Πριν από δύο χρόνια κάναμε την αρχή.
Εγώ,ο Χρήστος,η Κατερίνα.
Όσοι είστε πιστοί αναγνώστες του blog θα γνωρίζετε για τις Κυριακάτικες εκδρομές μας.Όσοι πάλι δεν γνωρίζετε απλά ανατρέξτε σε παλιότερα έτη και αναρτήσεις.Θα βρείτε μπόλικο υλικό.
Πήγαμε στην Λίμνη της Αγιάς.
Η ονομασία αυτή μάλλον προέρχεται από την λέξη άϊα που σημαίνει νερό,λόγω των πλούσιων πηγών που αναβλύζουν στην περιοχή.
Η λίμνη αποτελεί την καταλληλότερη περιοχή παρατήρησης υδροβίων και υδροβατικών πουλιών στην δυτική Κρήτη.Ιδιαίτερα καλή περιοχή για μεταναστευτικά αλλά επίσης προσφέρει ενδιαιτήματα αναπαραγωγής μέσα στις καλαμιές. Το χειμώνα κρατάει αξιόλογο πληθυσμό από αγριόπαπιες και φαλαρίδες και θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή διαχείμασης της απειλούμενης με εξαφάνιση βαλτόπαπιας στην Ελλάδα.Τα δέντρα και η θαμνώδης περιοχή τριγύρω στην λίμνη διατηρούν επίσης αριθμό μεταναστευτικών πουλιών.(Αυτό κρατήστε το γιατί θα δείτε μια φωτογραφία παρακάτω όπου για να φτιάξει η καφετέρια το γκαζόν,εχει κόψει μέρος από τις καλαμιές και τα δέντρα).
Ο κατάλογος καταγραμμένων ειδών πουλιών ξεπερνά τα 200. Μεταξύ των μεταναστευτικών ξεχωρίζουν τα: μαυροπετρίτης, σαρσέλα, μικροπουλάδα, σταχτοπουλάδα, νανοπουλάδα, καλαμόκιρκος, μικροτσικνιάς, νυχτοκόρακας, κρυπτοτσικνιάς, μουστακογλάρονο, αργυρογλάρονο, μαχητής, λασπότρυγκας, πρασινοσκέλης, θαμνοφυλλοσκόπος, καλαμοποταμίδα, βουρλοποταμίδα, κοκκινοκεφαλάς, οχθοχελίδονο, δεντροχελίδονο, νεροχελίδονο, κιτρινοσουσουράδα, και σπανιότερα ο κραυγαετός και ο φιδαετός. Στα διαχειμάζοντα περιλαμβάνονται ο σταυραετός, ο καπακλής, το μαυροβουχτάρι και μερικές φορές ο τσίφτης, η λαγγόνα και η μουστακοποταμίδα. Μεταξύ των αναπαραγόμενων αξίζει να αναφερθούν το νανοβουτηχτάρι, η φαλαρίδα, το γυδοβύζι, το αηδόνι και ο μυγοχάφτης.
Σημαντικοί πληθυσμοί για τον κρητικό βάτραχο (Rana cretensis), δενδροβάτραχο (Hyla arborea), φρύνο (Bufo viridis) και νεροχελώνα (Mauremys rivulata). Έχει καταγραφεί σε μεγάλους αριθμούς και το εισαχθέν είδος βατράχου Rana catesbiana. Επίσης συνατάμε τα: σπιτικό σαμιαμίθι (Hemidactylus turcicus), τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), λιακόνι (Chalcides occelatus), δενδρογαλιά (Coluber gemonensis), όχεντρα (Elaphe situla), νερόφιδο (Natrix tessellata), όφις (Telescopus fallax), άρκαλος (Meles meles), καλιλιγιαννού (Mustela nivalis), ζουρίδα (Martes foina), σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor), μυγαλή (Crocidura suaveolens), νανομυγαλή (Suncus etruscus), λαγός (Lepus europaeus), δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), ποντικός (Mus musculus), αρουραίος (Rattus rattus).
Ηλιόλουστη μέρα και αρκετά ζεστή.
30 βαθμούς έγραφε το θερμόμετρο στο αμάξι.
Ημέρα για μπανάκι στην θάλασσα σκεφτήκαμε,μα αμελήσαμε να πάρουμε μαγιό.
Η εικόνα που αντικρίσαμε στην Λίμνη,ήταν εκπληκτική.
Μια εικόνα που κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν.
οργάνωση δεν υπήρχε παρότι ήταν "η γιορτή των πουλιών".
Ομάδα των οικολόγων πράσινων ήταν εκεί με ένα έγγραφο και μάζευαν υπογραφές.
Σε ερώτηση του καλού μου για τις ενέργειες που έχουν κάνει για την προστασία της Λίμνης δεν είχαν απάντηση.Δεν μας άρεσε αυτό.Τεσπά...
Είδαμε λίγα από τα πουλιά που υπάρχουν εκεί,όπως Φαλαρίδες με το χαρακτηριστικό λευκό κούτελο,μια πανέμορφη Αλκυόνη με το ξεχωριστό της μπλε χρώμα,μικροτσικνία (είναι το πουλί που στέκεται στο ένα πόδι σε κάποιες από τις φωτογραφίες),μπλε κόκκινους και κίτρινους λιβελλούληδες (δύο απο αυτούς ζευγάρωναν εκείνη την στιγμή δημιουργώντας μια καρδιά-δεν πρόλαβα να τους φωτογραφήσω).
Η καφετέρια,το γκαζόν και οι κομμένες καλαμιές
Είπαμε ότι θα ξαναπάμε εκεί,δίχως γιορτές,με κιάλια μόνο για να παρατηρήσουμε τα πουλιά και να καταγράψουμε όσα μπορούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου