Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης δεν είναι απλά να σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα 20:30-21:30 + ,αλλά να προβληματιστούμε για τις καταστροφικές επιπτώσεις του ανθρώπου στο ίδιο του το περιβάλλον. Δεν γυρίζουμε απλά ένα διακόπτη αλλά συμμετέχουμε στην μεγαλύτερη εθελοντική πράξη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. 129 χώρες και δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα από μία πράξη ανιδιοτέλειας στέλνουν ένα μήνυμα στους πολιτικούς των χωρών τους συμβάλλοντας και οι ίδιοι στην προστασία της Γης.
Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης συμμετέχει για 3η φορά στην Ώρα της Γης καταγράφει τον νυχτερινό ουρανό και την φωτορύπανση με την χρήση ειδικών οργάνων φωτομετρίας, όπως και τις μεταβολές φωτός πάνω από την πόλη με ψηφιακή κάμερα εξοπλισμένη με φακό υπερύθρων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζονται σε συνέδρια Αστρονομίας.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια φέτος έχουμε την αρωγή του Δήμου Χανίων που συμμετέχει ενεργά σε αυτή την παγκόσμια γιορτή του περιβάλλοντος.
Την Δευτέρα 21, Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Μαρτίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΧ, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήρθαν σε επαφή με τα προβλήματα της φωτορύπανσης μέσα από την παρουσίαση με τίτλο «Σβήνουμε τα φώτα για να ανάψουμε τα αστέρια» όπου γνώρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης φωτός όχι μόνο στον νυχτερινό ουρανό αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είδαν σπάνιες δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες φωτορύπανσης συζητήθηκαν για πιθανές λύσεις.
Οι προτάσεις των παιδιών θα συμπεριληφθούν στην ειδική έκθεση του Συλλόγου προς της WWF και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σήμερα Σάββατο 26 Μαρτίου από τους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά μέλη του Συλλόγου θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα θα καταγράψουν την φωτορύπανση.
Παράλληλα μέσα από τα τηλεσκόπια τους θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει τους θησαυρούς του Σύμπαντος.
Υπολογίζεται ότι σε 20 χρόνια από τώρα, και αν τα κράτη δεν λάβουν σοβαρά μέτρα, δεν θα μπορούμε να δούμε ούτε ένα αστέρι μέσα από τις πόλεις. Γι αυτό το λόγο η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει κηρύξει τον νυχτερινό ουρανό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πρέπει να προστατευθεί.
Με τον όρο φωτορύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών. Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συνήθως, σε πρώτη επαφή με το πρόβλημα έρχεται κανείς από τη διαπίστωση ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές, χαμένος σε ένα περιβάλλον άφθονου τεχνητού φωτισμού. Η αποκοπή του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων από τον έναστρο ουρανό, που τόσο τον ενέπνευσε για τέχνη και επιστήμες στην πορεία των αιώνων, είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος. Η φωτορύπανση έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην πανίδα και στη χλωρίδα, αλλά και σημαντική οικονομική σημασία καθώς είναι δείγμα σπατάλης πολύτιμων ενεργειακών πόρων.
1 σχόλιο:
καλά όλα αυτά.. να θυμηθολυξε και την γή και την καταστραφό που της κάνομε .. Τί γίνεται όμως τις υπόλοιπες ώρες του χρόνου..?
Καλό βράδυ.
Κωστής..
Δες τε το : http://naturedigital.blogspot.com/2011/03/march-26th-2011-hour-of-earth-26-20011.html
Δημοσίευση σχολίου