Online reading:

web stats

2 Απρ 2009

Η Greenpeace κατηγορεί τρεις κολοσσούς για περιβαλλοντικές καταστροφές

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών κατηγορεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, επισημαίνοντας ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις για περιβαλλοντικά φιλικούς υπολογιστές.

Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της η Greenpeace υπογραμμίζει ότι η Hewlett – Packard, η Dell και η Lenovo δεν προχώρησαν στην παραγωγή νέων μηχανημάτων, για την κατασκευή των οποίων δεν χρησιμοποιούνται τοξικά υλικά και χημικά.

Η Hewlett – Packard, η Dell και η Lenovo είχαν δεσμευτεί ότι θα σταματούσαν μέχρι το 2009 να χρησιμοποιούν πολυβινύλια χλωρίου (PVC) και επιβραδυντές φλόγωσης στα μηχανήματα που κατασκευάζουν.

«Τώρα μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσουν τις εξαγγελίες τους αυτή τη χρονιά», αναφέρεται στην έκθεση της Greenpeace «Οδηγός για πράσινες ηλεκτρονικές συσκευές».

«Η απαγόρευση χρήσης τοξικών ουσιών για την παραγωγή εμπορευμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη μείωση των τοξικών αποβλήτων που απειλούν την υγεία και το περιβάλλον μας.

Ωστόσο, οι παραγωγοί υιοθετούν περιβαλλοντικές τεχνολογίες μόνο όταν τους πιέζουν οι καταναλωτές», επισημαίνεται στην έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, αυτή τη στιγμή οι κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών πιέζονται περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση και τη διεθνή οικονομική κρίση παρά από την επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών όμως, οι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη δεδομένου ότι κάθε χρόνο πωλούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα υψηλά ποσοστά πωλήσεων φορητών και μη υπολογιστών, υπολογίζεται ότι η περιβαλλοντική ζημιά είναι δυσανάλογα μεγάλη, ειδικά για τις Αφρικανικές χώρες που δέχονται ετησίως τόνους απορριμάτων κατεστραμμένων ηλεκτρονικών συσκευών.

Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο) είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο συνθετικό υλικό. Οι μεγαλύτερες ποσότητες PVC που παράγονται, καταλήγουν τελικά ως δομικό υλικό στον κτιριακό τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο το 53% των συνολικών χρήσεων PVC αφορά τη δόμηση, ενώ ένα 9% χρησιμοποιείται σε καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Το PVC χρησιμοποιείται σε κατασκευές για πλαίσια παραθύρων, πόρτες, σωλήνες και υδρορροές, σε δάπεδα, ταπετσαρίες, παντζούρια, μονώσεις συρμάτων και καλωδίων, κ.λπ.
Θεωρείται το χειρότερο απ’ όλα τα πλαστικά σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του. Το PVC δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κύκλο της ζωής του. Η παραγωγή PVC απαιτεί τη μεταφορά επικίνδυνων εκρηκτικών ουσιών και συνεπάγεται τη δημιουργία τοξικών αποβλήτων. Κατόπιν, επειδή το PVC από μόνο του είναι σχεδόν άχρηστο ως πλαστικό, πρέπει να αναμιχθεί με μια σειρά από χημικές ουσίες για να γίνει μαλακό και εύκαμπτο, με βαρέα μέταλλα για να γίνει σκληρό ή να αποκτήσει χρώμα και με μυκητοκτόνα που το προστατεύουν από αδηφάγα βακτήρια. Έτσι η παραγωγή του PVC δημιουργεί επιπλέον μια παράλληλη τοξική βιομηχανία.
Πηγή:Econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: