Online reading:

web stats

31 Μαρ 2009

Paideia GR

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης μας είναι να σταματήσουμε όλοι μας την υπερκατανάλωση! Η ώρα της γης δεν είναι λύση.

Διαβάσαμε σήμερα ένα πολύ ωραία άρθρο στο ourgreektv, για τον "εορτασμό" στη Σύρο για την Ώρα της γης (δείτε και τους γεμάτους με σκουπίδια κάδους-δρόμους από τους συγκεντρωμένους "οικολόγους" στη φωτογραφία). Ένα ακόμη μας έστειλε και το hellas-orthodoxy, που υποστηρίζει το αυτονόητο, οι περισσότεροι Έλληνες αγνόησαν την περιβόητη εορτή.

Όπως θα παρατηρήσατε, παρ' ότι στο blog μας δίνουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οικολογικά θέματα, δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τον "θεσμό" της ώρας της γης. Αυτό δεν ήταν βέβαια τυχαίο, αλλά ήταν επιλογή μας η οποία στηρίχθηκε στις παρακάτω σκέψεις:

1) Με το να κόψουμε το ρεύμα για μια ώρα δεν καταφέρνουμε απολύτως τίποτα. Άλλωστε οι περισσότεροι απλώς θα έκοβαν το ρεύμα αυτή την ώρα και θα φρόντιζαν να κάνουν τις ενεργοβόρες δουλειές τους πριν ή μετά... Ήταν λοιπόν φανερό από την αρχή ότι η ιδέα της ώρας της γης ήταν κάπως "χαζή" (ας μας συγχωρήσουν οι αρμόδιοι για τον χαρακτηρισμό). Γι αυτό το λόγο δε θέλαμε ούτε καν να την προβάλουμε από το blog μας.

2) Αυτοί οι παγκόσμιοι νεοταξίτικοι εορτασμοί του τύπου η μέρα των ερωτευμένων, η μέρα της γυναίκας, η μέρα του νερού, η μέρα του παιδιού, η μέρα του σκύλου, η μέρα της αφόδευσης κ.λ.π. μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Με τέτοια "μέτρα" που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την "μάζα" δεν πετυχαίνεται τίποτα το ουσιαστικό. Άλλωστε το "concept" της συγκεκριμένης εορτής μόνο παιδάκια 4 χρονών μπορεί να συγκινήσει.

3) Από την άλλοι δεν είμαστε βέβαια σύμφωνοι με το κάλεσμα πολλών blogs για κατασπατάληση ενέργειας τη συγκεκριμένη ώρα ως αντίδραση. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί το έλεγαν συμβολικά, αλλά ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέμε τέτοια πράγματα. Ο πλανήτης έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

4) Πέραν του ότι, πράγματι αυτή η κίνηση (της ώρας της Γης) μαζί με άλλες αντίστοιχες αποτελεί έναν τρόπο να μεταφερθούν οι ενοχές για τις κλιματικές αλλαγές από τις επιχειρήσεις στους πολίτες (κάτι που επίσης τόνισαν πολλά blogs), δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι συνυπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι μας! Άλλωστε τα εργοστάσια δεν θα μόλυναν τόσο την ατμόσφαιρα, αν κατασκεύαζαν λιγότερα προϊόντα. Κάθε φορά που αγοράζετε ένα καινούριο κινητό, ή ένα καινούριο αυτοκίνητο, ή μια καινούρια τηλεόραση απλά για να είστε μέσα στη μόδα (ενώ όλες οι παλαιότερες συσκευές, πολλές φορές με ζωή ούτε ένα χρόνο, δουλεύουν μια χαρά) συμβάλλετε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εμείς παραμένουμε συνεπείς σε αυτό που υποστηρίζουμε (και που δε βλέπουμε καμιά "οικολογική" οργάνωση να το λέει):

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης μας είναι να σταματήσουμε όλοι μας την υπερκατανάλωση!

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο. Το ρολόι μετράει αντίστροφα....
http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_8270.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: