Online reading:

web stats

13 Σεπ 2008

Εξουδετέρωση βλήματος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία της Χρυσής Ακτής


Εντοπίσθηκε χθες το πρωί στην παραλία της Χρυσής Ακτής ένα βλήμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το οποίο στη συνέχεια εξουδετερώθηκε από Πυροτεχνουργό της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού Κρήτης. Το βλήμα ξέβρασε νωρίτερα η θάλασσα στην ακτή και ένας πολίτης, αψηφώντας τον κίνδυνο, το μετέφερε με τα χέρια του 50 μέτρα πιο πάνω, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.
Ο Επιλοχίας Πυροτεχνουργός Βασίλης Σπυριδάκης επεσήμανε ότι «όσο το βλήμα βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας ήταν λίγο έως πολύ ακίνδυνο.
Όμως από τη στιγμή που ήρθε σ’ επαφή με τ’ οξυγόνο, όταν βγήκε από τη θάλασσα, έγινε πολύ επικίνδυνο. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να το πιάνουν όταν το εντοπίζουν και κακώς το μετέφερε ο πολίτης σήμερα με τα χέρια του. Για να γίνει η εξουδετέρωση χρειάσθηκε να εκκενωθεί όλη η παραλία της Χρυσής Ακτής, που ήταν γεμάτη από κόσμο.
Ο Γιάννης Βαρδαξής, που βρήκε το βλήμα στην άκρη της θάλασσας στις 8.30 χθες το πρωί, επεσήμανε ότι «το πήρα και το έβαλα εδώ στον ίσκιο, για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους λουόμενους και τους περαστικούς. Αμέσως ειδοποίησα την Αστυνομία και τώρα περιμένουμε τον Πυροτεχνουργό, για να το εξουδετερώσει, εγώ δεν έχω ξαναδεί να έχει βγει βλήμα στην περιοχή. Δεν φοβήθηκα μήπως γίνει η έκρηξη πάνω μου όταν το μετέφερα».
Σημειώνεται ότι τρία βλήματα και μια οβίδα, που προέρχονται από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν εντοπισθεί στις 15 του περασμένου Ιουλίου στο βυθό του λιμανιού της Σούδας, κατά τις εργασίες επέκτασης της προβλήτας «Ανδρίας» και εξουδετερώθηκαν μ’ ελεγχόμενες εκρήξεις.
Τα βλήματα του πυροβολικού ήταν 155 χιλιοστών και η οβίδα οκτώ ιντσών, από άρμα μάχης λίγες ημέρες αργότερα είχε εντοπισθεί και άλλη μια οβίδα στον ίδιο χώρο.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθείται, για να προκληθεί η ελεγχόμενη έκρηξη, είναι δύσκολη και επικίνδυνη.
Πρέπει να γίνει εξουδετέρωση στα μηχανικά μέρη που φέρει το κάθε βλήμα, τα οποία είναι επικίνδυνα, κατά την προσέγγισή τους, γεγονός άκρως ριψοκίνδυνο τόσο για τους πυροτεχνουργούς όσο και απαγορευτικό για τους ανυποψίαστους πολίτες.
Όταν οι πολίτες βρίσκουν τέτοια βλήματα θα πρέπει να ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές και να μην τα προσεγγίζουν, ούτε να τα περιεργάζονται και να τ’ αγγίζουν, γιατί είναι πολύ επικίνδυνα. Και οι Πυροτεχνουργοί όταν κάποιο βλήμα μετακινηθεί από τη θέση του δεν μπορούν να ενεργήσουν όπως ξέρουν, γιατί κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους.

Πηγή:Νεος Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: