Online reading:

web stats

31 Μαρ 2009

Μπούσουλας" η Κρήτη για τις αλλαγές στην αγορά καυσίμων

Δύο από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της αγοράς καυσίμων, το θέμα της απελευθέρωσης των βυτιοφόρων αλλά και το θέμα των ταμειακών μηχανών στα πρατήρια, βάζει στο στόχαστρό του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες επαφές που έγιναν από πλευράς Υπ.Αν. με τους βενζινοπώλες της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των βενζινοπωλών της Κρήτης, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι εντός εξαμήνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ήδη οι ενώσεις των βενζινοπωλών των νομών του νησιού έχουν λάβει στα χέρια τους την επιστολή-πρόσκληση της Επιτροπής και σήμερα αναμένεται να «κλείσει το ραντεβού» ώστε και οι ίδιοι να καταθέσουν επισήμως τις απόψεις τους στην ανεξάρτητη αρχή.

Πέραν των διαδικαστικών ωστόσο, εκείνο που φάνηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να θέσει εκ νέου θέμα ταμειακών μηχανών αλλά και απελευθέρωσης των μεταφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς υπουργείου προτάθηκε ως άμεσο μέτρο προς τους βενζινοπώλες η απελευθέρωση του τονάζ, δηλαδή να μπορούν να έχουν μεγαλύτερα βυτία για τις μεταφορές τους. Για το θέμα των ταμειακών μηχανών, που επίσης τέθηκε, η απάντηση των βενζινοπωλών της Κρήτης ήταν ευθυγραμμισμένη με την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ότι δηλαδή ζητούμενο είναι η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης εισροών και εκροών από τα πρατήρια, που εφόσον εγκατασταθεί τότε οι ταμειακές είναι περιττές.

Τιμές

Σε κάθε περίπτωση οι αποκλίσεις μεταξύ των τιμών της Κρήτης και εκείνων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν δικαιολογούνται. Στην τελευταία τιμοληψία που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον πανελλαδικό μέσο όρο να βρίσκεται στα 90 λεπτά και την τιμή στην Αττική στα 89 λεπτά, στην Κρήτη οι τιμές κυμάνθηκαν από τα 98 έως τα 1,02 λεπτά το λίτρο. Το πρόβλημα παραδέχθηκαν και οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, οι οποίοι ωστόσο επέρριψαν την ευθύνη για τις υψηλές τιμές στους άλλους κρίκους της αλυσίδας.

Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: