Ταξίδι στην ψυχή,στο μυαλό,στην ζωή μου,στην καθημερινότητα μέσα από τα δικά μου μάτια..Welcome to my life...
27 Ιουλ 2009
Η νησίδα Θοδωρού
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς οι ανθρωποι σκεφτόμαστε οικονομικά.Θα ήθελα να διαβάσω τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης για να μάθω πάνω σε τι βασίστηκαν και αποφάσισαν να κάνουν επισκέψιμο αυτό το τόσο όμορφο στολίδι των Χανίων.
Για να προστατευτεί ο κρητικός αίγαγρος το γνωστό Κρι κρι , μεταφέρθηκαν ζευγάρια αιγάγρων στη νησίδα Θοδωρού, στον κόλπο των Χανίων, προκειμένου να αναπαραχθούν εκεί ανενόχλητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 80 αρσενικοί και θηλυκοί αίγαγροι ζουν στη Θοδωρού.
Το νησί πήρε το όνομα Θοδωρού από το τρίκλιτο εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων, που μόλις φαίνονται σήμερα τα θεμέλια του. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, προς τιμή του Αγ. Θεοδώρου του στρατηλάτη.Το αρχικό του όνομα ήταν Ακοίτιον , δηλαδή ακατάλληλο για κατοικία.
Στα χριστιανικά χρόνια είναι το άγριο θεριό, η επιθετική αρκούδα και παραδίπλα το μικρό της, που έρχονται να κατασπαράξουν τους ανθρώπους και θα το έκαναν, αν δεν τα λίθωνε η χάρις της Αγ. Μαρίνας κ του Αϊ-Γιώργη.
Το 1574 οχυρώθηκε από τους Ενετούς υπό τον φόβο της Τουρκικής εισβολής.
Το έδαφος του είναι άνυδρο και κατά το μεγαλύτερο μέρος βραχώδες. Η βλάστηση του περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους θάμνους που φυτρώνουν στην Κρήτη.
Το κλίμα του νησιού θεωρείται υγρό, Μεσογειακό, με περιοδικές βροχοπτώσεις και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 670mm και διανέμεται ακανόνιστα σ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η πρόσβαση και όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν μπορούν να το κάνουν μόνο στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, οπότε και δίδεται ειδική άδεια αφού πανηγυρίζει ο μικρός ναός που βρίσκεται στο νησί.Αυτό ίσχυε μέχρι προχθές πριν αποφασίσουν ότι η νησίδα αυτή θα αποφέρει οικονομικό όφελος γιατί κακά τα ψέματα,για να πας εκεί θέλεις καραβάκι το οποίο δεν θα είναι τζάμπα,θα θελήσεις και ξεναγό για να σου εξηγήσει όσο αφορα τα ζώα και τα φυτά.
Άραγε η WWF HELLAS και η Greenpeace..το ξέρουν;Χμμ!!
Τεσπά...
Αν ο Δήμος τα παρέχει αυτά δωρεάν (χαχαχαχ αστείο ακούστηκε να με συγχωρείτε),με δασοφύλακες,με απαγόρευση της κολύμβησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο,με οδηγίες σωστής συμπεριφοράς στον χώρο( δηλαδη να μην κοβουν τα άνθη (χλωμό),να μην πετουν σκουπίδια και αποτσιγαρα κλπ),χωρίς παρεμβασεις στο νησί .... .....μα τι λέω!!!!
Εδώ ένα πανηγύρι γίνετε και ποδοπατουν φυτά, ρίχνουν σκουπίδια..και θα ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε .......κανόνες;
Μην τρελλαθούμε κιόλας..από την στιγμή που θα υπάρξει ανθρωπος εκει πάνω...........τέλος.
Θα αλλάξει η ισορροπία ....
Κάνω λάθος;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
φυσικά κ δεν κάνεις λάθος...
ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα πολιτών που να λειτουργεί σαν ελεγκτικός μηχανισμός γιατί αν περιμένετε από το Δήμο δε νομίζω να δείτε φως...
δεν ήξερα τίποτα γι'αυτό το νησάκι, ευχαριστώ για την ενημέρωση!
Δημοσίευση σχολίου