Online reading:

web stats

6 Αυγ 2007

Η φαρσα του πλανητη Αρη.

Χμ!
Ετσι που εγραψα το τιτλο αυτης της αναρτησης (ποστ) μοιαζει λες και ο πλανητης Αρης κανει φαρσα χοχοχ.Τεσπα :)

Χαθηκα I know αλλα δεν εχω στρωσει και καθολου κωλο αυτες τις μερες μπροστα στον υπολογιστη.Ειτε θα περνάω αξεχαστες στιγμες με τον καλο μου (Σαββατοκυριακα κυριως), ειτε θα διαβαζω,εξεταστικη εν οψη και επειδη θα παω τις διακοπουλες μου επιτελους,χρειαζεται διαβασμα για να μη τα βρω ζορικα μετα.

Ο λογος που εβαλα αυτον τον τιτλο ειναι διοτι εχω βαρεθει να μου στελνουν mails και να αναφερονται στο οτι ο Αρης θα ειναι πιο μεγαλος και απο την Σεληνη και παραμυθια της Χαλιμας !

Μα ελεος πια!Λιγη πρωτοτυπια δεν εβλαψε κανεναν.Βεβαια,στοχευουν στους καημενους που δεν ασχολουνται και που εχουν αγνοια των τεραστιων αποστασεων μεταξυ των πλανητων κλπ κλπ κλπ μα και σε εκεινους που πιστευουν ακομα οτι εξωγήινοι εχουν ερθει και εχουν κανει πειραματα και μας μελετουν και μπλαμπλαμπλα μπουρουμπουρου μπουρου.

Παραθέτω λοιπον,πρόσφατο δημοσιευμα για οσους δεν εχουν ενημερωθει ακομα και για να μαθευτει επιτελους once and for all οτι δεν πρεπει να πιστευουμε "τα σπασμενα τηλεφωνα",τις φημες καποιων απλα για να βγαζουν χρηματα (υπονοώντας οτι καποιοι ηδη εκμεταλευονται την φημη αυτη στην περιοχη της Αθηνας)

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης έχοντας την αίσθηση του χιούμορ και μέρος της γνώσης για θέματα αστρονομίας πληροφορεί το κοινό σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη Άρη.

Δημοσίευμα : «Ο Πλανήτης Άρης θα είναι ορατός στον ουρανό αυγουστιάτικη νύχτα»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Γιατί τώρα δεν τον βλέπουμε ; Ο Άρης φαίνεται εδώ και καιρό στον ουράνιο θόλο (σαν κουκίδα - σαν αστέρι) μερικές ώρες πριν την ανατολή του Ήλιου. Στις 27 Ιουνίου 2007 ανατέλλει στις 02,15 το πρωί... και στις 27 Αυγούστου 2007 ανατέλλει στις 00,18.
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα: «Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι. Καλύτερη στιγμή για παρατήρηση θα είναι στις 27 Αυγούστου (ΣΕΑΘ: ποια χρονιά ;) στις 12,30 το βράδυ, όταν ο Άρης έρθει σε απόσταση 34,65 μίλια».
Απάντηση ΣΕΑΘ : Ο Άρης στις 27 Αυγούστου 2007 (μάλλον για αυτή τη χρονιά θα αναφέρεται) θα βρίσκεται σε απόσταση 1,18 au = 176,528,000 χλμ και ΟΧΙ στα 34,65 μίλια. Ο Άρης ποτέ δεν πρόκειται να φαίνεται σαν την Σελήνη (1800 δεύτερα λεπτά της μοίρας). Αλλά το πολύ να γίνει 25" δεύτερα λεπτά της μοίρας όσα χρόνια και αν περάσουν (πρακτικά για τον γυμνό μάτι μια κουκίδα στον ουρανό). Άμα τον θέλετε μεγάλο σαν την Σελήνη δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο....
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα : «Η εικόνα θα είναι μοναδική»
Απάντηση ΣΕΑΘ: Η εικόνα αυτή (ο Άρης με φαινόμενη διάμετρο σαν την Σελήνη) ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να γίνει μοναδική για τους κατοίκους της Γης. Η εικόνα αυτή μπορεί να γίνει μοναδική μόνο για κατοίκους των δορυφόρων του Άρη Φόβου και Δείμου. Συγκεκριμένα (προσοχή εδώ) (η Σελήνη καλύπτει το 0,0008% του ουράνιου θόλου): Α) ένας μελλοντικός κάτοικος του Φόβου, θα βλέπει ένα γιγάντιο πλανήτη (τον Άρη) με φαινόμενη διάμετρο 60o (χονδρικά περίπου το 11% του ουράνιου θόλου) Β) ή αντίστοιχα για τον Δείμο, που ένας μελλοντικός κάτοικος θα μπορεί να βλέπει τον Άρη με φαινόμενη διάμετρο 19ο (χονδρικά περίπου 1% του ουράνιου θόλου). Πάντως στις 27 Αυγούστου 2007 ο ουρανός θα είναι μοναδικός μια και κάθε νύχτα είναι διαφορετικός, λόγω τις απειροελάχιστης κίνησης των αστέρων, της κίνησης των πλανητών αλλά και της Σελήνης (αγνοώ χάριν συντομίας κομήτες & αστεροειδείς).
ΛΑΘΟΣ Δημοσίευμα : «Θα μοιάζει σαν να έχει η Γη 2 φεγγάρια»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Η Γη δεν πρόκειται να έχει ποτέ στο κοντινό μέλλον 2 φεγγάρια, εκτός αν συμβεί κάτι το πραγματικά συνταρακτικό - και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει αναφερθεί στους επίσημους παγκόσμιους αστρονομικούς κύκλους. Ο Άρης έχει 2 φεγγάρια τον Φόβο και το Δείμο.
Δημοσίευμα : «Η επόμενη φορά που ο Άρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287»
Απάντηση ΣΕΑΘ : Για το έτος 2287 συμφωνούμε (προσέγγιση του Άρη θα έχουμε)... το πρόβλημα είναι ότι δεν θα γίνει όσο η Πανσέληνος.... μια και θα είναι πάλι μια κουκίδα στον ουρανό.

Γενικές παρατηρήσεις από ΣΕΑΘ :

1.
Ο Άρης βρέθηκε κοντά στην Γη στις 27/8/2003 (σε απόσταση 55,756,000 χλμ και φαινόταν στον ουρανό σαν κουκίδα με φαινόμενη διάμετρο 25,1" (δεύτερα της μοίρας). Ο Άρης θα βρεθεί πάλι κοντά στην Γη στις 28/8/2287 (σε απόσταση 55,686,000 χλμ και θα φαίνεται στον ουρανό σαν κουκίδα με φαινόμενη διάμετρο πάλι 25,1" (δεύτερα της μοίρας).

2.
Η Σελήνη και ο Άρης βρίσκονται περίπου στην «ίδια απόσταση» στο ηλιακό μας σύστημα, εδώ και περίπου 3,5- 4 δισεκατ. χρόνια και δεν πιστεύω ότι στο κοντινό χρονικό διάστημα θα συμβεί κάτι τόσο συνταρακτικό το οποίο θα αλλάξει την χωρική κατανομή (ταχύτητες - συντεταγμένες) στο ηλιακό σύστημα.

1 σχόλιο:

Γιάννης Αρ είπε...

Που είναι το βίντεο;

ήλθε είδε και απήλθε