Online reading:

web stats

18 Ιουλ 2007

Leonard Cohen-I'm Your Man



Ο Leonard Norman Cohen γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Westmount, ένα προάστιο του Μόντρεαλ. Ήρθε στο κόσμο σχεδόν μια δεκαετία πριν από τους Beatles και τους Rolling Stones και ένα χρόνο πριν τον Elvis Presley. Η ιδιοσυγκρασία του ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη των rock stars. Η οικογένειά του ήταν μεσοαστική και Εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του που ήταν έμπορος ενδυμάτων, πέθανε όταν ο Leonard ήταν εννέα χρονών. Κάτω από την καθοδήγηση της μητέρας του, άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα πριν ακόμα μπει στην εφηβεία. Το ενδιαφέρον του για τη μουσική ξεκίνησε όταν ήταν έφηβος πια. Στα 13 του χρόνια, για να εντυπωσιάσει ένα κορίτσι, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να κάνει τους πρώτους του πειραματισμούς στη μουσική. Όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα, η κιθάρα ήταν για εκείνον κάτι περισσότερο από ένα μέσο για να εντυπωσιάζει τα κορίτσια.. Μέσα σε δύο χρόνια είχε καταφέρει να τραγουδά τα κομμάτια του σε διάφορα cafes της περιοχής του.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι σήμερα, παραμένει μοναδικός στο είδος του, όχι μόνο ως ένας απλός τραγουδιστής αλλά σαν ένας ξεχωριστός συγγραφέας και ποιητής. Αρχικά έγινε γνωστός στον Καναδά κυρίως για το ιδιόμορφο ύφος των ποιημάτων και των βιβλίων του. Ζούσε σε ένα ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς περιορισμούς. Έκανε δεσμούς με πολλές γυναίκες ενώ παράλληλα του άρεσε να ταξιδεύει και να γυρίζει τον κόσμο. Σε κάποιο από τα ταξίδια του επισκέφθηκε και την Ελλάδα και πραγματικά σαγηνεύτηκε από τη μοναδική ομορφιά της, ιδιαίτερα από την Ύδρα, το νησί που επισκέπτεται τακτικά για να ηρεμήσει και να εμπνευστεί κάποιο νέο του ποίημα ή τραγούδι.

Ο Leonard Cohen έχει ένα πολύπλευρο ταλέντο που φάνηκε από πολύ νωρίς. Το 1967 η Judy Collins ερμήνευσε τις κλασικές του συνθέσεις "Suzanne" and "Dress Rehearsal Rag". Τα δύο αυτά τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ της "In My Life" και λίγους μήνες αργότερα στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Cohen. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά δεν ήταν παρά η αρχή μιας εξαιρετικής καριέρας που ανέδειξε πολύ γρήγορα τον Leonard Cohen σε μια από τις σημαντικότερες pop-rock φιγούρες. Από τα 17 του χρόνια, όταν ακόμα ζούσε στο Μόντρεαλ, ο Cohen έγινε μέλος ενός συγκροτήματος, των Buckskin Boys. Παράλληλα μελετούσε βρετανική λογοτεχνία. Αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Columbia απ΄ όπου και αποφοίτησε. Στις αρχές του 1956, πριν ακόμα πάρει το πτυχίο του, κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Let Us Compare Mythologies. Μια δεκαετία αργότερα ηχογράφησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά αλλά στο μεταξύ είχαν ακολουθήσει και άλλες τρεις συλλογές του με ποιήματα (The Spice-Box Of Earth, Flowers For Hitler και and Parasites Of Heaven) και δύο νουβέλες (The Favourite Game και Beautiful Losers). Το πηγαίο ταλέντο του ως συγγραφέας και ως ποιητής, τον έκανε να γράφει καταπληκτικούς στίχους. Κάθε του τραγούδι ήταν και μια μικρή συγκινητική ιστορία.

Καθώς η δεκαετία του '60 έφτανε στο τέλος της, ο Cohen υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia. Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον βετεράνο John Hammond. Αν εξαιρέσει κανείς δύο ηχογραφήσεις του που έγιναν σε κάποιες άλλες αμερικάνικες εταιρείες, ο Leonard Cohen παρέμεινε στην Columbia/Sony για περισσότερο από 1/3 του αιώνα. Το πρώτο άλμπουμ του Cohen "The Songs Of Leonard Cohen" κυκλοφόρησε στις αρχές του 1968 από την Columbia και παρά το μελαγχολικό του ύφος, έγινε αμέσως αποδεκτό από χιλιάδες φοιτητόκοσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100.000 αντίτυπα.

Ακολούθησε το "Songs from a Room" (1969), χαρακτηρίστηκε από το ίδιο μελαγχολικό ύφος αλλά δεν είχε την ίδια ανταπόκριση από το κοινό. Αντίθετα το "Songs Of Love And Hate"(1971) που ήταν το τρίτο άλμπουμ στην καριέρα του κέρδισε αμέσως τη συμπάθεια του κόσμου. Το single που ξεχώρισε, " Famous Blue Raincoat ", παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα standards του Cohen. Δύο χρόνια αργότερα ηχογράφησε το πρώτο του live άλμπουμ "Leonard Cohen: Live Songs". Το 1973 τα τραγούδια του έγιναν η μουσική βάση για τη θεατρική παραγωγή Sisters Of Mercy που περιέγραφε μια φανταστική εκδοχή της ζωής του. Ένα χρόνο μετά ηχογράφησε το "New Skin for Old Ceremony" σε παραγωγή John Lissauer και για ακόμη μια φορά ικανοποίησε το πιστό κοινό του. Το 1975 κυκλοφόρησε το πρώτο του "Best Of".

Γενικά, τα τρία πρώτα άλμπουμς του "Songs Of Leonard Cohen"(1968),"Songs From A Room" (1969) και "Songs Of Love And Hate"(1971) ήταν εξίσου αξιόλογα και έθεσαν μια πολύ καλή βάση για μια ανάλογη συνέχεια. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε το 1977 με το "Death Of A Ladies' Man" η απροσδόκητη αλλά πολύ καλή συνεργασία του Cohen με τον εκκεντρικό παραγωγό Phil Spector. Το "Death Of A Ladies' Man" κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Warner Bros και τα τραγούδια του, σύμφωνα με την άποψη του ίδιου του Cohen, θα μπορούσαν κάλλιστα να ερμηνευτούν από καλλιτέχνες όπως ο Bill Medley, η Tina Turner ή η Jennifer Warner. Μέχρι σήμερα το άλμπουμ αυτό παραμένει ως ένα από τα πιο κλασικά στη δισκογραφία του.

Ακολούθησε το "Recent Songs" (1979) και το "Various Positions" (1984) που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας χάρις στο τραγούδι "Dance Me To The End Of Love" . Ο Leonard είχε γίνει superstar τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και ακόμα περισσότερο το 1987 όταν η Jennifer Warner κυκλοφόρησε το "Famous Blue Raincoat" μια συλλογή με αποκλειστικά δικές του συνθέσεις. Το άλμπουμ πήγε μέχρι το Νο 72 στα charts και ο Cohen είπε αργότερα σε μια συνέντευξή του ότι η Jennifer Warnes τον βοήθησε σημαντικά ώστε να γίνει ακόμα πιο γνωστός. Από τότε το όνομά του αναφέρεται πολύ συχνά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το 1988 κυκλοφόρησε το "I'm Your Man", το άλμπουμ που παρακίνησε πολλούς νέους ακροατές να γνωρίσουν και τις προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές ενώ παράλληλα ικανοποίησε το ήδη υπάρχον κοινό του. Το 1991 το "I'm Your Man" έγινε η έμπνευση των R.E.M., Pixies, House Of Love, John Cale και Nick Cave & the Band Seeds με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ένα ομότιτλο άλμπουμ -αφιέρωμα στον Leonard Cohen-προσελκύοντας αυτή τη φορά ένα διαφορετικό ακροατήριο που ήρθε να προστεθεί σε αυτό που προϋπήρχε. Ένα χρόνο αργότερα ο Cohen ηχογράφησε το "The Future" κι έγινε ο δημοφιλέστερος pop συνθέτης της εικοσαετίας από το 1970 μέχρι το 1990. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει και διάφορα best of του L. Cohen. Το πιο πρόσφατο είναι το "The Essential", ένα διπλό cd με τα καλύτερα τραγούδια του που κυκλοφόρησε μέσα στο δεύτερο μισό του 2002.

Όσον αφορά τις live του εμφανίσεις, ο Cohen δεν ξεκίνησε να δίνει συναυλίες πριν γίνει 30 χρονών. Η πρώτη του ζωντανή εμφάνιση έγινε το καλοκαίρι του 1967 κατά τη διάρκεια του Newport Folk Festival και ακολούθησαν δύο sold-out συναυλίες του στη Νέα Υόρκη και μια τηλεοπτική του εμφάνιση στο σόου "Camera Three" του καναλιού CBS. Εκείνη την εποχή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Noel Harrison ερμήνευσε τη σύνθεση του Cohen "Suzanne" και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική.

Όλα αυτά τα χρόνια, το περιεχόμενο των τραγουδιών του έχει αγγίξει πάρα πολλά θέματα χωρίς να παραλείπει την αγάπη, τη θρησκεία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το κάθε του τραγούδι περιγράφει και μια διαφορετική ομάδα χαρακτήρων, πότε μοναχικών ανθρώπων και πότε ευδιάθετων με χιούμορ. Τα ποιήματα και τα τραγούδια του έχουν γίνει έμπνευση πολλών άλλων μουσικών και ποιητών. Αξίζει να αναφερθεί το όνομα της Joan Baez και της Jennifer Warnes που τραγούδησαν συνθέσεις του Cohen.

Πολλά από τα ποιήματά του τα έχει μελοποιήσει ο ίδιος. Τα δύο πιο γνωστά είναι τα "Famous Blue Raincoat" και "Suzanne". Σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και βιβλία του είναι: "Beautiful Losers" (νουβέλα-1966), "The Spice-Box of the Earth" (ποιητική συλλογή-1961), "Flowers for Hitler" (ποιητική συλλογή-1964). Δουλειές του έχουν ακουστεί σε αρκετά φιλμ πειραματικά ή μη ( "Dynamite Chicken" , "Message to Love: The Isle of Wight Festival", "Angel" και "Poen"). Επίσης έγραψε τους στίχους σε τραγούδια που ακούστηκαν στο "Night Magic" του Lewis Furey. Δεν είναι λίγες οι συνθέσεις του που έχουν αποτελέσει περιεχόμενο soundtracks αρκετών γνωστών ταινιών. Το "Bird On A Wire", για παράδειγμα, είναι δική του σύνθεση και ακούγεται στο ομότιτλο φιλμ, ερμηνευμένο από τον Aaron Neville. Επίσης ο Leonard Cohen εμφανίστηκε και ο ίδιος το 1986 ερμηνεύοντας ένα μικρό ρόλο σε ένα επεισόδιο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς "Miami Vice".

Respect!
{{{{Cohen}}}}



1 σχόλιο:

Oranda είπε...

Πρωτάκουσα και κόλλησα με τον Cohen στο Δημοτικό. Νομίζω δεν υπήρχε άλλο 9άχρονο που να ακούει Cohen εκείνη τη περίοδο.... ;-)