Online reading:

web stats

14 Μαρ 2007

Ανοιξε και μας περιμενει

Πηγα τελικα στην συνελευση,και ας ειχα πει πως δεν θα παω,κατα της 4ις.
Το αμφιθεατρο ξεχείλιζε απο φοιτητες,απο ατομα που πρωτη φορα εβλεπα και παρατηρησα και 5 ατομα απο το ΤΕΙ(?) τους οποιους ηξερα.
Χωρισμενες οι παραταξεις.Δεξια η ΔΑΠ,στο κεντρο ΠΑΣΠ και αριστερα ΠΚΣ και Ενωτικοι. Ειχε παει 6μισι και η ψηφοφορια ακομα δεν ειχε ξεκινησει.
Ηταν πολλοι οι ομιλητες.


Ειχα αρχισει να αγχωνομαι γιατι στις 8μισι ειχα μαθημα Proficiency και δεν ειχα σκοπο να το χασω.Ηταν δεν ηταν 8 παρα οταν ξεκινησε η πολυποθητη ψηφοφορια.Η ψηφοφορια γινετε ειτε σημειώνοντας σε χαρτι της παραταξης που υποστηρίζετε,ειτε στο ακουσμα της παραταξης σηκωνουμε χερακια.
Εγινε το δευτερο.Μολις σημειωσαν την ψηφο μου εγω και η Γεωργια με την οποια ειχα συμφωνησει να φυγουμε μετα που θα ψηφίζαμε,τρεξαμε στην εισοδο και γεια σας.

Αυτο που μας χαλασε ηταν οτι ψήφιζαν ατομα που δεν ανηκαν στο πανεπιστημιο μας.Θυμαστε τα ατομα του ΤΕΙ που σας ειπα προηγουμένως;Ναι ψηφισαν.Τι μπορεις να κανεις ομως;Πρωτη φορα ηταν που γινοταν;Χλωμο.

Ενιγουει!Προλαβα ισα να παω σπιτι να ριξω λιγο νερο στην μαπα μου και να ετοιμαστω για μαθημα.
Κατα την διαρκεια του μαθηματος μου εστειλαν sms πως νικησαμε και πως ανοιξε η σχολη.Μονο που δεν κατουρηθηκα απο την χαρα μου.
Εκει κολλαει και ο τιτλος του ποστ.
Ανοιξε και μας περιμενει μεχρι την Τριτη.Μετα ομως τι;
Δεν τα μπορω αυτα.Αληθεια δεν τα μπορω.Δεν υπαρχουν περιθωρια.Αλλη μια καταληψη και θα σημάνει το τελος του εξαμηνου και συνεπως του τριτου ετους σπουδων για μενα και για αλλους 240 συμφοιτητες μου.Απο τους 320 τοσοι μειναμε.Ηδη 70 φοιτητες που θα τελειωναν φετος το τμημα Μηχανικων Παραγωγης και Διοικησης,το τμημα που σπουδαζω και εγω,κανανε αιτησεις για Αγγλια.Δεν αντεχουν αλλο τρεναρισμα...

Για οσους δεν το γνωριζουν ακομα το αρθρο 16 ψηφιστηκε χθες.
Ποιος ο λογος που το αναφερω;Γιατι ολες αυτες οι καταληψεις ηταν ματαιες.Δεν ειναι τροπος αυτος να πολεμας κατι.Ουτε να βαφεις μνημεια ανθρωπων που καποτε πολεμησαν για να μπορουμε να ζουμε ελευθεροι,ουτε να χτιζουν τις εισοδους σχολων με τουβλα (το εειδαμε και αυτο),ουτε να καινε αυτοκινητα κλπ.
Εχεις να πεις κατι;Παρουσιασε το.Εχεις τις αντιρρησεις σου;Ελα τετ α τετ με την Γιαννακου και ξεμπροστιασε την.Μα τι λεω.Τς τς γερναω και ξεχναω.Εγινε συζήτηση και η Γιαννακου τους εβγαλε νοκ αουτ.Και αφου εγινε αυτο και αφου τους ρεζιλεψε,αρχισαν οι καταληψεις,πορειες με τα γνωστα αποτελεσματα.
Ολα αυτα γιατι;
Για να φανε ξυλο οσοι ειχαν τα @@ να παραταχθουν στην πρωτη γραμμη της πορειας,εξαιτιας των κουκουλοφορων.Για να χαθουν 2 ετη σχολης.
Αναρωτιεμαι επισης γιατι φορανε κουκουλες;Τοσο αντρες ειναι πια;Που απο την πολυ αντριλα θα μας τυφλωσουν;
Και η συνεντευξη που ειδα ενος κουκουλοφορου δεν με επεισε.
Ειπε πως οσα κανει,οσα καιει ,οσα θα καψει και θα σπασει,θα το κανει για τους γονεις του και κατα της κυβερνησης.Επειδη ο πατερας του δεν παίρνει σωστη συνταξη και επειδη η μητερα του ειναι ανεργη.
Δεν πιστευω πως θα ηταν υπερηφανοι.Μαλλον αντιθετα συναισθηματα θα τους δημιουργούταν.

Όταν ξεκαθαρίσουμε στην Ελλάδα τι σημαίνει ελευθερία και τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη, σεβασμός, κοινωνικό σύνολο κλπ. αποδεσμευμένα από κόμπλεξ απομεινάρια άλλων εποχών, τότε ίσως κάνουμε πραγματικό διάλογο για πραγματικά προβλήματα, με κοινό στόχο την πραγματική επίλυση τους.

Αντί να φτιάξουνε τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια, ασχολούνται με το αν πρέπει ή όχι να επιτρέπονται τα ιδιωτικά,διαφωνούνε ακόμα και για τη βάση του 10.Τι να πω...

Το πλαίσιο Νόμου όπως ψηφίστηκε χθες.Ο καθένας το ερμηνεύει ανάλογα με τα συμφέροντα του.Γι'αυτο και το βρήκα έτσι ωστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση και για να μην "τρώμε" ότι μας παρουσιάζουν.

Ευελπιστω να μην ξανακλεισει η σχολη.Σε αντιθετη πειπτωση,θα ειναι η αρχη του τελους..

2 σχόλια:

Adomiel είπε...

Έχεις πρόσκληση για τις πιο αγαπημένες σου στο blog μου…! ;-)

Περιπετών είπε...

Συμφωνώ με τα σχόλιά σου Ευγενία, μόνο μια διευκρίνηση. Εχθές δεν ψηφίστηκε το άρθρο 16 (δηλαδή η ανάθεώρηση του 16ου άρθρου του συντάγματος που ορίζει πως μόνο πρόσωπα δημοσίου δικαίου μπορούν να ιδρύουν πανεπιστήμια) αλλά το νέο πλαίσιο νόμο που αφορά στην λειτουργία και την διοίκηση των πανεπιστημίων. Το άρθρο 16 εν τέλει δεν θα αναθεωρηθεί σε αυτή την βουλή διότι το ΠΑΣΟΚ ενώ αρχικώς είχε συμφωνήσει τελικώς έκανε πίσω. Οπότε στην επόμενη βουλή που θα είναι και αναθεωρητική επίσης, θα χρειάζεται πλειοψηφία 3/5 για την αναθεώρησή του. Το πλαίσιο νόμου είναι πλέον νόμος του κράτους και στην ουσία αλλάζει μόνο κάποια διαδικαστικά πράγματα.

Το άρθρο περί ασύλου παραμένει πανομοιότυπο και το μόνο που αλλάζει είναι η διαδικασία με την οποία οι πανεπιστημιακές αρχές μπορούν να δώσουν την άδεια σε δημόσια δύναμη να επέμβει (πλέον με πλειοψηφία κι όχι με ομοφωνία).

Ακόμη ένα σημίο που αλλάζει αφορά την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών σχολών σε σχέση με την θέση ερευνιτικών και ακαδημαϊκών στόχων και την επίτευξη αυτών σε βάθος τετραετίας.

Αυτό που δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται είναι η αξιλόγηση κατ'άτομο, δηλαδή για τον κάθε καθηγητή για να δουμε εν τέλει ποιοι δουλεύουν πραγματικά και ποιοί όχι.

Άλλο που αλλάζει και αποδυναμώνει ευτυχώς τον κομματικό έλεγχο των πανεπιστημιακών αρχών είναι ο τρόπος εκλογής τους με καθολική ψηφοφορία. Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών και του υπολογισμού του βάρους της ψήφου τους, με συγκεκριμένα ποσοστά, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Αυτά τα ολίγα για να ξέρουμε όπως πολύ σωστά λες, για τί μιλάμε και γιατί γίνεται ό,τι γίνεται.