Online reading:

web stats

2 Νοε 2007

Συγκρουόμενοι Λευκοί νάνοι προκάλεσαν μια δυνατή supernovae

Εβαλα αυτον τον τιτλο γιατι το μεγαλυτερο μερος αυτης της αναρτησης θα αναφερθει σε αυτο το γεγονος που εγινε γνωστο χθες σε ολους τους αστρονομικους χώρους.

Σημερα δεν έχω ταξεις για μάθημα,μονο ο Χρηστος για lower και pro, οπότε θα μεινω να διαβασω και να μελετησω γιατι την αλλη βδομαδα εχω εξετασεις.
Δυσκολευομαι με το λεξιλόγιο αλλα θα τα καταφερω.Θα μελετησω οσο μπορω.
Ειναι και η εκπομπη σημερα που με βρίσκει αναποφάσιστη στο αν θα πάω η στο αν θα μεινω σπιτι να το δω απο την τηλεοραση και να διαβαζω συγχρόνως.
Επικρατει η επιλογη του διαβάσματος και δικαιολογημένα ετσι;Μετα τις εξετασεις θα ξαναεμφανιστώ μπροστα στο γυαλί.
Ηδη εχω μεταφράσει δυο αρθρα,που δημοσιεύθηκαν χθες, ενα απο τα οποια θα διαβάσετε σημερα, οποτε ο Χρήστος με τις πλουσιες γνώσεις του μπορει να κανει αναλυτικότερη παρουσιαση στην εκπομπη μαζι με τον Δημητρη, ο οποιος γνωριζει παρα πολλα περι αστρονομίας, αν και εφοσον αποφασισει να πάει.
Το βραδυ ισως παιξει σινεμα για να δουμε την "Αστεροσκονη".Είδομεν..

************************

Υπάρχουν μερικοί τρόποι που τα αστέρια μπορούν να εκτιναχθούν, και κάθε παραλλαγή είναι αρκετά διαφορετική για τους αστρονόμους να μπορεσουν να υπολογίσουν ποιο είδος αντικειμένου πυροδοτήθηκε ως σουπερνόβα.Αλλα οταν ομως μια παραξενη εκρηξη ανιχνεύθηκε πέρυσι, άφησε τους αστρονόμους μπερδεμένους. Τώρα μοιάζει με SN 2006gz που προκλήθηκε απο δυο λευκούς νάνους οι οποίοι συγκρούστηκαν μεταξύ τους .

Εκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρξαν δύο κανονικά αστέρια σε ένα διπλό σύστημα, βάζοντας σε τροχιά το ένα το άλλο. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, το ένα, και έπειτα άλλο έμειναν από υδρογόνο, μετατρέποντας τους σε κόκκινους γίγαντες, και έμειναν να ζουν το μέλλον τους δροσίζοντας αργά λευκούς νάνους. Αλλά αντί των δισεκατομμυρίων ετών ήρεμης ψύξης, τα δύο αστέρια είχαν αρχίσει να καταστρέφουν τις τροχίες τους. Κινήθηκαν σπειροειδώς προς το εσωτερικό, και τελικά συγκρούστηκαν, πυροδοτώντας σουπερνόβα SN 2006gz.



Όταν το SN 2006gz ανακαλύφθηκε αρχικά πέρυσι, οι αστρονόμοι σκέφτηκαν ότι εξέταζαν ένα γεγονός Ia τύπου. Αυτό είναι ένας λευκός νάνος σε ένα διπλό σύστημα με ένα άλλο αστέρι. Όπως ένα βαμπίρ, ο λευκός νάνος τρέφεται από το υλικό του αστέρι συντρόφου, έως ότου φθάσει 1,4 φορές στη μάζα του ήλιου. Αυτό το μαγικό σημείο, αποκαλούμενο όριο Chandrasekhar, είναι το ανώτερο όριο της μάζας που ένας λευκός νάνος μπορεί να έχει. Και όταν εκείνο το όριο επιτυγχάνεται, ο λευκός νάνος πυροδοτεί σε σουπερνόβα, ορατή για δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Το πρόβλημα είναι ότι το SN 2006gz φάνηκε να είναι πάρα πολύ φωτεινό. Με άλλα λόγια, πρέπει να είχε πάρει περισσότερη μάζα από το όριο Chandrasekhar πρίν πυροδοτεί.
Επίσης είχε την ισχυρότερη φασματική υπογραφή άκαυτου άνθρακα.

Και αυτό ήταν το κλειδί. Τα μαθηματικά πρότυπα πρότειναν ότι οι συγκρουόμενοι λευκοί νάνοι θα παρήγαν αυτήν την συγκεκριμένη υπογραφή του άκαυτου άνθρακα. Επίσης πρότειναν ότι μια έκρηξη πρέπει να περιέχει τα στοιχεία των συμπιεσμένων στρωμάτων του πυριτίου, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης και που έπειτα συμπιέστηκαν κατά τη διάρκεια του κρουστικού κύματος που αναπήδησε από τα περιβάλλοντα στρώματα του άνθρακα και του οξυγόνου.

Χάρι στις καλές παρατηρήσεις, το SN 2006gz ήταν σχετικά εύκολο να αναγνωριστεί ως μια σύγκρουση μεταξύ των λευκών νάνων. Αλλά αυτό το γεγονός να είναι πιό κοινό στον γαλαξία, και οι αστρονόμοι θα πρέπει να επιστρέψουν και να αναλύσουν προσεκτικά τα σουπερνοβα για να δουν αν ειναι λανθασμένα αρχειοθετημένοι.


Πηγή:CfA




Και ενα βιντεακι για τους λευκους νανους οπου θα δειτε την συγκρουση,οπως επισης θα δειτε για τις μαυρες τρυπες και πολλα αλλα.Εξαιρετικα φτιαγμένο και ευκολα κατανοητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: