Online reading:

web stats

29 Ιουλ 2008

2009 Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας



Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU ) ανακύρηξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009) με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε» (The Universe, Yours to Discover). Το ΙΥΑ 2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθεσία της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή. Το όραμα του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό, και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού και ανακαλύψεως. Κάθε ένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων βασικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή και να κατανοήσει το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.

Στόχοι

1. Να αυξηθεί η επιστημονική επίγνωση.
2. Να προωθηθεί η ευρεία πρόσβαση στη γνώση και την εμπειρία της παρατήρησης.
3. Να ενισχυθούν οι αστρονομικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
4. Να υποστηριχθεί και να βελτιωθεί η επίσημη και η ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση.
5. Να παρασχεθεί μια σύγχρονη εικόνα της επιστήμης και των επιστημόνων.

6. Να διευκολυνθούν νέα δίκτυα και να ενισχυθούν υπάρχοντα.

7. Να βελτιωθεί η ισορροπία εκπροσώπησης των φύλων των επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα και να προωθηθεί μεγαλύτερη ανάμειξη από υπο-αντιπροσωπευόμενες μειοψηφίες στους επιστήμονες και τους μηχανικούς.

8. Να διευκολυνθεί η διατήρηση και η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των σκοτεινών ουρανών σε μέρη όπως οι πόλεις, τα εθνικά πάρκα και οι αστρονομικοί τόποι.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 προγραμματίζουμε δραστηριότητες σε ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα στο Νομό Χανίων, φυσική έδρα του Συλλόγου. Ομιλίες διαλέξεις και παρουσιάσεις με καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο της Αστροφυσικής-Αστρονομίας Αστροπαρατηρήσεις, εκθέσεις αστροφωτογραφίας, αστροπαρατηρήσεις ανοιχτές για το κοινό, εκπαιδευτικά σεμινάρια και επισκέψεις στα σχολεία κ.α.



Για δηλώσεις ενδιαφέροντος :

epapala@gmail.com
www.sfak.gr
6973391504 κ.Σωτηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: