Online reading:

web stats

8 Αυγ 2007

Περσειδες:Τα χαρακτηριστικά των διαττοντων αστερων

Με μια διαφορετική βροχή θα έλθουν αντιμέτωποι όσοι κοιτάξουν τον ουρανό μεταξύ 12-13 Αυγούστου.
Εκατοντάδες διάττοντες αστέρες -γνωστοί ως Περσείδες- θα δημιουργήσουν για μια ακόμη χρονιά ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο.

Tο φαινόμενο έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η καλύτερη ώρα παρακολούθησής τους θα είναι στις 3 το πρωί, όταν το φαινόμενο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η παρατήρησή τους θα είναι εύκολη ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού. Οι μέσες τιμές του ακτινοβόλου σημείου,δηλαδή του σημείου στον ουρανό από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται οι διάττοντες (radiant) είναι RA =046o DEC=+58o και κινείται στην περιοχή ανάμεσα στον Περσέα και την Κασσιόπη .

Κάθε Αύγουστο η Γη εισέρχεται σε ένα νέφος σωματιδίων σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle*.
Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, διαλύονται αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο σκοτεινό ουρανό. Αν είναι πολλά θα σχηματίσουν μια βροχή από μικρές, φευγαλέες λάμψεις. Τα μικρά σωματίδια της σκόνης έχουν τον όγκο των κόκκων της άμμου και βάρος ένα γραμμάριο. Υπολογίζεται ότι το βράδυ της Σαββατου και της Κυριακης οι διάττοντες θα πέφτουν με μία συχνότητα 60 έως 80 την ώρα.



Η Γη κινούμενη στην τροχιά με ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (108.000 χιλιόμετρα την ώρα) περνά κάθε έτος αυτή την εποχή μέσα από ένα σύννεφο σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο τακτικός κομήτης Swift-Tuttle.
Αρκετοί είναι αυτοί που κάθε Αύγουστο περιμένουν να δουν τη σκόνη που αφήνει η ουρά του κομήτη Swift-Tuttle, παρασυρμένη από την ελκτική δύναμη της Γης, να αναφλέγεται με την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, με ταχύτητα 72 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο που αποκαλείται συνήθως "πεφταστέρια". Φυσικά δεν πέφτουν αστέρια, όπως είθισται να λέμε, αλλά σωματίδια τόσο μικρά όσο η κόκκος άμμου. Στην περίπτωση που η σκόνη αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε μέγεθος, τότε η ανάφλεξη είναι ακόμη πιο θεαματική, καθώς προκαλεί τις λεγόμενες "βολίδες", που πολλές φορές έχουν "ενοχοποιηθεί" για περίεργα γεγονότα στον ουρανό (με τους πάντα αγαπητούς εξωγήινους σε περίοπτη θέση)Το νέφος και τα υπολείμματα της ουράς του κομήτη έχουν τεράστια έκταση που εκτιμάται ότι φτάνει έως και τα 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σαν αποτέλεσμα της εισόδου της Γης στο νέφος αυτό είναι ένας μεγάλος αριθμός από τα σωματίδια του να προσκρούει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητες 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, να υπερθερμαίνονται (όχι όμως λόγω της τριβής) μόλις φτάσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε ύψος 100 χιλιομέτρων, και να τα βλέπουμε σαν φωτεινές γραμμές στον ουρανό, σαν μια φλεγόμενη ουρά μήκους δύο έως τριών μέτρων, δηλαδή σαν μια βροχή μετεωριτών. Είναι δε απίθανο κάποιο από αυτά να φτάσει τελικά στην επιφάνεια της Γης.

Επειδή τα σωματίδια κτυπούν την ατμόσφαιρα από μπροστά ο αριθμός των μετεωριτών είναι μεγάλος λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου. Μπορεί όμως οι περισσότεροι Περσείδες να φαίνονται νωρίς το πρωί, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί φαίνονται μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 πμ. Αυτό γίνεται επειδή εκείνες τις ώρες φαίνονται τα σωματίδια που κτυπούν την ατμόσφαιρα με πολύ μικρές γωνίες και η προβολή του ίχνους τους στον ουρανό (η λεγόμενη ουρά) είναι πολύ μακριά και αναδεικνύει όλα της τα χρώματα.

Για πρώτη φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε το 36 μ.X., οπότε και καταγράφηκε στα αρχεία της κινεζικής Δυναστείας των Xαν. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα είναι έντονο κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον ως το 2126 που ο κομήτης Swift-Tuttle θα προσπεράσει την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης αυτός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Oρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης είναι αρκετά μεγάλος, όπως ο κομήτης που προσέκρουσε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια στη Γη και ήταν υπεύθυνος για τον αφανισμό των δεινοσαύρων. Μάλιστα ορισμένοι αστρονόμοι είχαν υπολογίσει λανθασμένα ότι θα συγκρουστεί με τη Γη στις 14 Αυγούστου του 2126.

Το 2028 οι αστρονόμοι περιμένουν το φαινόμενο να είναι άκρως εντυπωσιακό, γιατί τότε αναμένεται μια βροχή 1.000 διάττοντων αστεριών την ώρα, καθώς η Γη θα απέχει περίπου 60.000 χιλιόμετρα από τον πυρήνα της σκόνης του κομήτη, που ευθύνεται για το φαινόμενο.

Για την προετοιμασια καταγραφης - παρατηρησης μπορειτε να μπειτε στην παρακάτω ιστοσελίδα
http://www.imo.net/visual/major?PHPSESSID=b18db38bb98c4d5cd7b7894980bc1774 του International Meteor Organization http://www.imo.net

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

geia xara
poly kalo to arthro sou
epsaxna twra pou einai se ekseliksh to fainomeno na mathw kamia leptomereia
eida 4!!!xazoxara :)

echob