Online reading:

web stats

15 Ιουλ 2009

Εμπλοκή και στην αποφυλάκιση Λαγουδάκη..

Από τα Χανιώτικα Νέα (haniotika-nea.gr) 11/7/09
Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

Στην υπόθεση αποφυλάκισης του Ζαχαρία Λαγουδάκη φαίνεται ότι εμπλέκεται ο αρχιφύλακας της φυλακής Αλικαρνάσου καθώς έπειτα από επιστολές τόσο του ίδιου όσο και ενός ακόμη σωφρονιστικού υπαλλήλου, αποφυλακίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008 με απόφαση που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 ο 31χρονος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2008, σκότωσε τον Χανιώτη φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.
Για το λόγο αυτό έγινε ΕΔΕ την οποία διενήργησε τον Ιούλιο του 2008 ο τότε διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Μιχάλης Κυριακάκης, ο οποίος στο πόρισμά του συμπεραίνει ότι ο αρχιφύλακας ξεγελάστηκε από τον Λαγουδάκη και για αυτό ζήτησε να κριθεί με επιείκεια. Τελικά στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή αργίας έξι μήνων από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, εκείνος προσέφυγε στον δευτεροβάθμιο ζητώντας τη μείωση της ποινής του αλλά στην έφεση έκανε αντέφεση ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητώντας να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή και η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί.
Τόσο ο αρχιφύλακας όσο και ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και ελέγχονται για τυχόν εμπλοκή τους με το συνδικάτο του εγκλήματος, καθώς τα ονόματά τους περιέχονται στις συνομιλίες Βλαστού.
Ο αρχιφύλακας τέθηκε χθες σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διέταξε Προκαταρκτική Εξέταση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος του αρχιφύλακα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι "ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε επίσης τη διενέργεια Πειθαρχικής Προκαταρκτικής Εξέτασης από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου Κρήτης, όπως και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η αναφορά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για συνεννοήσεις του Αρχιφύλακα με κρατούμενο στις Φυλακές Τρικάλων, σχετικά με την μεταγωγή του στις Φυλακές στις οποίες υπηρετεί".
Αναφορά στον αρχιφύλακα γίνεται σε συνομιλία του Τρομπούκη με τον Βλαστό.
Η εμπλοκή του αρχιφύλακα με την υπόθεση Λαγουδάκη έχει να κάνει με την αποφυλάκιση του 31χρονου Ζαχαρία Λαγουδάκη από τον Αγιο Μάμα Μυλοποτάμου ο οποίος σκότωσε στο Ρέθυμνο τον φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη. Ο Λαγουδάκης ήταν στη φυλακή από τις 7 Δεκεμβρίου 1997 για άλλο φόνο για τον οποίο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 23 ετών και 3 μηνών. Αποφυλακίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008 με απόφαση που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 για υφ' όρον απόλυση από τις φυλακές Κέρκυρας στις οποίες είχε μεταχθεί μετά από την εξέγερση που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2008, σκότωσε τον άτυχο 21χρονο φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη μαχαιρώνοντάς τον στην καρδιά. Και συνελήφθη τη Δευτέρα 20 του ίδιου μήνα στο Βραχάσι Λασιθίου, όπου τον εντόπισε αστυνομικός σε ένα καφενείο να πίνει αμέριμνος τον καφέ του.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΔΕ
Η εμπλοκή του αρχιφύλακα με την υπόθεση αποφυλάκισης του Λαγουδάκη έχει να κάνει με προσωπικές - συσταστικές επιστολές που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τελευταίος. Σε συστατική επιστολή του προς τον κρατούμενο τον Οκτώβριο του 2007, ο αρχιφύλακας γράφει: "Για τα τελευταία γεγονότα (στάση στις 30-8-2007 των κρατουμένων) προσωπικά με βοήθησες δίνοντάς μου πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την νύκτα, στο εσωτερικό της φυλακής και στην ταράτσα του κτιρίου".
Ο αρχιφύλακας εξηγεί ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις αλλά επανέρχεται με επιστολή του στις 12 Νοεμβρίου 2007 όπου τονίζει: "Τα τελευταία χρόνια έχεις επιδείξει καλή διαγωγή και έχεις συνεργαστεί με την υπηρεσία και εμένα τον ίδιο με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα".
Θεωρείται ότι αυτές οι δύο επιστολές έπαιξαν ρόλο στη μετέπειτα απόφαση αποφυλάκισης του Λαγουδάκη.
Ακολούθησε στις 4 Ιουλίου η παραγγελία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τις συνθήκες αποφυλάκισης του Λαγουδάκη.
Την ΕΔΕ διενήργησε ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Μιχάλης Κυριακάκης, ο οποίος έχει τεθεί επίσης σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση του συνδικάτου. Στο πόρισμα της ΕΔΕ ο κ. Κυριακάκης αναφέρεται στις τιμωρίες του Λαγουδάκη εντός της φυλακής και συμπεραίνει, σε αντίθεση με τα γραφόμενα του αρχιφύλακα, ότι η διαγωγή του Λαγουδάκη στην φυλακή δεν ήταν καλή. Καταλογίζει μεν ευθύνη στον αρχιφύλακα για τις επιστολές του, αλλά σημειώνει: "Πιστεύω απόλυτα ότι ο Λαγουδάκης Ζαχαρίας επέτυχε να ξεγελάσει τον αρχιφύλακα καταφέρνοντας να πάρει τις επιστολές αυτές. ο αρχιφύλακας πίστευε ότι οι πληροφορίες που του έδινε ο Λαγουδάκης είναι σωστές και ότι δεν είχε σχέση με την στάση και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να κριθεί με επιείκεια".
Στην ίδια ΕΔΕ, ο κ. Κυριακάκης καταλογίζει ευθύνη (δίχως να ζητεί επιείκεια) στον δεύτερο φύλακα ο οποίος είχε στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για να υποστηρίξει ότι ο Λαγουδάκης "ουδεμία συμμετοχή είχε στη στάση".

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ
Ο πατέρας του άτυχου φοιτητή, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Χορευτάκης, δήλωσε χθες: "Οσον αφορά τον αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έχω να πω ότι είναι εκ των πρωταγωνιστών της αποφυλάκισης του Λαγουδάκη, σκανδαλωδώς, που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2007. Είναι αυτός που μαζί με τον διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασού ο οποίος έχει πεθάνει και ακόμη έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, πρόεδρο της ΔΑΚΕ των φυλακών Αλικαρνασού και με την συνδρομή της κοινωνικής λειτουργού, μεθόδευσαν την αποφυλάκιση του Λαγουδάκη ο οποίος τρεις μήνες μετά την έξοδό του από τη φυλακή, σκότωσε τον γιο μου, τον Μανώλη Χορευτάκη.
Ολη αυτή η μεθόδευση έχει καταγγελθεί και στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, και σε επιστολή που απέστειλα πρόσφατα όπου τον κατονομάζω. Μέσα από πλαστά ποινικά μητρώα, από κατασκευασμένες επιστολές υπεράσπισης του Λαγουδάκη οι οποίες αντιφάσκουν με παλιότερο έγγραφο το οποίο είχε κάνει, φαίνεται καθαρά μια διαπλοκή, ένα αποφυλακιστικό σύστημα του οποίου καθαρό μέλος είναι ο ό διος. Τώρα, το από πού κινούνται αυτά τα νήματα, είναι χρέος της δικαιοσύνης να το εξυφάνει".
Η συνομιλία
Αναφορά στον αρχιφύλακα γίνεται σε συνομιλία του Βλαστού με τον Τρομπούκη.
"Βλαστός: Αυτό σου λέω, δηλαδή άκου τι γίνεται. Είναι άκου, γι' αυτόν είναι πολύ εύκολο φίλε, γιατί άκου, είναι ένας άνθρωπος είναι Αρχιφύλακας και είναι νόμιμος άνθρωπος, λοιπόν άκου τι έγινε για να σου εξηγήσω να το καταλάβεις με δύο λόγια, κατάλαβες; Αυτός έχει μεγάλη δύναμη για μένα εκεί μόλις φτάσω, γιατί θα φτάσω εκεί πέρα στην Αλικαρνασό, γι’ αυτό απ' αυτόν εξαρτάται την άδεια μου μετά, κατάλαβες;
Τρομπούκης: Ναι
Βλαστός: Αυτός μόλις του την κάνω εγώ αυτή τη χάρη και μείνει έστω και Υπαρχιφύλακας να γίνει, είναι Αρχιφύλακας τώρα αυτός, είναι Αρχιφύλακας Αλικαρνασού, άμα μείνει Υπαρχιφύλακας, κατάλαβες τι γίνεται; Γιατί τον πάνε για ξήλωμα, για ξήλωμα τον πάνε ρε παιδί μου.
Τρομπούκης: Χμμμ
Βλαστός: Αλλά έχει κανονίσει ο δικός μου εμένα αυτός ο δικός μου που σου 'πα...
Τρομπούκης: Ναι


ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ

Αντιδράσεις φορέων για τον τόπο της δίκης
Εντονες αντιδράσεις φορέων προκαλεί η επιλογή των Αρχών, έπειτα από έγγραφα της Αστυνομίας, η δίκη για την υπόθεση Χορευτάκη να γίνει στο νομό Λασιθίου, που εκ των πραγμάτων θα έχει μικρότερη δημοσιότητα. Η δίκη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του παιδιού τους, Ζαχαρία Λαγουδάκη, 31 χρόνων, από τον Αγιο Μάμα Μυλοποτάμου έχει οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου 2009 στη Νεάπολη Λασιθίου, και όχι στα Χανιά ή το Ηράκλειο, όπως ζητούσαν οι γονείς του άτυχου 21χρονου φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και η ΑΔΕΔΥ σε κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν:
"Ανοιχτή, δημόσια δίκη" για την υπόθεση Χορευτάκη.
"Να μην αποσιωπηθεί η δίκη για την υπόθεση Χορευτάκη" ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.
"Kαθώς πλησιάζει η ημερομηνία της δίκης, ο Αστυνομικός Δντής Κρήτης με έγγραφο ζητάει να μη διεξαχθεί η δίκη στα Χανιά, στο Ρέθυμνο ή στο Ηράκλειο, αλλά στην Νεάπολη Λασιθίου ή εκτός περιφέρειας Κρήτης, γιατί “προβλέπει” “σοβαρά προβλήματα”, “συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις” από “άτομα της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας” και την εμπλοκή “ακραίων και αντικοινωνικών ατόμων” που θα παρεμποδίσουν την “ασφαλή διεξαγωγή της δίκης” και θα προβούν σε “έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορουμένου και του περιβάλλοντός του”.
Πρόκειται για κατηγορίες εκ των προτέρων που προσβάλλουν φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους αλλά κυρίως προσβάλλεται η αξιοπρέπεια, η αλήθεια, η αθωότητα, η μνήμη ενός νέου ανθρώπου και μια οικογένεια που με υποδειγματική αντοχή και προσπάθεια ζει μια τραγωδία με αλυσιδωτές συνέπειες για τη ζωή και την ψυχική της υγεία", λένε οι δάσκαλοι.
Σφοδρή κριτική στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης Νίκο Μπεσίρη για την απόφασή του να ζητήσει από την Εισαγγελία την πραγματοποίηση της εκδίκασης της υπόθεσης Χορευτάκη στη Νεάπολη Λασιθίου, με τον ισχυρισμό ότι ενδέχεται, “ακραία και αντικοινωνικά άτομα” να παρεμποδίσουν την “ασφαλή διεξαγωγή της δίκης” και να προβούν σε “έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορουμένου και του περιβάλλοντός του”, ασκεί με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων.
Οι γονείς του άτυχου φοιτητή, εκπαιδευτικοί, Αντώνης και Ειρήνη Χορευτάκη, ενοχλημένοι από τη στάση της Αστυνομίας που με έγγραφό της ζήτησε η δίκη να γίνει εκτός Χανίων και Ηρακλείου επικαλούμενη πληροφορίες ότι "συντρέχουν σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια", σε επιστολή τους στον τοπικό Τύπο επισημαίνουν:
"Πάμπολλες δίκες υψηλής επικινδυνότητας με αντιδίκους από τη Δυτική Κρήτη διεξάγονται σε Χανιά - Ρέθυμνο - Ηράκλειο.
Η συγκεκριμένη είναι το πρόβλημα; Γιατί;
Άραγε ποιοί έχουν όφελος από την αποσιώπηση και την εν κρυπτώ διαδικασία; Ποιοί φοβούνται τη δημοσιότητα και θέλουν τέτοιας ύψιστης σημασίας γεγονότα, όπως αυτή η δίκη, να περνούν απαρατήρητα; Ποιοί συμβουλεύουν να μένουμε μακρυά από τα ΜΜΕ για να μη γινόμαστε γραφικοί; Ποιοί δηλώνουν ότι στην αποφυλάκιση του δολοφόνου όλα έγιναν "σύννομα" αλλά στη συνέχεια η ΕΔΕ αποκάλυψε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα την τιμωρία των υπευθύνων. Διαδικασία που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: