Online reading:

web stats

28 Ιουν 2008

Το SOHO ανακαλύπτει το 1500o κομήτη του


Και εσύ,μπορείς να βοηθήσεις!!!

Το διαστημικό σκάφος της ESA/NASA SOHO ανακάλυψε μόλις το 1500ο κομήτη του, καθιστώντας τον ως την καλυτερη ανακάλυψη εως τώρα.

Καθόλου ασχημα, για ένα διαστημικό σκάφος που σχεδιάστηκε για ηλιακή αποστολή.
Το SOHO εσπασε το ρεκορ του στις 25 Ιουνίου.
Σε οτι αφορα τη σύλληψη κομητών, το ηλιακό και ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα από οποιοδήποτε αλλο-την θέση του . Τοποθετημενός μεταξύ του Ηλιου και Γης, έχει μια προνομιούχο άποψη μιας περιοχής του διαστήματος που μπορεί σπάνια να δει κανεις από τη γη. Από την επιφάνεια, μπορούμε να δούμε τις περιοχές κοντά στον ήλιο καθαρά μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

Κατά προσέγγιση το 85% των ανακαλύψεων του SOHO είναι τεμάχια από έναν κάποτε μεγάλο κομήτη που διασκορπίζονται σε μια κατάδυση θανάτου γύρω από τον ήλιο, πιθανών πολλούς αιώνες πριν. Τα τεμάχια είναι γνωστά ως ομάδα Kreutz και περνούν τώρα 1.5 εκατομμύριο χλμ πάνω από την επιφάνεια του ήλιου όταν επιστρέφουν από το βαθύ διάστημα.

Σε αυτήν την εγγύτητα, που είναι μια κοντινή αστοχία στους ουράνιους όρους, τα περισσότερα από τα τεμάχια καταστρέφονται τελικά, εξατμισμένα από την τρομακτική ακτινοβολία του ήλιου - μέσα στη θέα των ηλεκτρονικών ματιών του SOHO. Οι εικόνες συλλαμβάνονται από μεγάλη γωνία και το Spectrometric Coronograph (LASCO), ένα από 12 όργανα εν πλω.

Φυσικά, το LASCO δεν κάνει μονο του τις ανιχνεύσεις .Αυτο το κομματι το αναλαμβάνει μια ανοικτή ομάδα πολύ καλά καταρτισμένων εθελοντών που ανιχνεύουν τα στοιχεία μόλις μεταφέρονται στη Γη. Μόλις τα διαβιβάσει το SOHO στη Γη, τα στοιχεία μπορούν να είναι στο διαδίκτυο έτοιμα για ανάλυση μέσα σε 15 λεπτά.

Οι ενθουσιασμένοι από όλο τον κόσμο εξετάζουν κάθε μεμονωμένη εικόνα, για μικροσκοπικό κινούμενο "στίγμα" που θα μπορούσε να είναι ένας κομήτης.
Όταν κάποιος θεωρεί οτι έχουν βρεί ένα, υποβάλλουν τα αποτελέσματά τους στο Karl Battams στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ναυτικού, στην Ουάσιγκτον DC, η οποία ελέγχει τα συμπεράσματα του SOHO πρίν τα υποβάλλει στο Δευτερεύον Πλανητικό Κέντρο , όπου ο κομήτης είναι καταχωρημένος και η τροχιά του υπολογισμένη.

Ο πλούτος των πληροφοριών από κομήτες έχει αξία πέρα από τη ταξινόμηση. «Αυτό επιτρέπει σε μας για να δούμε πώς οι κομητες πεθαίνουν,» λέει ο κ.Battams. Όταν ένας κομήτης περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, χάνει λίγο περισσοτερο πάγο κάθε φορά, ωσπου πέφτει τελικά σε κομμάτια, αφήνοντας ένα μακρύ ίχνος τεμαχίων. Χάρη στο SOHO, οι αστρονόμοι έχουν τώρα έναν μεγάλο αριθμό εικόνων που παρουσιάζουν αυτήν την διαδικασία. «Είναι ένα μοναδικό σύνολο στοιχείων και δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο,» συμπλήρωσε ο κ. Battams.

Όλο αυτό είναι από τις εξαιρετικές αποκαλύψεις που το SOHO έχει παράσχει κατά τη διάρκεια των 13 ετών που ήταν στο διάστημα, παρατηρώντας τον ήλιο και το περιβάλλον γύρω από αυτόν. «Η σύλληψη του τεράστιου συνόλου των κομητών είναι ένα μη σχεδιασμένο δώρο» λέει ο κ. Bernhard Fleck, επιστήμονας του προγράμματος ESA SOHO.

Πηγή:www.esa.int
Μετάφραση:Ευγενία Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: