Online reading:

web stats

3 Απρ 2009

Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ)

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) ιδρύθηκε το 1961 με το Β.Δ. 4/2-1-61 και καταρχήν λειτούργησε ως Σταθμός Δασικών Ερευνών Μακεδονίας - Θράκης και τα αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιήθηκε ήταν: α) η καλλιέργεια και η παραγωγή βελτιωμένων κλώνων λεύκης και β) η οικολογία και βελτίωση των ορεινών βοσκοτόπων. Το 1965 αποκτήθηκε το αγρόκτημα Λουτρών Θέρμης έκτασης 291 στρεμμάτων και το Υπουργείο Γεωργίας παρεχώρησε κατά χρήση τα αγροκτήματα Χρυσοπηγής Σερρών, Στρυμόνα και Αξιού. Το έργο που πραγματοποιήθηκε από το Σταθμό ήταν αξιόλογο και αποτέλεσε το «θεμέλιο λίθο» για να μετεξελιχθεί στο σημερινό πολυκλαδικό Ινστιτούτο.

Συγκεκριμένα, το 1966, με το Β.Δ. 810/66 μετονομάζεται σε Κέντρο Δασικών Eρευνών Βορείου Ελλάδος και εμπλουτίζεται με νέα αντικείμενα (Εντομολογία, Εδαφολογία, Υδρολογία). Το 1977, με το άρθρο 125 του 433/77 Π.Δ. περί Οργανισμού του Υπουργείου Γεωργίας και τη γνωμοδότηση 215/8-7-77 του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών μετονομάζεται σε Ίδρυμα Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και τους εξής Τομείς Έρευνας:

Τομέας Δασοκομικής και Δασικής Γενετικής

Τομέας Δασικής Σταθμολογίας

Τομέας Δασικής Υδρολογίας

Τομέας Προστασίας Δασών

Τομέας Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων

Τομέας Λιβαδοπονίας

Τομέας Λεύκης

Τομέας Δασικής Διαχειριστικής και Οικονομίας

Τομέας Δασικής Τεχνικής

Το 1988, με το ΦΕΚ 187/26-8-1988 Π.Δ. αριθ. 402/ άρθρο34, μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την εξής περιγραφή: Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και περιφέρεια δικαιοδοσίας ολόκληρη τη χώρα, έχει ως αντικείμενα έρευνας τη διερεύνηση των προβλημάτων της ελληνικής δασοπονίας και των συνθηκών των ελληνικών δασών, την αύξηση της παραγωγής ξύλου και λοιπών δασικών προϊόντων και επέκταση των δασικών πόρων της χώρας, την προστασία των δασών από βιοτικούς παράγοντες, την τεχνική συγκομιδής δασικών προϊόντων, την ορεινή υδρονομική και διαχείριση ορεινών λεκανών απορροής, αύξηση της παραγωγικότητας των ορεινών βοσκοτόπων και τη θηραματοπονία.

Το 1989, με την παραπάνω μορφή εντάσσεται στο νεοσύστατο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που ιδρύεται με το Ν. 1845/ 1989 (ΦΕΚ 102 Α΄). Το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στις 27/9/1995 εγκρίνει τη δημιουργία των ακόλουθων 8 Τομέων και ενός τμήματος για το ΙΔΕ:

Τομέας Δασοκομικής και Δασικής Γενετικής

Τομέας Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αναψυχής και Αποκατάστασης Περιβάλλοντος

Τομέας Προστασίας Δασικού Περιβάλλοντος

Τομέας Δασικής Οικολογίας

Τομέας Υδρολογίας

Τομέας Υλοχρηστικής και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων

Τομέας Δασικής Διαχειριστικής και Οικονομικής

Τομέας Λιβαδοπονίας και Θηραματοπονίας

Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Το 2001, με το Ν. 2945/ 2001 (ΦΕΚ 223 Α) και το 1378/Β/ 26-9-2003 ΦΕΚ (ΚΥΑ 264757/ 19-9-2003) έγινε αναδιάρθρωση της οργανωτικής και ερευνητικής δομής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και κατ’ επέκταση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών. Συγκεκριμένα το πολυκλαδικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών διαρθρώνεται στα εξής Εργαστήρια:

Εργαστήριο Συγκομιδής & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων

Εργαστήριο Δασοκομικής, Γενετικής & Βιοτεχνολογίας

Εργαστήριο Δασικής Οικοφυσιολογίας, Εδαφολογίας & Υδρολογίας

Εργαστήριο Προστασίας Δασικών Οικοσυστημάτων & Πυρκαγιών

Εργαστήριο Λιβαδικών Πόρων

Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Οικονομικής

Εργαστήριο Δασοπονίας Περιβάλλοντος & Άγριας Ζωής

http://www.fri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: