Online reading:

web stats

31 Μαρ 2009

"Φρένο" στις εισπρακτικές εταιρείες

Αρχισε χθες 30-03-09 ,στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες», που επιχειρεί να θέσει τέρμα σε αντικοινωνικές πρακτικές ψυχολογικής βίας που αυτές χρησιμοποιούν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά πως οι εν λόγω εταιρείες νομιμοποιούνται μονάχα να ενημερώνουν τους οφειλέτες των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, καθώς και να προβαίνουν σε διακανονισμό των οφειλών - όχι όμως και σε είσπραξή τους. Οι πρακτικές των ψυχολογικών πιέσεων και των εκβιασμών προς τους οφειλέτες, πλέον απαγορεύονται. Μαζί με το νομοσχέδιο, κατατίθενται και δύο τροπολογίες - η μία για την τροποποίηση της εισοδηματικής πολιτικής και η άλλη για τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης, εξήρε την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, θεωρώντας πως πρόκειται για «ρύθμιση που βάζει τάξη σε ένα χαώδες τοπίο και που θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας να ελέγξουμε την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε ορισμένα παρακλάδια του». Υποστήριξε ωστόσο, πως θα πρέπει να καταστούν ακόμα πιο αυστηρές οι διατυπώσεις σχετικά με την απαγόρευση είσπραξης των οφειλών εκ μέρους των εταιρειών - και πρότεινε να απαγορευτεί γενικά η εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης σε τρίτους, «προκειμένου να κλείσουμε ορισμένα παράθυρα».

Την «επιστροφή» της ενημέρωσης στις ίδιες τις τράπεζες, πρότεινε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως αιτία διόγκωσης του έργου των εταιρειών αυτών, υπήρξε πρωτίστως ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών, διόλου άσχετος με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τις βελτιωτικές προτάσεις του κου Βολουδάκη επικαλέστηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ζωίδης, κρίνοντας πως το νομοσχέδιο είναι τουλάχιστον πρόχειρο. Επί της ουσίας ωστόσο, ο κος Ζωίδης, έκρινε πως ο τίτλος των εταιρειών ως «ενημερωτικών», συνιστά απλή ωραιοποίηση του ρόλου τους. «Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η εξώδικη ενημέρωση, και δεν αποκλείεται η ανάθεση εισπράξεως σε άλλου είδους εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τους προτεινόμενους κανόνες» σημείωσε ο βουλευτής.

«Με ποιον τρόπο παρακάμπτεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων;» αναρωτήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.


«Αν κάθε δεύτερη μέρα, θα τηλεφωνεί ο υπάλληλος στον οφειλέτη με ευγενικό τρόπο, λέγοντάς του πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κατάσχεση, αυτό δεν θα είναι μια ψυχολογική βία;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Γκατζής από το ΚΚΕ.

«Ο ρόλος των εταιρειών αυτών, διευρύνεται τελικά σε όλες τις συναλλαγές των πολιτών - και αυτό είναι επικίνδυνο. Δίνετε την δυνατότητα ηχογράφησης της συνομιλίας του οφειλέτη με τον υπάλληλο, την ώρα που αυτό είναι παράνομο. Το νομιμοποιείτε;» ρώτησε η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώστε τη δυνατότητα στον οφειλέτη να καταγράψει το τηλεφώνημα. Πώς θα αποδείξει το δίκιο του στο δικαστήριο σε περίπτωση που η εταιρεία παραβιάσει το νόμο;» ανέφερε ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑΟΣ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία, καθώς το πρόβλημα των «εισπρακτικών εταιρειών» διογκώθηκε, όπως τόνισε, επί των ημερών του. «Για μας, υπάρχει χώρος ενημέρωσης και παρέμβασης αυτών των εταιρειών, μέσα απ’ το νέο καθεστώς που θα δώσει άλλη εικόνα και συμπεριφορά στην αγορά. Εσείς προτιμάτε τους πλειστηριασμούς από την προσπάθεια ενημέρωσης; Ξεκαθαρίστε το» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν υπάρχουν άγγελοι και δαίμονες στην ελεύθερη αγορά. Χρειάζονται κανόνες μέσα στους οποίους να λειτουργούν όλοι» ανέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.



Περι εισπρακτικών εταιρειών και όσα θα θέλατε να μάθετε
http://deprofundis.pblogs.gr/2008/00/lhxiprothesma-daneia-kai-eispraktikes-etaireies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: