Online reading:

web stats

6 Αυγ 2009

Η απόκρυψη του 45 Ca από τον πλανήτη Δία


Για του αστρονόμους ερασιτέχνες και μη,η 3η Αυγούστου ήταν μία γεμάτη μέρα αλλά και νύχτα.
Περίμεναν με ανυπομονησία να νυχτώσει για να παρακολουθήσουν ένα υπέροχο αστρονομικού ενδιαφέροντος φαινόμενο.

Τα τελευταία 15 χρόνια 3ις αποκρύψεις έχουν παρατηρηθεί.
Στις 6 Μαρτίου 1996,στις 10 Οκτωβρίου 1999 και στις 13 Φεβρουαρίου 2008.

Έτσι και εμείς μαζευτήκαμε 10 άτομα από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και πήγαμε στην τοποθεσία Λιτσάρδα Αποκορώνου για να στήσουμε τον εξοπλισμό μας έτσι ώστε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αυτό.Τα τηλεσκόπια ήταν πέντε.
Στην αρχή ρίξαμε μία κλεφτή ματιά στον Δία και στην θέση που βρίσκοταν μαζί με τα φεγγάρια του.
Εξαιρετικό θέαμα.
Έπειτα κάποια από τα τηλεσκόπια άλλαξαν στόχο για να παρατηρήσουν και άλλα αντικείμενα μέχρι να έρθει η στιγμή της απόκρυψης.
Ο Χρίστος έμεινε σταθερός στον Δία, για να φτιάξει την κάμερα για την καταγραφή του φαινομένου,αλλά και για μένα που ήθελα να βγάλω όσες φωτογραφίες μπορούσα,από τις διάφορες φάσεις .
Οι διάττοντες να πέφτουν βροχή με κατεύθυνση την Κασσιόπη αλλά και την μεγάλη άρκτο.
Περσίδες λέγονται και είναι η εποχή τους μπορείς να πεις.Αυτά τα σωματίδια, προσκρούοντας στην ατμόσφαιρα της γής (με 60 km/sec) υπερθερμαίνονται, αφήνοντας οπτικά μια φωτεινή γραμμή (ουρά) στον ουρανό. Τέτοιο φαινόμενο είναι συνήθως γνωστό και ως , βολίδα, διάττων αστέρας, πεφταστέρι κλπ...
Τα συγκεκριμένα, οφείλουν το όνομά τους στο τμήμα του ουρανού που είναι συνήθως ορατά και που συμπίπτει με τον αστερισμό του Περσέα.
Το 2028 οι αστρονόμοι περιμένουν το φαινόμενο να είναι άκρως εντυπωσιακό, γιατί τότε αναμένεται μια βροχή 1.000 διάττοντων αστεριών την ώρα, καθώς η Γη θα απέχει περίπου 60.000 χιλιόμετρα από τον πυρήνα της σκόνης του κομήτη, που ευθύνεται για το φαινόμενο.
Στις 12 Αυγούστου 2008 θα έχουμε την εμφάνιση του μέγιστου όπως μας λέει ο Bill Cooke of NASA's Meteoroid Environment Office του Marshall Space Flight Center ,ευελπιστώντας να καταγράψω έστω τυχαία κάποιους από αυτούς μετά της 1:38 που θα πέσει η Σελήνη,όπως έκανα και την Δευτέρα .

Φωτογραφίες απο την βραδιά της παρατήρησης 4/8/09
Μία βολίδα ή ένα πεφταστέρι





Καθώς γινόταν η απόκρυψη, είδα μια κηλίδα πάνω στον Δία και το είπα στους υπόλοιπους.Είπαν πως μάλλον είναι ένα από τα φεγγάρια του Δία.Είναι άραγε;Το έχω μαρκαρει με κοκκινο βελάκι..
Και έτσι κάπου στις 3ις και μισή αποφασίσαμε να μαζέψουμε τον εξοπλισμό μας αλλά και τα σώματακια μας που είχαν μουλιάσει από την υγρασία,ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την Τρίτη 11/8 στην εκδήλωση "Χωριά με φώτα ανοιχτά" και την Τετάρτη 12/8 για τους διάττοντες...


Περισσότερες φωτογραφίες στο http://www.facebook.com/album.php?aid=135407&id=595925409&l=07a7738a66

Δεν υπάρχουν σχόλια: