Online reading:

web stats

26 Αυγ 2009

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ



Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, και εκεί έζησε τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και εργάσθηκε σαν ερευνητής. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, και έχει συνεργασθεί με πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εργαστήρια. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την ίδρυση του στην οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και εξελέγη το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Αργότερα εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Ιδρύματος, ενώ από το 2000 και για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετά- σχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Eυρωπαïκή Ένωση. Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τρία βιβλία: Την «Κόμη της Βερενίκης», που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1• τα «Κοσμογραφήματα», που περιέχουν κείμενα γύρω από την επιστήμη, τον πολιτισμό και την παιδεία• και , την “Αυτοβιογραφία του φωτός”, που περιγράφει την μεγάλη σημασία του φωτός στην εξέλιξη της επιστήμης και στην δημιουργία της ζωής. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Είχε, επίσης, την επιστημονική ευθύνη και παρουσίασε την σειρά «Στα μονοπάτια της επιστήμης» που προβλήθηκε από την ΕΤ-1.



Απόψε ο κύριος Γραμματικάκης θα παρουσιάσει στο παλιό ενετικό φρούριο « Καζάρμα » την τελευταία του συγγραφική δουλειά "Συνομιλίες με το φώς" πλαισιωμένος από ένα πρωτότυπο μουσικοχορευτικό σχήμα.

Στις 9.30 μ.μ. θα αρχίσουν οι συνομιλίες με το φως του αγαπημένου μας συγγραφέα, κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης και εντός των τειχών του ιστορικού κάστρου.

Το όλο εγχείρημα έχει επαναληφθεί με επιτυχία προ ολίγου καιρού στο Ευγενήδειο ίδρυμα Αθηνών, καθώς και στην στοά βιβλίου ( Ιανός ).
Οι συνεργάτες σε αυτό το μοναδικό ταξίδι , είναι ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο David Lynch, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης και η ηθοποιός Εύα Ψυλλάκη. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι της Λίλας Σωτηρίου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πρόκειται να τιμηθεί ο συγγραφέας από το Δήμο Σητείας ως επίτιμος δημότης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: