Online reading:

web stats

18 Απρ 2011

Εθιμα Μεγ.Εβδομαδας μεχρι το Αγιο Πασχα

Μεγάλη Εβδομάδα

Κυριακή των Βαϊων (Βαϊοφόρος)
Η Κυριακή των Βαϊων είναι η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρωϊ, όλες οι εκκλησίες προσφέρουν βάγια θυμίζοντας έτσι την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, πριν τα Πάθη του. Επιτρέπεται η κατανάλωση του ψαριού. Μόνο για να βρούμε την δύναμη να συνεχίσουμε την νηστεία για άλλες 6 μέρες. Το απόγευμα της Κυριακής των Βαϊων και κάθε απόγευμα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία και παρακολουθούν την "Ακολουθία του Νυμφίου", μια ιδιαίτερη λειτουργία.

Μεγάλη Δευτέρα
Ξεκινάμε να ψωνίζουμε για τα καλούδια που θα ετοιμάσουμε τις επόμενες μέρες. Το αρνί, τα αυγά, κτλ. Το απόγευμα πάμε στην εκκλησία.

Μεγάλη Τρίτη
Οι προετοιμασίες ξεκινούν και η νηστεία συνεχίζεται. Το απόγευμα στην εκκλησία ακούμε τον ύμνο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη
Την Μεγάλη Τετάρτη, γίνεται το Μέγα Ευχέλαιο ενώ οι πιστοί γονατίζουν πριν οι ιερείς τους χρίσουν με το Άγιο Λάδι για να να λάβουν συγχώρεση. Το απόγευμα, στις εκκλησίες, το θέμα της λειτουργίας είναι το "Πλύσιμο των ποδιών των Μαθητών" που γίνεται σε πολλά μέρη. Για παράδειγμα, στην Πάτμο στήνεται μια εξέδρα στην πλατεία της πολής. Κατά την λειτουργία, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ο ιερέας που "παίζει τον ρόλο" του Χριστού, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών -οι μαθητές- μια μίμηση της πράξης του Χριστού πριν την Σταύρωση Του.

Μεγάλη Πέμπτη
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν την Μ.Πέμπτη. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Από την αρχαιότητα το αυγό συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο αυγό στο εικοναστάσι του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Σε κάποια χωριά συνήθιζαν να μαρκάρουν το κεφάλι και την πλάτη των νεαρών αρνιών με την μπογιά από τα αυγά. Επίσης κρατούσαν μία από τις μεγάλες στρογγυλές κουλούρες της Μ.Πέμπτης στις εικόνες, για να προστατέψουν τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Το πρωϊ της Μ.Πέμπτης, ομάδες παιδιών επισκέπτονταν τις γειτονιές της πόλης, κρατώντας καλαθάκια, τραγουδώντας και μαζεύοντας λουλούδια για να διακοσμήσουν τον επιτάφιο του Χριστού. Ο στολισμός του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά την τελετουργία της Σταύρωσης. Είναι έθιμο να μένουν οι γυναίκες στην εκκλησία και να τραγουδούν παραδοσιακά μοιρολόγια. Το απόγευμα στις εκκλησίες γίνεται η λειτουργία των 12 Ευαγγελίων και η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού. Οι πιστοί προσφέρουν στεφάνια σε Αυτόν.

Μεγάλη Παρασκεύη
Η Παρασκεύη είναι η πιο ιερή από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, η μέρα της αποκορύφωσης των Παθών του Χριστού με την αποκαθήλωση και την ταφή Του. Στην Ελλάδα τα μαγαζιά είναι κλειστά μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Με το τέλος της "Αποκαθήλωσης" ξεκινά η διαδικασία του θρήνου μεταφέροντας ένα ομοίωμα του σώματος του Χριστού. Κατά την διάρκεια της αναπαράστασης της αφαίρεσης του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό ραίνεται με ροδοπέταλα και τοποθετείται στον ιερό βωμό. Όλη μέρα οι καμπάνες της εκκλησίας κτυπούν με πένθιμο κτύπο. Επειδή είναι ημέρα θρήνου, οι νοικοκυρές δεν κάνουν καθόλου δουλιές στο σπίτι, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Οι γυναίκες και τα παιδιά πηγαίνουν στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν.
Οι θρήνοι ψάλλονται το απόγευμα, ακολουθεί η έξοδος του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού και τρεις φορές γύρω από την εκκλησία. Κάποιες φορές, στα μεγάλα χωριά και στις πόλεις με περισσότερες από μία εκκλησίες, οι Επιτάφιοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και όλοι ο άνθρωποι και οι ιερείς ψάλλουν τους θρήνους.

Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται μια πρωϊνή λειτουργία γεμάτη προσευχές. Οι ιερείς ντύνονται στα λευκά και σκορπούν βάγια και ροδοπέταλα, ενώ οι καμπάνες κτυπούν χαρούμενα και οι ψάλτες υμνούν την δόξα του Κυρίου. Σε πολλές περιοχές υπάρχει το έθιμο του 'σεισμού'. Αυτό ειναι μια αναπαράσταση του σεισμού που έγινε μετά την Ανάσταση, όπως περιγράφεται στην Βίβλο. Το εκκλησίασμα κτυπά τα στασίδια ρυθμικά, ενώ έξω το χάος βασιλεύει, με πυροβολισμούς, κροτίδες και πυροτεχνήματα. Αυτό είναι η τελετή της 'Πρώτης Ανάστασης'. Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο κλείνουν οι πόρτες της εκκλησίας και οι ιερείς, αφού κάνουν τρεις κύκλους την εκκλησία ψάλοντας, κλωτσούν την κεντρική πόρτα να ανοίξει και μπαίνουν, τραγουδώντας τον ψαλμό "Άρατε πύλας" που σημαίνει ανοίξτε τις πύλες.
Μια άλλη ιδιαίτερη παράδοση της Πρώτης Ανάστασης είναι το έθιμο του 'πετάγματος των στάμνων', που γίνεται σε κάποια Ιόνια νησιά και κυριίως στην Κέρκυρα. Οι ντόπιοι πετούν στάμνες από τα παράθυρά τους, και αυτά σπάζουν στο δρόμο. Κάποιες φορές οι στάμνες είναι γεμάτες νερό για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο. Επίσης κρεμούν ένα κόκκινο πανί στα παράθυρα (κόκκινο είναι το χρώμα της Ανάστασης). Στην Κέρκυρα ακόμη, αναβιώνεται το έθιμο της 'μαστέλας'. Ένα μισό βαρέλι διακοσμημένο με μύρτα και φιόγκους γεμίζεται με νερό, και οι περαστικοί ρίχνουν μέσα νομίσματα για καλή τύχη. Όταν ακουστεί η πρώτη καμπάνα για την Ανάσταση, κάποιος πηδά μέσα στο βαρέλι και μαζεύει τα χρήματα. Τον παλιό καιρό ο δύτης δεν ήταν εθελοντής αλλά ένας ανυποψίαστος περαστικός, που τον πέταγαν μέσα παρά την θέληση του.
Αργά το βράδυ, στις 11 η ώρα, όλοι μαζεύονται στον περίβολο της εκκλησίας. Σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία γίνεται σε μια πλατφόρμα έξω από τον ναό. Όλοι κρατούν από ένα κερί που θα το ανάψουν με το Άγιο Φως. Πριν τα μεσάνυχτα όλα τα φώτα του ναού σβήνουν και ο ιερέας εμφανίζεται στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως σε όλους. Λέει "Δεύτε Λάβετε Φως" που σημαίνει ελάτε να πάρετε το Άγιο Φως. Αυτή η μοναδική φλόγα έρχεται κατ' ευθείαν από τον Ιερό Τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, όπου ανάβει ως εκ θαύματος χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα αεροπλάνο φέρνει το Άγιο Φως από την Ιερουσαλήμ στυν Ελλάδα.
Αφού οι άνθρωποι λάβουν το φως, τα μεσάνυχτα, ο ιερέας παίρνει την ιερή εικόνα της ανάστασης και βγαίνει έξω από τον ναό, στην πλατφόρμα. Η Δεύτερη Ανάσταση συμβαίνει μόλις ο ιερέας πει 'Χριστός Ανέστη', και ξεκινά μια μεγάλη και μεγαλιώδης φωτιά. Όλοι δίνουν τα χέρια και εύχονται Καλό Πάσχα στους γύρω τους. Αυτό είναι το επονομαζόμενο "Φιλί της Αγάπης".
Θεωρείται τύχη να φτάσει κάνεις σπίτι με το κερί του ακόμη αναμμένο! Με το "Άγιο Φως" των κεριών οι άνθρωποι κάνουν το σχήμα του σταυρού πάνω από την κεντρική πόρτα για καλή τύχη.
Όταν η οικογένεια γυρίσει από την εκκλησία, κάθονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και να δοκιμάσουν ένα από τα παλιότερα έθιμα του Πάσχα, το σπάσιμο των κόκκινων αυγών. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του αυγό και προσπαθεί να σπάσει τα αυγά των άλλων. Όποιου το αυγό όλα τα άλλα αυγά χωρίς να σπάσει, έχει καλή τύχη για όλο το χρόνο. Οι προετοιμασίες για το γιορτινό δείπνο της νύχτας της Ανάστασης ξεκινούν το Μ.Σάββατο το πρωϊ όπου οι νοικοκυρές μαγειρεύουν την παραδοσιακή "μαγειρίτσα" (μια δυνατή και νόστιμη σούπα φτιαγμένη με εντόσθια και αρωματικά βότανα).

Μεγάλη Κυριακή ή Κυριακή του Πάσχα ή Λαμπρή ή Πασχαλιά


Το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα, σε πολλά μέρη της χώρας το αρνί ετοιμάζεται στην σούβλα. Σε άλλες περιοχές, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι - αρνί ή κατσίκι - ψήνεται στον φούρνο. Υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα παντού και οι άνθρωποι τρώνε και χορεύουν συνήθως μέχρι αργά το βράδυ. Πολλοί νηστεύουν όλη την Σαρακοστή και την τελευταία εβδομάδα κάνουν πολύ αυστηρή νηστεία, καθόλου κρέας ή ελαιόλαδο! Έτσι αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο φαγητό! Τίποτα δεν παέι χαμένο από το πασχαλινό αρνί, ακόμη και τα εντόσθια, το συκώτι, οι πνεύμονες και τα νεφρά πακετάρονται με έντερα και ψήνονται. Αυτό ονομάζεται 'κοκορέτσι'. Το κρασί ρέει άφθονο και μην ξαφνιαστείτε αν σας καλέσουν να συμμετέχετε στην γιορτή. Οι οικογένειες κάνουν επισκέψεις και ανταλλάσουν αυγά, κοκορέτσι και κουλούρια.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η "Δεύτερη Ανάσταση", και το ευαγγέλιο της Ανάστασης διαβάζεται σε εφτά γλώσσες. Αυτή είναι η "Λειτουργία της Αγάπης" και εκφράζει το γεγονός ότι το μύνημα της Ανάστασης του Χριστού μεταδίδει την λυτρωτική του Δύναμη σε όλο τον κόσμο.
Αργά το απόγευμα, σε πολλά μέρη, καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα. Οι νέοι φτιάχνουν το ομοίωμα από παλιά χαλιά, βάζουν στα χέρια του τα τιμαλφή της προδοσίας (μια σακούλα με 30 νομίσματα) και το κρεμούν στην αυλή μέχρι να καεί. Οι εορτασμοί συνεχίζονται με χορό, τραγούδι και φαγητό! Οι άνθρωποι σπάνε κόκκινα αυγά και κολάνε τα τσόφλια στις πόρτες ή τα πετάνε στον κήπο για να ευλογηθεί η σοδειά.

Εβδομάδα της Διακαινισίμου


Η εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα ονομάζεται "Εβδομάδα Διακαινησίμου" που σημαίνει "νέα εβδομάδα". Οι μέρες ονομάζονται Δευτέρα του Πάσχα (εθνική αργία στην Ελλάδα), Τρίτη του Πάσχα, κτλ. Είναι ιερές μέρες και γίνονται πολλές εκδηλώσεις.
Την Δευτέρα του Πάσχα σε πολλά μέρη γίνονται παρελάσεις. Νωρίς το πρωϊ, μετά την λειτουργία, κάθε εκκλησία βγάζει έξω την σημαία της και τον σταυρό της. Σε άλλα μέρη η κύρια εικόνα κάθε εκκλησίας τοποθετείται σε άλλη εκκλησία για κάποιο διάστημα, όπου γίνονται καθημερινές λειτουργίες. Αν το Πάσχα γιορταστει μετά τις 23 Απριλίου, τότε η Δευτέρα του Πάσχα αφιερώνεται στον Άγιο Γεώργιο, έναν αγαπημένο άγιο των Ελλήνων. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται στην μνήμη του. Αν η γιορτή του (που είναι στις 23 Απριλίου) πέσει μέσα στην Σαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν γίνονται γιορτές και μεταφέρονται την Δευτέρα του Πάσχα. Μια όμορφη παράδοση για την ημέρα του Αη Γιώργη είναι οι αγώνες με άλογα. Την Τρίτη του Πάσχα μια παλιά παράδοση μας θέλει να ανάβουμε κεριά σε τρεις εκκλησίες στην εξοχή για το καλό, για τύχη και υγεία. Αν και η Τετάρτη δεν θεωρείται καλή μέρα για γάμους, η Τετάρτη του Πάσχα είναι η μέρα που τα ηλικιωμένα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν. Την Παρασκευή του Πάσχα έχουμε τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις λειτουργίες και ανάβουν τις λαμπάδες του Πάσχα τρεις φορές. Μετά μπορεί κανείς να την αφήσει στην εκκλησία ή να την βάλει στα εικονίσματα του σπιτιού του. Η Νέα Εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή του Θωμά. Την επόμενη μέρα ανοίγουν τα σχολεία…

"Ανάληψη" και "Πεντηκοστή"


40 μέρες μετά το Πάσχα είναι η "Ανάλυψη" ή η επιστροφή του Χριστού στους Ουρανούς. Οι άνθρωποι σταματούν να λένε "Χριστός Ανέστη" κατά τις προσευχές. Μια παλιά παράδοση αυτής της μέρας θέλει να κάνουμε το πρώτο μπάνιο του χρόνου στην θάλασσα. Ή απλά να βρέχουμε τα πόδια μας στην θάλασσα για καλή υγεία.
50 μέρες μετά το Πάσχα είναι η "Πεντηκοστή", η μέρα που το Άγιο Πνεύμα πήγε στους Αποστόλους. Είναι πάντα Κυριακή. Το προηγούμενο Σάββατο είναι το τέταρτο ψυχοσάββατο (τα τρία πρώτα είναι στο τέλος της αποκριάς και στην αρχή της Σαρακοστής). Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα (εθνική γιορτή στην Ελλάδα). Στις τρεις αυτές μέρες γίνονται σε πολλά μέρη πολλές γιορτές κα ιεκδηλώσεις.

Διατροφικές Παραδόσεις


Το "παραδοσιακό" Πασχαλινό τραπέζι διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αν και σε όλη την χώρα αντικατοπτρίζει την ίδια αρχαία σοφία: 'τίποτα δεν πάει χαμένο'. Αν κάποιος έχει νηστέψει για 40 ολόκληρες μέρες, απέχοντας από κρέας και γαλακτοκομικά, τότε η ιδέα να γευτεί και την τελευταία μπουκιά είναι ακόμη πιο σημαντική.
Τυριά, αυγά και πλούσια σε αρώματα ψωμιά παίζουν σημαντικό ρόλο στο τραπέζι, αλλά το γεύμα επικεντρώνεται στο κρέας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, καταναλώνεται αρνί. Στα νησιά, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, το κατσίκι.
Εκείνες οι ηρωικές γιορτές, που είναι οικείες σε τόσους από εμάς, με αρνί ψημένο ολόκληρο στην σούβλα, είναι στην πραγματικότητα ένα έθιμο της Ρούμελης και της Πελοπονήσσου μόνο. Έχει όμως υιοθετηθεί και από άλλες περιοχές κυρίως γιατί είναι διασκεδαστικό. Στο Αιγαίο, οι μαγείρισσες τηρούν τις δικές τους παραδόσεις. Στα νησιά Άνδρος, Σάμος, Ικαρία, Λέσβος και Ρόδος το έθιμο θέλει να γεμίζουμε το κατσίκι και να το πηγαίνουμε στον φούρνο του χωριού νωρίς την Κυριακή του Πάσχα. Η γέμιση διαφέρει ελαφρά από τόπο σε τόπο, αλλά περιέχει κυρίως ρύζι, φρέσκα μυρωδικά (από άνηθο και μάραθο μέχρι φύλλα παπαρούνας και χυμό λεμονιού), σταφίδες και ξηρούς καρπούς και κάποιες φορές συκώτι και εντόσθια από το κατσίκι.
Το πασχαλινό τραπέζι σε όλη την Ελλάδα είναι όσο πιο πλούσιο και γεμάτο γίνεται, αν και η νηστεία διακόπτεται με πολύ λίγα και συγκεκριμένα φαγητά. Μετά από 40 μέρες αποχής από τα ζωικά τρόφιμα, είναι πολύ δύσκολο να σπολαύσει κανείς ένα μεγάλο τραπέζι χωρίς πρότερη προθέρμανση. Στην ελληνική παράδοση αυτό μεταφράζεται σε ένα μικρό γεύμα μετά την Ανάσταση το βράδυ του Μ.Σαββάτου. Το πιο διαδεδομένο πιάτο είναι η μαγειρίτσα, μια κρεατόσουπα με λεμόνι, φτιαγμένη κυρίως με εντόσθια αρνιού και πολλά φρέσκα μαρούλια και άνιθο. Το μεταμεσονύχτιο γεύμα συμπεριλαμβάνει ακόμη πασχαλινό ψωμί και βραστά κόκκινα αυγά.
Στην Θεσσαλία και την Μακεδονία, οι άνθρωποι δίχνουν ιδιαίτερη όρεξη για εντόσθια σε κάθε σχήμα και μορφή. Μια τοπική σπεσιαλιτέ της Θεσσαλιάς είναι το περιτόνεο του αρνιού γεμισμένο με εντόσθια και μυρωδικά και ψημένο σε χυμό ντομάτας. Πιο βόρεια, στην Μακεδονία, όπου μεγάλο μέος ου πλυθησμού έχει έρθει από την Μικρά Ασία, συνηθίζεται ένα ανάλογο πιάτο που λέγεται 'σαρμάς'. Το περιτόνεο γεμίζεται με γλυκό ψωμί, συκώτι, ρύζι και μυρωδικά. Ένα άλλο παρόμοιο πιάτο που λέγεται 'τρίμμα', το συναντάμε στην Ήπειρο, στα βουνά της Πίνδου, στην βόρεια-ανατολική Ελλάδα. Η γέμιση γίνεται με άφθονα αυγά, συκώτι, τοπικά αγριόχορτα, τυρί και γαλέτα.
Όμως το πιο γνωστό πιάτο αυτού του είδους για το πασχαλινό τραπέζι είναι το κοκκορέτσι, ψιλοκομμένα εντόσθια, τυλιγμένα με έντερα και περιχυμένο με λεμόνι. Και μετά ψημένο στα κάρβουνα.


2tee-n-smyrn.att.sch.gr

6 Απρ 2011

Παγκόσμιος Μήνας Αστρονομίας: Προγραμματισμένες Εκδηλώσεις

Ο έναστρος ουρανός μας γοητεύει όλους. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτάνε ψηλά με θαυμασμό και δέος. Ανεξάρτητα από τις επίγειες πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές μας, ο ουρανός είναι ένα κοινό σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους της Γης.
Τα σύνορα που θέτουμε ανάμεσα μας χάνονται όταν κοιτάμε ψηλά.

Όποιοι και να είμαστε, όπου και να είμαστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό που υπερβαίνει τις πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Οι εντάσεις της καθημερινής ζωής χάνουν το νόημα τους μπροστά στα θαύματα και το απροσμέτρητο των ουρανών και αυτών που στέκονται στο σκοτάδι με τα κεφάλια στραμμένα ψηλά και δεν χρειάζονται ποτέ να ρωτήσουν για την καταγωγή ή τα πιστεύω των διπλανών τους. Εκείνη την στιγμή οι διαφορές ξεχνιούνται και γινόμαστε ένα κάτω από τον έναστρο ουρανό που μοιραζόμαστε.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των Αστρονόμων Χωρίς σύνορα του οποίου ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό μέλος από το 2009.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Παγκόσμιο Μήνα Αστρονομίας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Απρίλιο και συνεχίζεται και φέτος, ο Σ.Φ.Α.Κ. σας προσκαλεί να ξεκλειδώσετε μαζί του τους θησαυρούς του Σύμπαντος και να ανακαλύψετε την μαγεία του νυχτερινού ουρανού συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αστρονομίας που γίνονται στα Χανιά.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 9 Απριλίου 9.00μμ στο κάστρο της Αρχαίας Απτέρας: με το "Παγκόσμιο ΑστροΠάρτυ" μέσα από τα τηλεσκόπια του Συλλόγου οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το αθέατο σύμπαν, θα παρατηρήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου, αστρικά σμήνη και μυστήρια φαντάσματα νεκρών αστέρων.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 8:00 μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητήριου Χανίων (οδός Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος) Η Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη (Χάληδων 89, τηλ. 28210 92512) και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλούν στην διάλεξη-συζήτηση του Δρ Μηνά Τσικριτσή με θέμα την Εύρεση- Λειτουργία του Μινωικού Αναλογικού Υπολογιστή του Παλαικάστρου. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστεί το νεοεκδοθέν βιβλίου του ερευνητή «Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού» Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην Ιστορία της ανθρωπότητας που είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τη λειτουργία ενός σημαντικού μινωικού ευρήματος, που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Μινωικό Πολιτισμό.

Στις 16 Απριλίου 9.00μμ: Star Peace: Αστροπαρατήρηση για την Παγκόσμια Ειρήνη Παράλληλη εκδήλωση με αστρονομικούς συλλόγους από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ με ζωντανή σύνδεση μέσω Ίντερνετ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

17 Απριλίου 11.00π.μ – 1.00μμ.: Παρκάκι της Πύλη της Άμμου "Sun"day - Ημέρα αφιερωμένη στην Ηλιακή Παρατήρηση – παρατήρηση του Ήλιου μέσα από τηλεσκόπιο. Έκθεση αστροφωτογραφίας – προβολή βίντεο

21 & 22 Απριλίου 10.00μμ: Μνημείο Πεσόντων Αεροπορίας Κολυμπάρι: Παρατήρηση και καταγραφή των Λυριήδων διαττόντων αστέρων – οπτική και ηλεκτρονική καταγραφή, εκπαίδευση νέων παρατηρητών, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού μέσω τηλεσκοπίων

Σημείωση: Οι εκδηλώσεις που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ακυρωθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε χώρους προσβάσιμους σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα και υπάρχει ειδικό τηλεσκόπιο που τους εξυπηρετεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΔΡΑ: ΧΑΝΙΑ, ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΔΩΝ 67
www.sfak.org , info@sfak.org
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Σωτηρόπουλος, 6973391504
csot@otenet.gr

5 Απρ 2011

Το Skype στην αίθουσα διδασκαλίας

Το Skype στην αιθουσα διδασκαλίας (Skype in the classroom) ειναι μια δημιουργία του προγραμματος Skype.
Ενα portal που βοηθάει τους καθηγητές όλου του κόσμου να μεταφέρουν την γνώση στους μαθητές τους.
Ειναι ενα μερος συνάντησης των δασκάλων,να συνδεθούν με αλλους και να μοιραστουν την εμπνευση τους και τις γνωσεις τους.Αυτη η ιδέα ξεκίνησε λόγω της αυξημένης χρήση του Skype από τους δασκάλους και καθηγητές σε όλο το κόσμο.

Ειναι το ιδανικό μέρος συνάντησης δασκάλων με τις τάξεις τους για να μπορούν να μοιράζονται εργασίες,πηγές για τις εργασίες αυτές,αλλα και να γνωρίζονται μεταξύ τους μεταφέροντας τς εμπειρίες τους,τον τρόπο και μεθόδους διδασκαλίας.


Ήδη όπως βλέπετε εχουν γραφτεί 8838 δάσκαλοι απο πολλες χώρες του κόσμου,η Ελλάδα δεν εχει στίγμα δασκάλου ακόμα,310 projects,389 resources.

Ακόμα και αν θελεις να μάθεις μια γλώσσα πχ Κινεζικα,υπάρχει δάσκαλος που μέσα απο τον ελευθερο χρόνο του,σου μαθαινει την γλώσσα του.



Είσαι δάσκαλος-καθηγητης;
Ναι;
Κανε την εγγραφή σου και ξεκινα :)
http://education.skype.com/

Κάνε το μάθημα σου πιο εύκολα και πιο εξελιγμένο!

4 Απρ 2011

Η Orquesta Buena Vista Social Club στην Ελλάδα

3 live show

Αθήνα--->Θέατρο Λυκαβηττού: Ιουλίου 04, 2011

Θεσσαλονίκη---->Μονή Λαζαριστών: Ιουλίου 06, 2011

Ηράκλειο---->ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Ιουλίου 08, 2011


Το θρυλικό συγκρότημα έφερε στο προσκήνιο η διάσημη ταινία του Wim Wenders και η προσωπική ενασχόληση του κιθαρίστα Ry Cooder ο οποίος ταξίδεψε το 1996 στην Κούβα και βρήκε ορισμένους από τους κορυφαίους παλιούς μουσικούς της Αβάνας.

Η ηχογράφηση του Buena Vista Social Club στα Egrem Studios έκανε παταγώδη επιτυχία και τότε προέκυψε η απόλυτη μαγεία, η καταπληκτική ατμόσφαιρα κουβανέζικης μουσικής που μας συνεπήρε όλους.

Οι Buena Vista Social Club μεγάλωναν διαρκώς σε δημοσιότητα με την μουσική τους και την ποιότητα των συμμετεχόντων. Ένα ‘κατόρθωμα’ της κουβανέζικης μουσικής το οποίο προέβαλε παγκοσμίως την Κούβα, τους μουσικούς της και την αυθεντική πολιτιστική κληρονομιά που την περιβάλλει.

Η μεγάλη διεθνής αναγνώριση του γκρουπ αποτυπώθηκε στο άλμπουμ ‘Rhythms Del Mundo’, με την συνεργασία των Coldplay, U2, Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, Sting, Jack Jonson, Franz Ferdinand, Maroon 5, Dido & Faithless το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας ακόμα μία φορά το μέγεθος, την ποιότητα και το εύρος των καλλιτεχνών των Buena Vista Social Club.

Η 14μελής μπάντα, αποτελούμενη από τους Guajiro Mirabal, Barbarito Torres, Jesús "Aguaje" Ramos, και Manuel Galbán (αρχικά μέλη του σχήματος της Buena Vista Social Club) και μερικούς από τους πιο ταλαντούχους νέους Κουβανέζους μουσικούς, όπως ο Carlos Calunga και ο Rolando Luna, έxει στο ενεργητικό της τεράστια μουσική παράδοση από κουβανέζικα όργανα, αναπαράγοντας με τον καλύτερο τρόπο τους latin ρυθμούς (Son Montunos, Danzon, Cha Cha Cha, Boleros, Cuban Jazz) και την ατμόσφαιρα της Κούβας!


Τιμή εισιτηρίου Αθήνας:
30e (γενικής εισόδου, ορθίων)
35e (καθήμενοι σε μη αριθμημένη περιοχή)
40e (VIP - περιορισμένες αριθμημένες θέσεις καθήμενων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο του Θεάτρου)

Τιμή εισιτηρίου Θεσσαλονίκης: 30e γενικής εισόδου

Τιμή εισιτηρίου Ηρακλείου, Κρήτης: 30e γενικής εισόδου

Σημεία Προπώλησης: TicketHouse | Public


3 Απρ 2011

Τι σκέφτεστε;

by Christos Sotiropoulos

Πολλά τα ευτράπελα με τους πρώτους τουρίστες στα Χανιά, πολλά και τα σοβαρά... κράχτες να τραβολογούν τον κόσμο να μπουν στα μαγαζιά τους, και τράβα ο ένας από δεξιά, τράβα ο άλλος από αριστερά, λες και είμαστε καμιά φυλή ιθαγενών που πάτησαν για πρώτη φορά στο χωριό μας.... μόνο ο μάγος έλειπε κατά την άφιξη και τα τοτέμ, κατά τα άλλα όλα τα είχε... σαν τις παλιές ελληνικές ταινίες... στην Λιβύη χαμός και εμείς ακόμα ασχολούμαστε με το γιατί οι Κινέζοι έμειναν στο Ηράκλειο και τα "κονόμησαν" οι Ηρακλιώτες ξενοδόχοι και γιατί δεν ήρθαν στα Χανιά, και ντρέπομαι που ο ανθρώπινος πόνος και φόβος έχει την τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου. Ανησυχώ που πίσω από μία κουκούλα κρύβονται άνθρωποι που μισούν και καίνε αυτοκίνητα και χτυπάνε καθηγητές πανεπιστημίων... ανατριχιάζω γιατί το μυαλό μου πάει στις κουκούλες των δοσίλογων της κατοχής. Προβληματίζομαι που ο δάσκαλος έχει χάσει την αξία του, που είναι σημαντικότερο αυτό που θα πει η Μανολίδου και η άλλη του Χατζηγιάννη από αυτά που θα πει ένας λόγιος, ένας επιστήμονας και ένας ποιητής. Τους έχουμε ξεχάσει τους ποιητές μας, αυτούς που δίνουν λόγια στα συναισθήματα και περιγράφουν την ψυχή μας. "Τι σκέφτεστε;" Κάθε φορά που ανοίγω το φέισμπουκ το βλέπω μπροστά μου.... σκέφτομαι τα λόγια ενός αγαπημένου μου συγγραφέα του Τέρρυ Πράτσεττ. Όλοι μας βρισκόμαστε μέσα στον λάκκο με τα σκατά αλλά τουλάχιστον μερικοί από εμάς κοιτάμε τα αστέρια.

2 Απρ 2011

Εμπνευση μου..εσυ

Κοιταζω τα κυματα του γυαλού....
χιλιαδες σ αγαπω δικα μου κουβαλούν
καθως σκάνε μανιασμένα στην ακτη
λαχταρώντας να ησουνα εκει

Σκιές,που αναπολούν το πρωτο φιλί
σαν σε θέατρο η πρώτη σκηνή
ανατριχίλες σε ολο το κορμι
ανασα που τρέχει να κρυφτεί