Online reading:

web stats

5 Αυγ 2008

€800 εκατ. για κατασκευαστικές εταιρείες (!!!)

Έργα 800 εκατ. ευρώ μελετάει το υπουργείο Οικονομίας για να εντάξει στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συγκληθεί η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, για να εξετάσει τις προτάσεις αυτές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σχολείων, ακαδημιών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς και το έργο τηλεματικής στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με την έγκριση των παραπάνω έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των ΣΔΙΤ, που έχουν πάρει το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, θα ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο θα προκύψει ο ανάδοχος του πρώτου έργου που θα κατασκευαστεί με τη μορφή της σύμπραξης και αφορά την υλοποίηση 7 πυροσβεστικών τμημάτων. Αυτήν τη στιγμή "τρέχει" η τελική φάση του σχετικού διαγωνισμού, στην οποία αξιολογούνται οι προσφορές των πέντε κοινοπραξιών που θέλουν να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Η εικόνα που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα στη διεθνή αγορά των ΣΔΙΤ, έχει οδηγήσει χώρες που δεν έχουν αναπτύξει το θεσμό αυτό, να ζητούν από το υπουργείο Οικονομίας τεχνογνωσία για το πως θα φτιάξουν το νομοθετικό πλαίσιο και θα οργανώσουν τη γραμματεία ΣΔΙΤ.

Μέσα στην εβδομάδα -για το λόγο αυτό- πραγματοποιεί επίσκεψη κυβερνητική αποστολή της Ιορδανίας, ενώ παλαιότερα είχαν ζητήσει βοήθεια από την Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Λετονία.

Τα νέα έργα

Στο πακέτο που θα εγκρίνει η διυπουργική επιτροπή στο τέλος του καλοκαιριού συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία σχολείων στην Κεντρική Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά). Πρόκειται για το τέταρτο και πέμπτο πακέτο σχολείων που θέλει να κατασκευάσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τις προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών για την εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση από το υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων σε δήμους της χώρας, μέσω του προγράμματος "Θησέας" και ειδικότερα αφορούν την κατασκευή πάρκινγκ και κέντρου περίθαλψης ηλικιωμένων στη Βόρειο Ελλάδα.

Οι υπόλοιπες προτάσεις έχουν να κάνουν με την κατασκευή δύο αρχηγείων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ακαδημίας του πυροσβεστικού σώματος και εκπαιδευτικού κέντρο, καθώς και ακαδημίας της αστυνομίας.

Οι διαγωνισμοί που "τρέχουν"

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία των 7 πυροσβεστικών τμημάτων -που "τρέχει" τώρα- ανέρχεται στα 37,8 εκατ. ευρώ και οι κοινοπραξίες που το διεκδικούν είναι οι:

1) ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ

2) Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ - Vinci Concessions SA

3) J&P ΑΒΑΞ AE

4) Γαντζούλας ΑΤΕΕ - Κουρτίδης ΑΕ

5) Innisfree - Εδραση Ψαλλίδας ΑΕ - ΕΛΕΡΓΟ ΑΕ - ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ - ΝΟΣΤΟΣ ΑΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού παίρνουν σειρά από το φθινόπωρο οι διαγωνισμοί επτά έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 670 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στο Κλειστό Γυμναστήριο Π. Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do), προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ, την κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, τη δημιουργία διοικητηρίων για τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Τρικάλων και Κορίνθου, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

Επίσης αφορούν την κατασκευή 3 φυλακών, προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση 14 νέων σχολείων στην Αττική, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ και την ανέγερση διοικητηρίων για τις νομαρχίες Φθιώτιδας και Αχαΐας, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί και η πρώτη φάση των σχετικών διαγωνισμών (στη φάση αυτή απλώς εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι κοινοπραξίες) για έξι έργα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Πηγή:Capital.gr

***************************
Σημείωση συγγραφέα της παρούσης ιστοσελίδας:
Εδώ ο κόσμος καίγεται ,κυριολεκτικά,και αυτοί ......τον χαλβά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: