Online reading:

web stats

14 Ιουν 2013

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σχετικά με την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση

  • Από  Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 21161/08 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Επικρατείας (ΦΕΚ 1680/Β’/20-8-2008) με θέμα: «Διαμόρφωση χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή», θα ξεκινήσει στην περιοχή της Αττικής η μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας με την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η βελτιωμένη ποιότητα της εικόνας και η δυνατότητα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών.
  • Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας (89/552/ΕΟΚ) προτρέπονται όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων έως το 2012. Μέχρι τότε η εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος θα γίνεται ταυτόχρονα, εκτός από κάποιες περιοχές στην Αθήνα, στις οποίες από την 18η Ιουνίου 2010 θα παύσει η αναλογική εκπομπή, λόγω επικάλυψης των συχνοτήτων εκπομπής του τηλεοπτικού σήματος. Ειδικότερα, για την Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα. Καταναλωτές που καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από αυτό το κέντρο και οριοθετούνται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Υμηττού, θα χάσουν το αναλογικό σήμα και θα χρειαστεί να προμηθευτούν άμεσα αποκωδικοποιητή προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση.
  • Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης θα παρέχεται για τα ιδιωτικά κανάλια ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR μέσω της εταιρείας «DIGEA» (Ντίτζια), για τα κρατικά μέσω της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργαστούν με πάροχο της επιλογής τους.
  • Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης προσφέρεται από όλους τους παρόχους χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
  • Για τη λήψη ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται κανένα «ειδικό ψηφιακό αξεσουάρ», όπως κεραίες, καλώδια, βύσματα, κλπ. και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας.
Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

  • Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος θα γίνεται βάσει του πρωτοκόλλου συμπίεσης MPEG – 4. Εάν η τηλεόρασή σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG – 4, για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με έναν αποκωδικοποιητή και να τον συνδέσετε στην παλιά σας συσκευή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο (2) είδη αποκωδικοποιητών:
1.    SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις, κουτιά)
2.    HD (High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD / Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).
  • Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς κάρτας μετατροπέα (module) MPEG – 4, η οποία όμως χρησιμοποιείται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), με μόνο μειονέκτημα τη χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών και τη μη συμβατότητά της με όλες τις τηλεοράσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάζεται λεπτομερώς η συμβατότητα με τη συσκευή σας.
  • Σε περίπτωση που προγραμματίζετε την απόκτηση νέας συσκευής τηλεόρασης, θα πρέπει να εξετάσετε με προσοχή ότι διαθέτει την προδιαγραφή MPEG – 4. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται να προμηθευτείτε αποκωδικοποιητή και να τον συνδέσετε στη νέα σας συσκευή.
  • Κάθε άλλη συσκευή που έχει δικό της αναλογικό δέκτη (βίντεο, dvd εγγραφής) χρειάζεται αποκωδικοποιητή, αν για παράδειγμα θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση και να γράφετε άλλο πρόγραμμα στο βίντεο ή το dvd εγγραφής. Το απλό dvd που μόνο παίζει ταινίες ή άλλο πρόγραμμα που νοικιάζουμε ή αγοράζουμε συνδέεται απευθείας στην τηλεόραση και δεν επηρεάζεται από τη μετάβαση. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: