Online reading:

web stats

15 Σεπ 2009

1,20 και 1,50 ευρώ


Καθημερινά χιλιάδες συναλλασσόμενοι καλούνται να πληρώσουν από 1,20 μέχρι και 2 ευρώ για την κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου.
Αφορά συνηθισμένες συναλλαγές, όπως η καταβολή ενοικίου , πληρωμή δόσεων για αγορές αγαθών,πληρωμή προκαταβολής κ.ο.κ
Πως γίνετε να κρίνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ καταχρηστικό τον όρο αυτό και συγκεκριμένα, την επιβολή προμήθειας για κατάθεση στο λογαριασμό τρίτου (1,50 ευρώ)και να εισπράττουν οι τράπεζες απο 0,50 μέχρι 1,80 ευρώ ; δεν το καταλαβαίνω.
Με τις με αριθμό 711/2007 και 961/2007 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκαν μετά από συλλογικές αγωγές της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κατά δύο μεγάλων τραπεζών κρίνονται καταχρηστικοί 14 όροι που προβλέπουν την επιβολή προμηθειών ή (δήθεν) εξόδων για τραπεζικές εργασίες ή προβλέπουν αυθαιρεσίες στη διαμόρφωση των επιτοκίων.

Επίσης καταχρηστικοί είναι οι παρακάτω όροι:
- Στην περίπτωση της σταδιακής εκταμίευσης του στεγαστικού δανείου την επιβάρυνση του δανειολήπτη με τόκους για όλο το ποσόν του δανείου εξαρχής, μολονότι αυτός δεν κάνει χρήση του ποσού που κατατίθεται σε δεσμευμένο καταθετικό λογαριασμό.

- Την καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες με τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Την επιβολή εξόδων κίνησης σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή τρεχούμενους (0,80 ευρώ ανά κίνηση μετά την τέταρτη κίνηση κάθε μήνα).

- Την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.

- Την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την τράπεζα βεβαίωσης οφειλών.

- Τη μονομερή από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.

- Τον περιορισμό της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως.

- Την επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.

- Τη μονομερή μεταβολή των όρων λειτουργίας των λογαριασμών καταθέσεων.

- Τον μονομερή καθορισμό των ημερών δέσμευσης και διαθεσιμότητας και μετάθεσης της έναρξης τοκοφορίας αναφορικά με ποσά που κατατίθενται.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, “οι παραπάνω όροι χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλες τις τράπεζες, με υψηλότερες ή μικρότερες των παραπάνω επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αποφάσεις που εκδίδονται επί συλλογικής αγωγής, όπως οι παραπάνω, ισχύουν και σε βάρος όλων των τραπεζών που χρησιμοποιούν τις ίδιες πρακτικές. Οι καταναλωτές ασφαλώς μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν σε εφαρμογή των παράνομων τραπεζικών πρακτικών”.
Τόνισα αυτο το τελευταίο σημείο γιατί οχι απλά σε προσβάλουν όταν τους μιλάς για την παρανομία που κάνουν,αλλά αν αρνηθείς σου πετάνε ένα "εγω είμαι υπάλληλος τα παραπονα σας στο διευθυντή αλλα δώστε μου τα χρηματα γιατί αλλιώς συναλλαγή δεν γίνετε..".
Το συγκεκριμένο εγινε αρκετό καιρο πριν,ενω σημερα που μου ζητήθηκε απο την Alpha Bank 1,20 ,απλά το πληρωσα μιας και όσοι περασαν απο τα ταμεία πριν απο μένα, πληρωσαν κανονικα διχως δυσφορία.Το ιδιο σκηνικό και στην Εμπορική αλλά εκεί μου ζητηθηκε 1,50 ευρώ,αφου πρώτα ρωτησα την υπάλληλο αν χρειαζοταν το ονομα του καταθέτη.Η απάντηση της ηταν "..δωστε μου πρωτα το 1,50 ευρω και μετα θα μου πειτε ποιος ειναι ο καταθέτης..".Τέτοιο θράσος!!

Πόσο πια θα τρώμε και θα καταπίνουμε αυτές τις πρακτικές των τραπεζών;
Μπορεί να λέτε τι ειναι μισό ευρώ και 1,80 ευρω,μα αν εισπράττουν απο τον καθενα τόσα,στο τέλος της ημέρας πόσο έχουν εισπράξει;

Πολύ γυφτιά από μέρους τους,παρότι στην σημερινή εποχή,με την οικονομική κρίση,ακόμα και τα 50 λεπτά έχουν αξία...

1 σχόλιο:

lakis είπε...

Οι τράπεζες είναι το πραγματικό κράτος. Το "κράτος" είναι απλά αυτό που διασφαλίζει τα κέρδη τους. Ευτυχώς στην Κύπρο δεν ξεπέσαμε ακόμη τόσο πολύ, αλλά προβλέπω ότι θα συμβεί κι αυτό. Βλέπεις όλα τα κακά απ' το εξωτερικό τα ξεσηκώνουμε, τα καλά καθόλου. Μέρα καλή