Online reading:

web stats

6 Απρ 2011

Παγκόσμιος Μήνας Αστρονομίας: Προγραμματισμένες Εκδηλώσεις

Ο έναστρος ουρανός μας γοητεύει όλους. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτάνε ψηλά με θαυμασμό και δέος. Ανεξάρτητα από τις επίγειες πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές μας, ο ουρανός είναι ένα κοινό σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους της Γης.
Τα σύνορα που θέτουμε ανάμεσα μας χάνονται όταν κοιτάμε ψηλά.

Όποιοι και να είμαστε, όπου και να είμαστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό που υπερβαίνει τις πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Οι εντάσεις της καθημερινής ζωής χάνουν το νόημα τους μπροστά στα θαύματα και το απροσμέτρητο των ουρανών και αυτών που στέκονται στο σκοτάδι με τα κεφάλια στραμμένα ψηλά και δεν χρειάζονται ποτέ να ρωτήσουν για την καταγωγή ή τα πιστεύω των διπλανών τους. Εκείνη την στιγμή οι διαφορές ξεχνιούνται και γινόμαστε ένα κάτω από τον έναστρο ουρανό που μοιραζόμαστε.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των Αστρονόμων Χωρίς σύνορα του οποίου ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό μέλος από το 2009.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Παγκόσμιο Μήνα Αστρονομίας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Απρίλιο και συνεχίζεται και φέτος, ο Σ.Φ.Α.Κ. σας προσκαλεί να ξεκλειδώσετε μαζί του τους θησαυρούς του Σύμπαντος και να ανακαλύψετε την μαγεία του νυχτερινού ουρανού συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αστρονομίας που γίνονται στα Χανιά.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 9 Απριλίου 9.00μμ στο κάστρο της Αρχαίας Απτέρας: με το "Παγκόσμιο ΑστροΠάρτυ" μέσα από τα τηλεσκόπια του Συλλόγου οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το αθέατο σύμπαν, θα παρατηρήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου, αστρικά σμήνη και μυστήρια φαντάσματα νεκρών αστέρων.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 8:00 μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητήριου Χανίων (οδός Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος) Η Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη (Χάληδων 89, τηλ. 28210 92512) και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλούν στην διάλεξη-συζήτηση του Δρ Μηνά Τσικριτσή με θέμα την Εύρεση- Λειτουργία του Μινωικού Αναλογικού Υπολογιστή του Παλαικάστρου. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστεί το νεοεκδοθέν βιβλίου του ερευνητή «Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού» Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην Ιστορία της ανθρωπότητας που είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τη λειτουργία ενός σημαντικού μινωικού ευρήματος, που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Μινωικό Πολιτισμό.

Στις 16 Απριλίου 9.00μμ: Star Peace: Αστροπαρατήρηση για την Παγκόσμια Ειρήνη Παράλληλη εκδήλωση με αστρονομικούς συλλόγους από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ με ζωντανή σύνδεση μέσω Ίντερνετ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

17 Απριλίου 11.00π.μ – 1.00μμ.: Παρκάκι της Πύλη της Άμμου "Sun"day - Ημέρα αφιερωμένη στην Ηλιακή Παρατήρηση – παρατήρηση του Ήλιου μέσα από τηλεσκόπιο. Έκθεση αστροφωτογραφίας – προβολή βίντεο

21 & 22 Απριλίου 10.00μμ: Μνημείο Πεσόντων Αεροπορίας Κολυμπάρι: Παρατήρηση και καταγραφή των Λυριήδων διαττόντων αστέρων – οπτική και ηλεκτρονική καταγραφή, εκπαίδευση νέων παρατηρητών, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού μέσω τηλεσκοπίων

Σημείωση: Οι εκδηλώσεις που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ακυρωθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε χώρους προσβάσιμους σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα και υπάρχει ειδικό τηλεσκόπιο που τους εξυπηρετεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΔΡΑ: ΧΑΝΙΑ, ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΔΩΝ 67
www.sfak.org , info@sfak.org
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Σωτηρόπουλος, 6973391504
csot@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: