντρικά σημεία της πόλης των Χανίων κι όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, από τα αρμόδια εργαστήρια του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου, αφού προμηθευτούν τα κατάλληλα μηχανήματα με τη στήριξη της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να ελέγχουν τη ρύπανση όλο το χρόνο κι όχι μόνο ευκαιριακά.
- Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος των Χανίων με άμεση καθιέρωση ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων (πραγματικών κι όχι μόνο κατ' όνομα), μείωση της χρήσης του ΙΧ στο κέντρο.
- Βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών. Αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών με προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το κυκλοφοριακό και την αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ."


Δεν υπάρχουν σχόλια: