Online reading:

web stats

13 Ιουν 2007

2o δημοσιευμα στα Χανιωτικα Νεα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα

Oχυρωμένη πίσω από το νομότυπο, δίχως να αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή Χανίων.
Τις πρωινές ώρες χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους μόνο της συμπολίτευσης ενέκρινε εκ νέου την πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με βάση την οποία το 81,73% του υπάρχοντος χώρου διεκδικείται για την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων (πράσινο, δικαστήρια, σχολείο), ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα διεκδικηθεί από τον Δήμο μετά την έγκριση της πολεοδόμησης από το ΠΕΧΩΔΕ.
Στις αιτιάσεις της πλειοψηφίας ότι η νομοθεσία για την παραχώρηση των στρατοπέδων προβλέπει μόνο το 50% των χώρων των εγκαταστάσεων να γίνονται πράσινο και δεν μπορεί να διεκδικήσει το 100% όπως ζητούν αντιπολίτευση και φορείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπογράμμιζαν ότι από τη στιγμή που το 50% καταστρατηγείται με τη διεκδίκηση του 81,73%, η δημοτική αρχή επιβάλλεται να κάνει το βήμα παραπάνω που ζητούν οι πολίτες και να διεκδικήσει το 100% για πράσινο και σχολείο μόνο.
Απέναντι στα όσα διατυπώνονταν από άποψη αντιπολίτευσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Α. Παπαδογιάννης απαντούσε ότι “η κοινωνία των πολιτών έχει το δικαίωμα να ζητάει το ανέφικτο, εσείς όμως συνάδελφοι θα πρέπει να ξέρετε την νομοθεσία”.
Ωστόσο, και πάνω στην τροποποίηση που ψήφισε το Δ.Σ. Χανίων, από πλευράς της παράταξης του κ. Ντερμανάκη τονίστηκε ότι ουσιαστικά το 48,75% των πολεοδομημένων οικοπέδων θα κινδυνεύουν να τσιμεντοποιηθούν περιορίζοντας κατά πολύ το πράσινο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γιώργος Πουλιδάκης το 13,20% της έκτασης θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των δικαστηρίων, το 2,82 % για το πολιτιστικό κέντρο, το 14,10% για το σχολείο ενώ το 18,63% θα παραμείνει στο στρατό και θα μπορεί να οικοδομηθεί.
Η δημοτική αρχή επιτέθηκε σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά τον συμβούλων του κ. Ντερμανάκη που παλιότερα είχαν εκλεγεί με την παράταξη του κ. Τζανακάκη για την πολεοδόμηση της ΑΒΕΑ και του στρατοπέδου Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι τότε δεν “ζητούσατε το 100% για πράσινο και κοινωφελείς δραστηριότητες”, όπως επίσης “αυτά που λέτε σήμερα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δεν τα προωθούσατε από το 1997 έως το 2002 που ήσασταν δημοτική αρχή”.
Η απάντηση των δημοτικών συμβούλων ήταν για τη μεν ΑΒΕΑ και το στρατόπεδο Χατζηδάκη ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ότι τότε έγιναν ορισμένα λάθη.
Όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Ντερμανάκη κάλεσαν τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα”.
“Όποιος φοβάται την κυψέλη δεν αξίζει την κηρήθρα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλιδάκης.
“ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ”
Για παλινωδίες της δημοτικής αρχής που έφερε για άλλη μια φορά το θέμα της πολεοδόμησης του στρατοπέδου έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού “Χανιά των Πολιτών” κ. Α. Σχετάκης.
Ο ίδιος κάλεσε τον δήμαρχο να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες εκλογές ασκώντας πίεση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με όλους τους φορείς για την παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου, ενώ αναρωτήθηκε πολλές φορές πώς μπορεί η δημοτική αρχή να ζητάει να γίνουν δικαστήρια στο χώρο του στρατοπέδου όταν δεν το ζητάει κανείς φορέας και όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Αγιάς, δίπλα στις υπό ανέγερση δικαστικές φυλακές.
Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας-Οικολόγοι”, Ν. Παπαντωνάκης, επεσήμανε πως “οι Χανιώτες δεν χρωστάνε στο στρατό. Ο στρατός χρωστάει στους Χανιώτες. Με τόσες στρατιωτικές μονάδες στα Χανιά επιβάλλεται να μας δοθεί το 100% του στρατοπέδου”. Και ο κ. Παπαντωνάκης ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε την πλειοψηφία να μην είναι συνένοχη στην τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου.
“Μόνο πολιτικά αξιόπιστη δεν είναι η δημοτική μας αρχή. Λίγους μήνες μετά φέρνει νέο σχέδιο τροποποίησης της πολεοδόμησης μόλις διαπίστωσε το μέγεθος των αντιδράσεων και στο μέλλον πιθανόν να φέρει και άλλο” ανέφερε ο κ. Μάρκος Βεκρής.
Επίθεση στον κ. Βιρβιδάκη για τη στάση του εξαπέλυσε ο κ. Ευτύχης Μανωλακάκης, λέγοντας ότι “δηλώνεται αυτοδιοικητικός αλλά μαύρες σημαίες δηλώνατε ότι θα σηκώσετε μόνο όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ”, ενώ παρατήρησε πως το κέντρο των Χανίων “δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο, έχει ανάγκη πράσινο”.
Σε αναφορές δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Βιρβιδάκης απευθυνόμενος στους συμβούλους αυτούς του είπε ότι λειτουργούν περισσότερο ως νομαρχιακοί σύμβουλοι και λιγότερο ως δημοτικοί και χαρακτήρισε την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ως “ένα μηδέν”, αφού ζητάει την παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου.
Λίγο πριν την ψήφιση της τροποποίησης ο κ. Παπαδογιάννης πρότεινε και εγκρίθηκε η μειώση του ποσοστού κάλυψης και του ποσοστού δόμησης για τα οικοδομικά τετράγωνα 3 και 4 που παραμένουν στο ΓΕΕΘΑ. Ειδικότερα προτάθηκε ο συντελεστής κάλυψης να είναι 40% και η δόμηση 60%, ενώ για τα οικοδομικά τετράγωνα του σχολείου και των δικαστηρίων να έχουν 60% κάλυψη και 60% δόμηση.

Ποιoς θέλει τα δικαστήρια;
Τελικά ποιος θέλει τα δικαστήρια στο χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ήταν το ερώτημα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του κ. Σχετάκη προς την δημοτική αρχή. Ο κ. Παπαδογιάννης διάβασε μια απόφαση της διοικούσας του ΤΕΕ, του Δεκεμβρίου του 2006, που μιλούσε για τα παλιότερα σχέδια χωροθέτησης δικαστηρίων στο χώρο του στρατοπέδου. Ωστόσο η απόφαση αυτή ανατράπηκε λίγες ημέρες μετά καθώς με νέα απόφασή της η διοικούσα του ΤΕΕ συντάσσονταν με τη διεκδίκηση του 100% του στρατοπέδου για πράσινο και σχολείο μόνο, όπως μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Πιταριδάκης, ο οποίος και εξεπλάγη γιατί στο Δ.Σ. διαβάστηκε η παλιά απόφαση του ΤΕΕ.
Όσον αφορά τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, ούτε ως Δ.Σ. ούτε στη συνέλευσή του δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατασκευής δικαστηρίων στο χώρο του στρατοπέδου. Ο πρόεδρός του κ. Ποντικάκης είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδίου πόλης τον περασμένο Δεκέμβριο τις προσωπικές του απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι δικηγόροι θέλουν να παραμείνουν τα δικαστήρια στο χώρο που λειτουργούν σήμερα, αλλά αν η πολιτεία κατασκευάσει αλλού τότε αυτοί δεν έχουν πρόβλημα.

Το πεπόνι, το μαχαίρι
και το αλάθητο
Τη σπάνια ευκαιρία να δουν τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν οι πολίτες που παρακολούθησαν ως αργά το βράδυ τη συζήτηση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ο κανονισμός λειτουργίας που συστάθηκε και ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή δίνει το δικαίωμα μόνο στο δήμαρχο να παρεμβαίνει όποτε επιθυμεί, να μιλάει όποτε θέλει και για όσο χρόνο επιθυμεί. Απότελεσμα του δημοκρατικότατου (;) κανονισμού λειτουργίας ήταν σε 6 ώρες συνεδρίασης ο δήμαρχος να έχει μιλήσει σχεδόν στις μισές από αυτές. Από τις 8 έως τις 10.45 -τέλος συζήτησης για το θέμα 14- και από τις 11.20 που ξεκίνησε το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έως τις 1.50 το βράδυ (σ.σ. διαστήματα στα οποία ήμασταν παρόντες) ο δήμαρχος έπαιρνε το λόγο αμέσως μετά από κάθε σύμβουλο της αντιπολίτευσης για να απαντήσει, ενώ από πλευράς της παράταξής του, 4-5 φόρες τον λόγο πήρε ο κ. Παπαδογιάννης, μια ο κ. Ντάλλας για θέμα της Δημ. Αστυνομίας, δύο ο κ. Κοπάσης για Δημ. Αστυνομία και στρ. Μαρκοπούλου, μια ο κ. Σαματάς για στρ. Μαρκοπούλου και κανείς άλλος από τη συμπολίτευση! Οι δεκάδες παρεμβάσεις του Δημάρχου αντιμετωπίστηκαν με χιούμορ απο τους συγκεντρωμένους που κάθε φορά που ακούγονταν από τον πρόεδρο το “και τώρα ο λόγος στον κ. δήμαρχο” αναφωνούσαν “πάλι ο δήμαρχος(!)” προκαλώντας θόρυβο, τον οποίο και ενίσχυαν οι φωνές για ησυχία του προέδρου. “Τελικά ο δήμαρχος έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι και το τραπεζομάχαιρο και το αλάθητο του Πάπα” ανέφερε αποχωρών, δημότης εκτός Χανίων, που βρέθηκε για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση.
Γ.Κων

Δεν υπάρχουν σχόλια: