Online reading:

web stats

11 Αυγ 2009

Οι αποκαλύψεις για τα δαχτυλίδια του Κρόνου συνεχίζονται

Χάρη σε ένα ιδιαίτερο "παιχνίδι" του φωτός του ήλιου και της σκιάς, καθώς ο Κρόνος την πορεία του προς την ισημερία της 11 Αυγούστου (σήμερα) , οι πρόσφατες εικόνες από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA αποκαλύπτουν τα νέα τρισδιάστατα αντικείμενα και δομές στα επίπεδα δαχτυλίδια του πλανήτη .
Το διαστημικό σκάφος Cassini συνέλαβε την εικόνα ενός μικρού αντικειμένου στην εξωτερική πλευρά του δαχτυλιδιού Β του Κρόνου , μια σκιά στα δαχτυλίδια καθώς ο Κρόνος πλησιάζει στην ισημερία του.


Η αναζήτηση των τρισδιάστατων δομών στα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι ένας σημαντικός στόχος της ομάδας κατά τη διετή περίοδο που περιέχει την ακριβή ισημερία δηλαδή εκείνη τη στιγμή κατά την οποία, ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό του πλανήτη.

Αυτή η νέα γεωμετρία φωτισμού, που εμφανίζεται κάθε μισό-Κρόνος-έτος, ή περίπου 15 γήινα έτη, χαμηλώνει τη γωνία του ήλιου στο πλάνο των δαχτυλιδιών και αναγκάζει τις έξω--επίπεδες δομές, να πετάξουν μακριές σκιές πέρα από την ευρεία έκταση των δαχτυλιδιών, που καθιστά τους εύκολα ανιχνεύσιμες.

Νέες εικόνες βρίσκονται στο http://saturn.jpl.nasa.gov και το http://www.nasa.gov/cassini

Η ισημερία εμφανίζεται στη Γη κάθε έτος στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία ) και στις 22 του Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή ισημερία). Στον Κρόνο, εμφανίζεται δύο φορές κάθε 15 γήινα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: