Online reading:

web stats

16 Οκτ 2009

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Γίνε σύμμαχος στη μάχη ενάντια στον υποσιτισμό

Ο συναγερμός της επισιτιστικής κρίσης χτυπά πιο δυνατά από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια 923 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή, συνέπεια της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών σε βασικά είδη τροφής, των φυσικών καταστροφών και των ένοπλων συγκρούσεων που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του χρόνιου αυτού προβλήματος, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού στις ευπαθέστερες ομάδες, τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως πέντε ετών.

Σύμφωνα, με στοιχεία του Ο.Η.Ε. περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν εξαιτίας του. Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων με αποτέλεσμα φέτος 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το «διαρκές επείγον», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το 2008 προσφέραμε θεραπεία σε περισσότερα από 200.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών μέσα από 130 επισιτιστικά προγράμματα σε 31 χώρες. Επιπλέον, 564.000 ασθενείς με HIV/AIDS και άτομα που πάσχουν από τις λεγόμενες «ξεχασμένες ασθένειες» (Τσάγκας, φυματίωση κ.ά.) σε διάφορα προγράμματα της οργάνωσης ανά τον κόσμο έλαβαν επίσης και επισιτιστική βοήθεια.
Η μεγάλη έλλειψη τροφής λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας πυροδότησε στην Αιθιοπία τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων. Οι ομάδες των ΓΧΣ πραγματοποίησαν το 2008 μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις διεθνώς, παρέχοντας θεραπεία σε 31.419 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των 5 ετών. Την ίδια χρονιά στο Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως που ταλανίζεται από χρόνιο υποσιτισμό, περιθάλψαμε περισσότερα από 48.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που έπασχαν από οξύ υποσιτισμό, ενώ συνολικά στις δύο χώρες οι ομάδες μας παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περίπου 109.000 μετρίως υποσιτισμένα παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως μια επείγουσα επισιτιστική κρίση έχει χτυπήσει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ομάδες μας παρέχουν βοήθεια σε τέσσερις περιοχές της χώρας έχοντας περιθάλψει μέσα σε δύο περίπου μήνες πάνω από 1.800 παιδιά με οξύ και μέτριο υποσιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: