Online reading:

web stats

19 Απρ 2007

Εντίθ Πιάφ


Η "Ζωη σαν τριαντάφυλλο" ή αλλιώς "La Mome" είναι μία ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Κομμάτια από την τραγική ζωή της Edith Piaf ξετυλίχτηκαν μπροστά μας.

Μιας γυναίκας που ήξερε να αγαπάει τους άντρες αλλά οχι τον εαυτον της.

Ήταν τόσο ομορφη,τόσο ταλαντούχα,τοσο ξεροκεφαλη,τοσο πεισματαρα.

Τα ναρκωτικά,το αλκοολ,τα ατυχήματα αποδυνάμωσαν την Πιάφ,την αρρώστησαν,της ρουφηξαν ολη της την ζωή.Ηταν σαράντα ετών και αυτο που αντίκριζες ηταν μια ηλικιωμένη ογδόντα ετών. Υπάρχουν βιντεάκια από συνεντευξεις της στο Soul Resurrection ή πηγαίνετε στο youtube για να την δείτε.

Συγκλονιστικη ερμηνεία της ηθοποιού Marion Cotillard που την είχαμε δει και στο "Αγάπαμε αν τολμάς".

Σχεδόν ολοι οσοι ηταν στην αιθουσα δακρυσαν στις τελευταιες σκηνες της ταινίας αν και εγω ειχα αρχισει να συγκινούμε απο το πρώτο μερος (ευτυχως δεν εγινα σαν κλοουν με την μασκαρα).

Από περιέργια έψαξα να βρω την κριτική του κ.Δανίκα.

Voula!!

Βαθμός 8 (με πολλά δάκρυα)
[...]«Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Θρίαμβος μελοδράματος αλλά και θρίαμβος υποκριτικής τέχνης από το «σπουργιτάκι» με το όνομα Μαριόν Κοτιγιάρ.[...]
[...]Το καλύτερο, το σπουδαιότερο είναι σκέτος θρίαμβος της υποκριτικής τέχνης. Η μικροσκοπική Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ παίζει με όλα τα «εργαλεία». Μάτια, βλέμματα, πλάτες, μαλλιά, ώμοι, χείλη, τα πάντα βγαλμένα από τις στάχτες της Πιάφ και τοποθετημένα πάνω σ' αυτό το πλάσμα, θριαμβεύτρια του πρώτου βραβείου καλύτερης ερμηνείας της καρδιάς μου.

Ο κ.Δανίκας τελειώνοντας την κριτική του λέει:
"Για να τελειώνω και να συγκρίνω. Μπροστά σ' αυτή την τραγωδία όλες οι ιστορίες των θρύλων του ροκ, από τον Τζίμι Χέντριξ μέχρι τον Τζιμ Μόρισον και τον Σιντ Βίσιους μοιάζουν με ανέκδοτα για μικρά παιδιά. Και μπροστά σ' αυτή την ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ η ταυτοπροσωπία της Έλεν Μίρεν με την Ελισάβετ φαντάζει απλώς μάσκα από καρναβάλι των Πατρών!"

Όλη την κριτική του μπορείτε να την διαβάσετε εδώ .

Ε αφού λύγισε και εκείνος τα λόγια περιττεύουν.

Ξέρω ότι σε δυόμισι ώρες δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν ολόκληρη την ζωή της.Πτυχές της ζωής της όπως η γνωριμία της με προσωπικότητες όπως ο Jean Cocteau,η αντιστασιακή της δράση,η συμμετοχή της σε ταινίες δεν αναφέρθηκαν καθόλου,ενω θα μπορούσαν να κόψουν λίγο από την ζωή της στο πορνείο όταν ήταν μικρη.Ουπς αποκαλύπτω κομματια της ταινίας,σοοορρυυυ.

Να πάτε να την δείτε (σας έχω πει ποτέ ψέματα;)και να έχετε μαζί σας χαρτομάντηλα.Με είχαν συμβουλεψει και μενα αλλα οκ εγώ κλασσικα συγκινούμε οπότε δεν μετράω.
Σας λέω όμως με σιγουριά πως η ταινία θα σας συνεπάρει,οι σκηνές και αυτή η φωνή θα σας παρασύρουν.Αν βέβαια αφεθείτε και δεν σφίγγεστε (το σφίξιμο δεν κάνει καλό) κατά την διάρκεια της ταινίας.

Ξιά σας!!!

3 σχόλια:

Giannis Michalopoulos είπε...

Ακούγεται υπέροχη. Θα την δω το συντομότερο!

Baltazar είπε...

Κι εμένα με συγκίνησε φοβερά η ταινία.
Ξέρεις να κυκλοφορεί στα ελληνικά καμιά βιογραφία της; Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα για τη ζωή της.

Επίσης:

Είσαι ΚΟΥΚΛΑ στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες! Φοβερή! Ποιος τις έχει τραβήξει;

Ανώνυμος είπε...

http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=993

Έχει ένα κάπως εκτεταμένο βιογραφικό και μεταφράσεις από μερικά αγαπημένα τραγούδια.
:-}