Online reading:

web stats

13 Ιουν 2007

Σημερινο δημοσιευμα στα Χανιωτικα Νεα

"ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ
Όσο θέλεις κόρνα-ρε

Όσο και να θέλεις να παραβλέψεις την επικαιρότητα της χανιώτικης δημοτικής μας… διακυβέρνησης και να γράψεις «περί άλλων….. «δαιμονίων», η δημοτική μας αρχή, πότε με τούτα τα καμώματα και πότε με εκείνα, δεν σου αφήνει περιθώρια επιλογών.
Έτσι, θα γράψουμε μεν για το φλέγον ζήτημα της τοπικής μας χανιώτικης δημοτικής Ιερουσαλήμ, δηλαδή το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, και την απόφαση της δημοτικής μας αρχής να φέρει για ΤΡΙΤΗ φορά (!!!) προς ψήφιση την πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κόντρα στην ομόφωνη γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου, των τοπικών φορέων, σύσσωμης της αντιπολίτευσης και βέβαια, της πρωτοβουλίας πολιτών που ανέδειξε το θέμα. Αλλά, θα το πάμε μέσω... ποδηλάτου.
Που λέτε, τα μέλη της ομάδας του προγράμματος «Η πόλη μου με το ποδήλατο» παραπονούνται –λέει– ότι ο δήμος Χανίων δεν στηρίζει το πρόγραμμα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα , δήμοι και ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις το στηρίζουν. «Δεν είναι εφικτό να πραγματοποιείται το πρόγραμμα στα Χανιά», λένε, ότι ισχυρίζεται ο δήμος μας.
Αλήθεια, πειράζει να ανακοινώσει ενημερωτικά ο δήμος Χανίων, πόθεν, από ποια μελέτη και πότε προέκυψε ότι η εφαρμογή του προγράμματος (πρόκειται για πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς) «Η πόλη μου με το ποδήλατο» είναι ανέφικτη στα Χανιά;
Το «ανέφικτο» της εφαρμογής του προγράμματος προκύπτει από τη μελέτη για ποδηλατόδρομους που ανέθεσε ο δήμος το 2005 και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο; Δηλαδή, τι σημαίνει «ανέφικτο»,ΤΩΡΑ; Ότι κάτω από την πίεση του κινήματος τους, και εν όψει εκλογών, ανατέθηκε και πληρώθηκε μια μελέτη, με την οποία, μάλιστα, η δημοτική αρχή πήγε σε εκλογές με τη «δέσμευση» εφαρμογής της και, αντί να… αδράξει την ευκαιρία του προγράμματος της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, ώστε –έστω πιλοτικά– να δούμε πώς εφαρμόζεται και η μελέτη, η δημοτική αρχή αρνείται να στηρίξει το πρόγραμμα;
****
Και πώς το εφαρμόζουν… εφταμόναχοι (!) οι «Ποδηλάτρεις» και το κεφάτο, ζωντανό, δυναμικό και εσχάτως «ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ» κίνημά τους; Ή μήπως, αυτό ακριβώς το «ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ» του «κινήματός» τους είναι που «φταίει» για την –προσχηματική– άρνηση της δημοτικής αρχής να το στηρίξει; Γιατί, βρε παιδί μου, κι αυτοί δεν κάθονται ήσυχοι στα… ποδήλατά τους αντί να «προκαλούν» το «χόλωμα» της δημοτικής αρχής, καθώς παρεμβαίνουν και σε θέματα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά;
Όπως προχθές, που με την πρόσκλησή τους στα μέλη, και όχι μόνο, της ομάδας τους, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της πρωτοβουλίας πολιτών και τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο δήμο Χανίων;
Δεν το στηρίζει ο δήμος (μας έλεγε ένας… «καχύποπτος» φίλος), για να μην «δυναμώσει» τους «Ποδηλάτρεις» να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο, αυτόνομο, μη ελεγχόμενο… «κίνημα» στην πόλη.
Οπότε, ΕΑΝ, π.χ., οι επόμενες κινητοποιήσεις τους αφορούν στο να φέρνουν καθημερινά στην επικαιρότητα το αίτημα εφαρμογής της μελέτης για τους ποδηλατόδρομους μπαίνει στην ίδια ατζέντα και η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης για την οποία, επίσης, η δημοτική μας αρχή έχει «δεσμευτεί» (σελ. 17 του προγράμματός της) ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εφαρμογής της. Αλλά, λέμε εμείς, αυτό δεν πρέπει να είναι υποθετικό. Είναι ανάγκη να μπει στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης αλλά και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Όχι μόνο από ομάδες πολιτών αλλά και από την αντιπολίτευση. Αφού, το κυκλοφοριακό είναι πλέον και περιβαλλοντικό ζήτημα και ζήτημα ποιότητας ζωής των Χανίων και η δημοτική αρχή πορεύεται, ως να μην υπάρχει.
****
Αυτές όμως, οι…. «απαιτήσεις» των κινημάτων (όπως και της πρωτοβουλίας πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου που κατάφερε να ενώσει όλους τους Χανιώτες) είναι «επικίνδυνες» γιατί είναι ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ. Και χαλούν και την επικοινωνιακή «μανέστρα» της ατζέντας των θεμάτων. Α, και κάτι παρεμφερές: Ώρες είναι τώρα, να τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των πεζοδρόμων που κατασκευάστηκαν –κυριολεκτικά– για τα μάτια του κόσμου, πριν τις εκλογές. Και μάλιστα, με γρήγορους ρυθμούς εργολαβιών, ώστε να ολοκληρωθούν.
Γράφαμε τότε: Πεζόδρομοι μόνο με πλακοστρώσεις, διατήρηση των πεζοδρομίων και χωρίς πεζοδρομήσεις, γίνονται; Πεζοδρόμηση χωρίς ΣΥΝΟΛΙΚΗ εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, όπως προβλέπεται από την ίδια τη μελέτη, γίνεται;
«Άμεσα πεζοδρομούνται οι τάδε δρόμοι» ανακοίνωνε η τότε και νυν δημοτική αρχή. Και, όπως αποδείχτηκε, εννοούσε ότι ΑΜΕΣΑ… πλακοστρώνονται! Άντε μετά, ο Ραν ταν πλάν, με το γνωστό δείκτη ευφυΐας που διαθέτει, να καταλάβει τους «χρησμούς» της δημοτικής αρχής. Χίλια συγγνώμη για την… πεπλανημένη ερμηνεία του.
****
Πάντως, επειδή αυτή την εποχή όλοι μιλούν για μελέτες, επικαιροποιήσεις μελετών, ανάγκη ύπαρξης μελετών και ωρίμανσής τους, χωρίς να αμφισβητούμε ότι ΧΩΡΙΣ αυτές κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει, ωστόσο καταθέτουμε και μια μικρή, τόση δα, «υποψία» λόγω… προτέρου εμπειρίας… χαμένων μελετών, εδώ και πολλά χρόνια.
Μελετών που ανατίθενται μετά πανηγυρισμών(συνήθως των πολιτικοαυτοδιοικητικών εξουσιών) δημιουργούν ελπίδες εν αναμονή ολοκλήρωσής τους, δίνουν περιόδους… χάριτος κινητοποιήσεων και κριτικής, πληρώνονται, κατατίθενται, επικαιροποιούνται ξανά και ξανά, και, αφού κάνουν τον... κύκλο τους… αρχειοθετούνται. Τόσο, που θα μπορούσαμε να μιλάμε και για τον «κύκλο των χαμένων… μελετών». Όπως, άλλωστε, μιλάμε πλέον για τον κύκλο των… χαμένων κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Αφού και η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαχειρίστηκε σωστά τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και ήδη το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η Ν.Δ. δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς το ύψος του Δ ΚΠΣ και ότι με το γραφειοκρατικό μηχανισμό διαχείρισης που δημιουργεί θα χαθούν πολύτιμα χρόνια με αποτέλεσμα να χαθούν πιστώσεις. Και ο κύκλος των «ΧΑΜΕΝΩΝ κοινοτικών πλαισίων» (σύμφωνα και με χθεσινό άρθρο του κ. νομαρχιακού συμβούλου Γ. Αγοραστάκη στα «Χ.Ν.») αναμένεται να συνεχιστεί για τα Χανιά –τουλάχιστον. Αφού τα προγράμματα του Δ ΚΠΣ έχουν υποβληθεί στην Κοινότητα για έγκριση.
****
Παραμένοντας σ’ αυτά που μας αφορούν τοπικά και στο πώς πρέπει να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ αποτελεσματικά πιστώσεις για να μην γίνει το Δ ΚΠΣ ένας ακόμα κρίκος… χαμένων κοινοτικών πλαισίων, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρηγ. Αρχοντάκης, δήλωσε ότι είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, η ενιαία διεκδίκηση πιστώσεων από τους φορείς της Κρήτης, χωρίς αντιπαραθέσεις για τη χρηματοδότηση έργων από το Δ ΚΠΣ (πέραν του ΠΕΠ) ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (τομεακά προγράμματα υπουργείων). «Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει το σύνολο των φορέων της Κρήτης σε επίπεδο Περιφερειακού συμβουλίου να ιεραρχήσει τις προτάσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα έργα που είναι διανομαρχιακού επιπέδου τα οποία δεν είναι και λίγα».
Καλά το πάει. Αλλά, δεν φτάνει. Για να γίνει αυτό, γνωστών όντων των πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός των νομών και των διανομαρχιακών αντιπαλοτήτων, χρειάζεται να συσταθεί μία διανομαρχιακή - διαπολιτική ΟΜΑΔΑ… σκυταλοδρομίας. Σκυταλοδρόμοι υπάρχουν; Διότι δηλώσεις… συμμετοχών δεν βλέπουμε.
****
Τι αποτέλεσμα είχαν οι προχθεσινές κινητοποιήσεις έξω από το δημαρχείο την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο και οι λογικές ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. οι οποίες μάλιστα απηχούν πάνδημες τοπικές θέσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου; Άλλαξε κάτι;
Ναι, εκτός από τους πολίτες, στην ειρηνική διαμαρτυρία έλαβαν μέρος και τα… κουδούνια και οι κόρνες των ποδηλάτων. Και;
Νανώ Κουτσάκη-Σπανουδάκη "


Αυτά που λέτε για να μην νομίζετε ότι δεν ειμαι αντικειμενική.
Και αλλοι βλέπουν οτι βλέπω εγω.

Τα φιλιά μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: