Online reading:

web stats

14 Απρ 2009

Νη + εσθίω


ΝΗΣΤΕΙΑ

Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, νηστεία της Μ.Σαρακοστής σημαίνει από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή το φαγητό μας είναι πρόχειρο, χωρίς να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι,γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι και κρασί (και κάθε οινοπνευματώδες φυσικά) και τρώμε μόνον μία φορά την ημέρα.
Το Σάββατο και την Κυριακή επιτρέπεται μαγειρευτό φαγητό με λάδι καθώς και κρασάκι με μέτρο. (κατάλυση οίνου και ελαίου).
Οφείλουμε ιδιαίτερα τώρα να είμαστε στις σχέσεις μας φιλικοί, ανεκτικοί, ελεήμονες και προ πάντων να συγχωρούμε όσους μας έβλαψαν.
Όλα αυτά αυτά τα αποδεχόμαστε όχι σαν να μας τα επιβάλλει κανείς , αλλά ελεύθερα σαν να ασκούμαστε, όπως οι αθλητές που σκληρά προπονούνται πριν από κάθε αγώνα. Γιατί πραγματικά είναι υπερβολικά δύσκολο να τα εφαρμόσει κανείς, ιδιαίτερα αν είναι εργαζόμενος ή άρρωστος ή τέλος πάντων συντρέχουν άλλοι λόγοι. Για κάθε περίπτωση όμως υπάρχει πρόβλεψη και πνευματική καθοδήγηση.
Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος να ακολουθήσει με θρησκευτική ευλάβεια τις ημέρες νηστειών που ορίζει η ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες, οι μέρες αυτές ξεπερνούν ακόμα και τις διακόσιες μέσα στο ημερολογιακό έτος.
Μπορεί να πετυχαίνουμε κάποια υπολογίσιμα ποσοστά αποτοξίνωσης, αλλά χρειάζεται μέτρο και προσοχή, ιδίως για εμάς τις γυναίκες που έχουμε μεγάλη ανάγκη το σίδηρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: