Online reading:

web stats

30 Ιουν 2010

Η γλώσσα μας σε 303 πανεπιστήμια· από την Ινδία ως τη Βενεζουέλα

Τα ελληνικά είναι μια δύσκολη και λίγο ομιλούμενη γλώσσα. Ποιος γνωρίζει όμως πως στην Αυστραλία υπάρχουν 18 πανεπιστημιακές σχολές και 149 δημόσια σχολεία που διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα, στην Ινδία δύο πανεπιστημιακές σχολές, στην Ιταλία 15 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία, στην Ισπανία 20 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία; Αλλά και στη Συρία, τη Λιθουανία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, το Ισραήλ...

Διευθύνσεις και πληροφορίες για όλα τα ακαδημαϊκά, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα που παρέχουν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό περιέχει ο οδηγός στην αγγλική με τον τίτλο «Institutions Offering Courses of Modern Greek in Greece and abroad» (Ιδρύματα που προσφέρουν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που εξέδωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.

Ο νεοεκδοθείς οδηγός παρέχει διευθύνσεις και πληροφορίες για 303 πανεπιστημιακές σχολές σ' ολόκληρο τον κόσμο και για 269 δημόσια σχολεία, αφενός για μαθήματα «νέας ελληνικής για ξένους» που παρέχονται με οργανωμένο τρόπο στην Ελλάδα (από ακαδημαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) και αφετέρου για τα πλήρη προγράμματα νεοελληνικών σπουδών, τα προσφερόμενα από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.


Σε επίμετρο δίνονται: μικρή δειγματοληψία κοινοτικών (παροικιακών, εκκλησιαστικών κ.ά) σχολείων στην αλλοδαπή όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, βασική βιβλιογραφία εγχειριδίων και βοηθημάτων για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας και τέλος οι διευθύνσεις των ελληνικών προξενικών αρχών στο εξωτερικό, όπου μπορούν να απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι τα σχετικά ερωτήματά τους.

Η νέα έκδοση αποτελεί πλήρη αναθεώρηση και συμπλήρωση της έκδοσης του 1995 με τον ίδιο τίτλο. Ο οδηγός ­ όπως και οι δώδεκα μέχρι σήμερα εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ­ διατίθεται μέσω του βιβλιοπωλείου της «Εστίας» ενώ το υλικό του θα είναι σύντομα προσπελάσιμο και στους επισκέπτες της ηλεκτρονικής σελίδας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στο διαδίκτυο (http://www. greeklanguage.gr).


Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών του δράσεων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πρόσφατα βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών για το καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης-επιμόρφωσης από απόσταση (http://elearning.greek-language.gr)

Eπιπλέον, στις τρέχουσες ευρωπαϊκά επιδοτούμενες δραστηριότητες εντάσσεται η δράση "Diversonopoly" , που αποτελεί σύμπραξη Grundtvig , για τη δημιουργία ενός καινοτόμου διαπολιτισμικού προϊόντος, ενώ το ΚΕΓ εκπροσωπείται και συμμετέχει σε ημερίδες, εκδηλώσεις και εκθέσεις πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η Expolangues.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Μόνο στην Ελλάδα προσπαθούν να μας κάνουν να τα ξεχάσωμε όλα.
Και την γλώσσα μας και την ιστορία μας.
Καλό απόγευμα.
Κωστής

SilentSoul είπε...

Ετσι είναι όπως τα λέτε...και με εξοργίζει η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα.Οταν ρωτησαν την Διαμαντοπούλου ποια γλωσσα να ειναι η επίσημη της Ελλάδας αντί να πει τα Ελληνικά ειπε τα Αγγλικα.Ενω ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας δεν χάνει ευκαιρία στο να συνομιλήσει στα Αγγλικα (που τα ξέρει καλύτερα) με τον οποιοδήποτε πρεσβευτή χώρας.Ειναι ντροπή πραγματικά..