Online reading:

web stats

29 Ιουλ 2009

Ποτά - μπόμπες από βερνίκι αυτοκινήτων!

Έως και 100% νοθευμένα ποτά πωλούν νυχτερινά μαγαζιά στα νησιά, όπως προέκυψε από ελέγχους των αρμόδιων αρχών!

Στα λεγόμενα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, η νοθεία αγγίζει το 80%, ενώ στα λευκά (π.χ. βότκα, ρούμι, τεκίλα) μπορεί να φτάσει και το 100%.

Οι μπόμπες φτιάχνονται είτε αραιώνοντας το ποτό με νερό ή αναμειγνύοντας το γνωστό καθαρό οινόπνευμα των 95 βαθμών που κυκλοφορεί στην αγορά με καραμελόχρωμα, ώστε να μοιάζει με… ουίσκι.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι οι «αθώες», αφού πολλοί είναι οι επιτήδειοι που αποστάζουν την αλκοόλη από βιομηχανικά προϊόντα, όπως το βερνίκι αυτοκινήτων και οι μπογιές, την αραιώνουν και την κάνουν ποτό. Το χρώμα που απομένει χρησιμοποιείται και αυτό, π.χ. αντί για γρεναδίνη!

Χώρες προέλευσης νοθευμένων ποτών θεωρούνται η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουγγαρία, ενώ αρκετά εργαστήρια παρασκευής έχουν «ξεφυτρώσει» στην Ελλάδα.

Μόνο το 2008, η παραβατικότητα στα οινοπνευματώδη ανήλθε στο 30,01%, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός βυτιοφόρου που εντοπίστηκε στον Κιθαιρώνα και μετέφερε 10 τόνους λαθραίου οινοπνεύματος που προοριζόταν για την παρασκευή νοθευμένων ποτών.

Υπολογίζεται πως το κέρδος ενός μαγαζιού από τις μπόμπες φτάνει μέχρι και τα 15 ευρώ στο μπουκάλι. Πώς αλλιώς, άλλωστε, μπορούν να πωλούν, π.χ. στα Μάλια, τον Λαγανά και το Φαληράκι, απεριόριστα ποτά μόνο με 5 ευρώ;

Πηγή: star.gr

1TB σκληρός δίσκος για laptop από την WD

Η Western Digital ανακοίνωσε δύο νέους σκληρούς δίσκους 2.5 ιντσών για φορητούς υπολογιστές, χωρητικότητας 1TB και 750GB.

Η εταιρεία αυτή κατάφερε να αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο των μικρών σκληρών δίσκων με μία μικρή αύξηση του ύψους του σκληρού δίσκου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι δίσκοι είναι αθόρυβοι ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το δελτίο τύπου τονίζει , ότι λόγω του μεγαλύτερου ύψους, ίσως δεν κάνει σε όλα τα laptops.


Πηγή:http://www.wdc.com

28 Ιουλ 2009

Το beach party στο Μάλεμε..


..με τις ευλογίες του Δημάρχου.


Το διπλανό δημοσίευμα είναι της περασμένης Παρασκευής ,με καταγγελίες για το πάρτι τόσο από τους κατοίκους όσο και από τον Σύλλογο για την προστασία της Χελώνας "Αρχέλων"...












Σημερινό δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων αναδεικνύοντας ο Δήμος με καμάρι τα αποτελέσματα της γιορτής αυτής.
















Άραγε τα οικολογικά αποτελέσματα ποια είναι;

Θα ήθελα ένα δημοσίευμα για τα οικολογικά αποτελέσματα.Γίνετε;

Μέχρι και τώρα που μιλάμε και η ώρα είναι 10 από πηγές ξέρω ότι ακόμα δεν έχουν καθαρίσει το μέρος που έγινε όλο αυτό το νταβαντούρι.

Άραγε επισκέφτηκε τον χώρο καμιά χελώνα για να αφήσει τα αυγά της;

Άραγε αν υπήρχαν φωλιές,καταστράφηκαν;

Θέλω απαντήσεις..

Θα τις πάρω;

Πότε επιτέλους θα αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση κύριε Δήμαρχε και όχι συνείδηση για τα μάτια του κόσμου;

27 Ιουλ 2009

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Κανάριων Νήσων

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου, που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά, ξεκίνησε τη λειτουργία και την εξερεύνηση των πιο μακρινών ορατών σημείων του Σύμπαντος.

Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Κανάριων, κόστους 130 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία, πάνω από τα σύννεφα και σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, του παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, εκμεταλλευόμενο τον καθαρό ουρανό του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Καναρίων Νήσων, οργανισμός διαχείρισης και λειτουργίας του παρατηρητηρίου, επεσήμανε ότι το τηλεσκόπιο θα παρατηρήσει τη γέννηση άστρων, θα μελετήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μαύρων τρυπών και θα αποκρυπτογραφήσει κάποια από τα χημικά συστατικά της Μεγάλης Έκρηξης.

Το τηλεσκόπιο διαθέτει 36 ξεχωριστά κάτοπτρα που ξεκίνησαν να εστιάζουν σταδιακά τον Ιούλιο του 2007, ώστε τελικά να λειτουργήσουν ως μιας ενιαία επιφάνεια που οδηγεί το φως στο κεντρικό σημείο της κάμερας.

Τα μεγάλα κατοπτρικά τηλεσκόπια ξεκίνησαν να συμβάλλουν σημαντικά στην αστρονομική έρευνα όταν ο Έντουιν Χάμπλ τελειοποίησε την τεχνική λήψης φωτογραφιών του Διαστήματος με το κάτοπτρο διαμέτρου 500 εκατοστών που εγκατέστησε στο Παρατηρητήριο Πάλομαρ στην Καλιφόρνια, τον Ιανουάριο του 1949.

***
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press


Όλα τα πρόσφατα αστρονομικά γεγονότα μπορείτε να τα βρίσκεται στο http://www.sfak.gr

Ξαναμανα η φάρσα του Αρη..



Κάθε χρόνο,κάθε καλοκαιρι, τα ιδια.






Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε ως πραγματικό γεγονός κατέληξε ως ετήσια φάρσα η οποία βομβαρδίζει τα ηλεκτρονικά μας γραμματοκιβώτια αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μεταδίδουν και διαδίδουν την φάρσα κάθε χρόνο.

***********
Το αρχικό μήνυμα:

Ο πλανήτης Άρης θα είναι ο ορατός στον ουρανό νύχτας αυτό τον Αύγουστο.

-Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι.

-Καλύτερη στιγμή να το παρατηρήσετε θα είναι στις 27 Αυγούστου στις 12.30 το
βράδυ όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 34.65Μ μίλια από τη γη.

-Να προσέξετε τον ουρανό στις 27 του Αυγούστου 12:30 AM.

-Θα μοιάσει σαν να έχει η γη 2 φεγγάρια.

-ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ..... Η επόμενη φορά που ο Άρης θα έρθει τόσο κοντά θα
είναι το 2287.

***************

Για την ιστορία να πούμε ότι πράγματι ο Άρης και η Γη είχαν έρθει πολύ κοντά τον Αύγουστο του 2003, σχεδόν 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, και ναι, η ΝΑΣΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση που έλεγε ότι ο Άρης θα ήταν τόσο μεγάλος όσο και η Σελήνη, αν τον κοιτάξουμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Αυτή η τελευταία φράση είναι κάτι που οι δημιουργοί της φάρσας είχαν παραλείψει στο δικό τους μήνυμα.

Πράγματι τον Αύγουστο του 2003 ο Άρης ήταν εντυπωσιακός και για πρώτη φορά μέσα από τα ερασιτεχνικά μας τηλεσκόπια μπορούσαμε να διακρίνουμε χαρακτηριστικά της επιφάνειας του όπως τους πόλους και χρωματικές διαφορές που είναι γενικά δύσκολο να παρατηρηθούν σε άλλη εποχή του χρόνου.


Εξομοίωση των θέσεων του Άρη και της Γης στις 27 Αυγούστου 2003.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τις θέσεις του Ήλιου, της Γης και του Άρη στις 27 Αυγούστου 2003 με την απόσταση του Άρη και της Γης στα 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Επειδή η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο έχει μικρότερη τροχιά που ολοκληρώνει κάθε 365 μέρες, ενώ ο Άρης που είναι σε εξωτερική τροχιά, και έχει να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση, την ολοκληρώνει κάθε 687 γήινες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η Γη πλησιάζει τον Άρη από την εσωτερική τροχιά και κάθε 26 μήνες είναι δίπλα δίπλα. Όποτε και λέμε ότι ο Άρης είναι σε «αντίθεση». Η απόσταση όμως της αντίθεσης ποικίλει κάθε χρόνο και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι οι τροχιές των δύο πλανητών δεν έχουν την ίδια απόσταση από τον Ήλιο. Επίσης η αντίθεση δεν συμβαίνει στις 27 Αυγούστου κάθε χρόνο αλλά κάθε 26 μήνες.


Εξομοίωση των θέσεων του Άρη και της Γης στις 27 Αυγούστου 2009.

Φέτος στις 27 Αυγούστου ο Άρης και η Γη θα έχουν μία απόσταση περίπου 242 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και όπως βλέπετε από την παραπάνω εικόνα, έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να βρεθούν σε αντίθεση… δηλαδή στις 27 Ιανουαρίου 2010 και θα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 99 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά.

Η 27/8/2003 έφερε τον Άρη και την Γη στην κοντινότερη απόσταση τους εδώ και 60.000 χρόνια. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Γη να είναι στο αφήλιο της, δηλαδή την μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο και συγχρόνως ο Άρης να είναι σε περιήλιο, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση του στον Ήλιο και σε αντίθεση με την Γη. Οι συνθήκες αυτές λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά πριν το 2287.

Πράγματι, ο Άρης και η Γη δεν θα ξαναβρεθούν σε τόσο κοντινή απόσταση όσο αυτή του 2003 πριν το 2287 αλλά μέχρι τότε θα έχουμε δεκάδες αντιθέσεις, μερικές εκ των οποίων σας παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί:

Ημερομηνία Αντίθεσης Φαινομενικός Δίσκος Απόσταση
(σε δευτερόλεπτα του τόξου) (σε Αστρονομικές Μονάδες)

2010 Ιαν 29 14.0" 0.664

2012 Μαρ 3 14.0" 0.674

2014 Απρ 8 15.1" 0.621

2016 Μαι 22 18.4" 0.509

2018 Ιου 27 24.1" 0.386

2020 Οκτ 13 22.3" 0.419


Η καλύτερη φωτογραφία του Άρη από το Hubble κατά την αντίθεση του 2003

Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται ο Βόρειος Πόλος του Άρη όπως επίσης λίγο δεξιά και κάτω από το κέντρο του το τεράστιο λεκανοπέδιο ΕΛΛΑΣ με διάμετρο 2000 χιλιόμετρα και βάθος 7 χιλιόμετρα.

Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε τον Άρη τόσο μεγάλο όσο το φεγγάρι. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να ξενυχτήσετε μέχρι τις 4 το πρωί που ανατέλλει για να δείτε απλά ένα κοκκινωπό "αστέρι" να ανεβαίνει σιγά σιγά μέχρι να χαθεί στο φως του Ήλιου κατά τις 6 το πρωί. Ίσως το 2287 κάποιοι από τους απογόνους μας να παρατηρούν αυτήν την κοντινή συνάντηση από το σπίτι τους στον Άρη.

Βιβλιογραφία:

Δεδομένα για τον Άρη: http://www.uapress.arizona.edu/onlinebks/mars/appends.htm#1

Εξομοίωση Άρη – Γης http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/mars/mars_orbit.html

Η προσέγγιση του 2003 από την ΝΑΣΑ
http://science.nasa.gov/headlines/y2003/18jun_approachingmars.htm

Διαδώστε αυτό το μήνυμα μπας και σταματήσει η παραπληροφόρηση. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://www.sfak.gr/forum/index.php?topic=1574.0


Η απορία της ημέρας..

Τα blogs κάνουν τις ειδήσεις ή οι ειδήσεις τα blogs...?

Αναρωτιεμαι επειδή τώρα τελευταία βλέπω στα κανάλια αλλά και στις εφημερίδες (βλέπε "ΝΕΑ" με την αναδημοσιευση φάρσας) , ότι πρωτοδιαβάζω στα blogs...

Σημαίνει κάτι αυτό;

Η αστρονομική εικόνα της ημέρας

Τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία NGC 1097;Κανείς δεν είναι σίγουρος,αλλά μάλλον υπάρχει μία μαύρη τρύπα που τροφοδοτείται με υλικό από άστρα και αέρια.

Ο NGC 1097 ή Arp 77, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός από τη γη, ο οποίος λάμπει σχετικά έντονα στο κέντρο του. Η μαύρη τρύπα καταβροχθίζει τα περιβάλλοντα αστέρια και το αέριο, αλλά δυστυχώς το έντονο φως που υπάρχει, μειώνει τις οποιεσδήποτε λεπτομερείς εικόνες αυτής της διαδικασίας.

Βρίσκεται στο κέντρο του αστερισμού Κάμινος (λατινικά Fornax) με φαινομενικό μέγεθος 9,5.

Από την ιστοσελίδα του Αγιου Όρους

40 εκατ. ευρώ για τη διάσωση-αναστήλωση του Αγίου Ορους
Αποστολέας:athos Πέμπτη, Ιούλιος 23 @ 12:36:45 CDT


Σαράντα εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων του Αγίου Όρους.

Η σχετική ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων δημοσιοποιήθηκε μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013.

«Το 'Αγιον Όρος ως λίκνο της Ορθοδοξίας και ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως στα κτιριακά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια σημαντικότατων μνημείων αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.

Όλο το pdf της Ελληνικής Δημοκρατίας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδώ

Πηγή:agiooros.net
(Ναι ναι έχει και ιστοσελίδα το Αγιο όρος)

Και μετά λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία και την εκπαίδευση..

Αχ Αχ Αχ Ελλάδα μου καημένη!!!

Η νησίδα Θοδωρού


Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς οι ανθρωποι σκεφτόμαστε οικονομικά.Θα ήθελα να διαβάσω τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης για να μάθω πάνω σε τι βασίστηκαν και αποφάσισαν να κάνουν επισκέψιμο αυτό το τόσο όμορφο στολίδι των Χανίων.

Για να προστατευτεί ο κρητικός αίγαγρος το γνωστό Κρι κρι , μεταφέρθηκαν ζευγάρια αιγάγρων στη νησίδα Θοδωρού, στον κόλπο των Χανίων, προκειμένου να αναπαραχθούν εκεί ανενόχλητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 80 αρσενικοί και θηλυκοί αίγαγροι ζουν στη Θοδωρού.

Το νησί πήρε το όνομα Θοδωρού από το τρίκλιτο εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων, που μόλις φαίνονται σήμερα τα θεμέλια του. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, προς τιμή του Αγ. Θεοδώρου του στρατηλάτη.Το αρχικό του όνομα ήταν Ακοίτιον , δηλαδή ακατάλληλο για κατοικία.

Στα χριστιανικά χρόνια είναι το άγριο θεριό, η επιθετική αρκούδα και παραδίπλα το μικρό της, που έρχονται να κατασπαράξουν τους ανθρώπους και θα το έκαναν, αν δεν τα λίθωνε η χάρις της Αγ. Μαρίνας κ του Αϊ-Γιώργη.
Το 1574 οχυρώθηκε από τους Ενετούς υπό τον φόβο της Τουρκικής εισβολής.
Το έδαφος του είναι άνυδρο και κατά το μεγαλύτερο μέρος βραχώδες. Η βλάστηση του περιλαμβάνει όλους σχεδόν τους θάμνους που φυτρώνουν στην Κρήτη.

Το κλίμα του νησιού θεωρείται υγρό, Μεσογειακό, με περιοδικές βροχοπτώσεις και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 670mm και διανέμεται ακανόνιστα σ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η πρόσβαση και όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν μπορούν να το κάνουν μόνο στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, οπότε και δίδεται ειδική άδεια αφού πανηγυρίζει ο μικρός ναός που βρίσκεται στο νησί.Αυτό ίσχυε μέχρι προχθές πριν αποφασίσουν ότι η νησίδα αυτή θα αποφέρει οικονομικό όφελος γιατί κακά τα ψέματα,για να πας εκεί θέλεις καραβάκι το οποίο δεν θα είναι τζάμπα,θα θελήσεις και ξεναγό για να σου εξηγήσει όσο αφορα τα ζώα και τα φυτά.

Άραγε η WWF HELLAS και η Greenpeace..το ξέρουν;Χμμ!!

Τεσπά...

Αν ο Δήμος τα παρέχει αυτά δωρεάν (χαχαχαχ αστείο ακούστηκε να με συγχωρείτε),με δασοφύλακες,με απαγόρευση της κολύμβησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο,με οδηγίες σωστής συμπεριφοράς στον χώρο( δηλαδη να μην κοβουν τα άνθη (χλωμό),να μην πετουν σκουπίδια και αποτσιγαρα κλπ),χωρίς παρεμβασεις στο νησί .... .....μα τι λέω!!!!
Εδώ ένα πανηγύρι γίνετε και ποδοπατουν φυτά, ρίχνουν σκουπίδια..και θα ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε .......κανόνες;
Μην τρελλαθούμε κιόλας..από την στιγμή που θα υπάρξει ανθρωπος εκει πάνω...........τέλος.

Θα αλλάξει η ισορροπία ....

Κάνω λάθος;

24 Ιουλ 2009

Σκάνδαλο!!Μaleme Beach Party σε παραλία ωοτοκίας χελωνών

Χανιώτικα Νέα 24/7/09



Στην Ελλάδα, συνήθως η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τέλη Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές θα βγουν το βράδυ για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας. Σε μια φωλιά βάθους 50-60 εκατοστών εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, γεγονός που επαναλαμβάνουν 3-4 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Η ίδια χελώνα συνήθως επιστρέφει μετά από 2-3 χρόνια, για να ωοτοκήσει, πάντα στην ίδια παραλία που γεννήθηκε. Τα αυγά θα μείνουν μέσα στην άμμο για δύο περίπου μήνες, ώσπου να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. Κατά μέσο όρο 80 χελωνάκια από κάθε φωλιά θα κάνουν την μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν από την φωλιά στην θάλασσα. Η έξοδος από τη φωλιά συνήθως γίνεται το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Για κάθε 1.000 χελωνάκια που θα βγουν, υπολογίζεται ότι θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν 1-2, μόνο!!. Τα θηλυκά χελωνάκια θα χρειαστούν 15-25 χρόνια για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και να γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν την φωλιά τους. Θα την βρουν όμως όπως την άφησαν;;;

Κάτι που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει να φτάσουν τα νεογέννητα ανενόχλητα στην θάλασσα χωρίς να ενοχληθούν από εμπόδια και φώτα, τα οποία τα αποπροσανατολίζουν, και δεν πρέπει ποτέ να τα βοηθάμε να ολοκληρώσουν την «πορεία» τους προς την θάλασσα γιατί μόνο έτσι θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το μεγάλο θαλασσινό τους ταξίδι.

Ήδη στο Ρέθυμνο έχουμε τα 10 πρώτα χελωνάκια τα οποία οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολούθησαν να φτάνουν στην θάλασσα.

Το 1997, εκπονήθηκε από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ ένα διαχειριστικό σχέδιο αποκλειστικά για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης.
Προτείνει πρακτικές λύσεις για τη διατήρηση της παράκτιας ζώνης και των θαλάσσιων χελωνών. Έχει σχεδιαστεί, για να εφαρμοστεί με χαμηλό κόστος προσπαθώντας να εξισορροπήσει τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και την αειφορική τουριστική ανάπτυξη. Προστατευόμενες περιοχές σε ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, μπορούν να διατηρηθούν μόνο, αν η τοπική κοινωνία τις εντάξει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της. Κατά συνέπεια ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι σε στενή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές και την τουριστική βιομηχανία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου.

Η τακτική επικοινωνία και σχέση με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές είναι ουσιαστική. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνεται από τις τοπικές αρχές και λειτουργεί ως σύμβουλος για δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επίπτωση στις παραλίες ωοτοκίας ή στις θαλάσσιες χελώνες (π.χ. η χρήση βαρέων μηχανημάτων για τον καθαρισμό της παραλίας).

Επιπλέον, προσπαθεί να ενσωματώσει τις θαλάσσιες χελώνες στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης και να προβάλει τα αμοιβαία οφέλη. Οι χελώνες λειτουργούν ως δείκτης ενός υγιούς περιβάλλοντος που προβάλλεται και σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταπολέμηση κυρίως των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χελώνες, όπως η ρύπανση και η διάβρωση των παραλιών βοηθούν στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στο φυσικό περιβάλλον.


ΔΙΑΔΟΣΤΕ ΤΟ!

UPDATE 26/7/09

Δυστυχώς το πάρτι έγινε.. :( Οικονομικά συμφέροντα ; As always...
Εύχομαι να μην έκαναν μεγάλη ζημιά...

22 Ιουλ 2009

Η λίμνη της Αγιάς

Μελέτη του ρυπαντικού φορτίου στην λίμνη Αγιας


Η ποιότητα και η σημαντικότητα της λίμνης Αγιάς βασίζονται:

1) στον περιορισμένο γενικά αριθμό των επιφανειακών νερών στην Κρήτη,

2) στο σπουδαίο ρόλο των υγροτοπικών συστημάτων στην υδάτινη ισορροπία και βιοποικιλότητα του νησιού,

3) στη σημασία των υγροτόπων ως σταθμούς των μεταναστευτικών πουλιών, 4) στην ποικιλότητα βιοτόπων,

5) στη μεγάλη βιοποικιλότητα,

6) στη σημαντική παρουσία του ενδημικού είδους Podarcis erhardii cretensis καθώς η Κρήτη είναι το νοτιότερο άκρο της εξάπλωσής του

Στα νότια της λίμνης της Αγιάς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ ενώ κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές υπάρχουν δύο μεγάλες συστάδες Eucalyptus tostrata και Pinus brutia.

Είναι νόμιμο;

Στην αρχή της Μανουσογιαννάκηδων στα Χανιά,οι κάτοικοι έχουμε παρατηρήσει τις εργασίες που γίνονται από την αρχαιολογία αλλά και τις οικοδομές που χτίζονται,με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πεζοδρόμια για τους πεζούς,κινδυνεύοντας έτσι οι ζωές τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.


Αναρωτιέμαι λοιπόν,πως από την στιγμή που έχουν βρει κομματι από την αρχαία πόλη,κανοντας εργασιές για μήνες έδωσαν άδεια για τις οικοδομές,και επίσης να ρωτήσω αν θα έχει την ίδια μοιρα το οικόπεδο στο οποίο κανουν ανασκαφές σήμερα.Αν δηλαδη θα κουκουλωθεί και αυτό το οικόπεδο για να χτιστεί και άλλο τσιμέντο.

Ενδιαφέρον έχουν μόνο οι ανασκαφές στο παλαιό Λιμάνι;






20 Ιουλ 2009

Tango nights


Τριτη 21 Ιουλίου βραδιά tango με ζωντανή μουσική από τους Hector & Emanuel Quiroga στο Χαμάμ Σοκάκι 43 στην Ζαμπελίου στο παλιό λιμάνι (το δρομάκι του Ταμάμ).Η βραδιά θα ξεκινήσει με τους αγαπητούς αργεντινούς κιθαρίστες και θα συνεχιστεί milonga με επιλογή χορευτικών κομματιών
Σάββατο 25 Ιουλίου το καφέ Λιακωτό στο Βάμο διοργανώνει βραδιά tango με εδέσματα ,μπουφέ εμπνευσμένο από αργεντινικη κουζίνα και φυσικά χορό.
Δευτέρα 27 Ιουλίου
Στον άνετο χώρο του εστιατορίου Αφροδίτη στις Καλύβες Αποκορώνου, άλλη μια βραδιά με χορό και προαιρετικό φαγητό. Οι τιμές είναι χαμηλές, και οι δροσερές Καλύβες προσφέρονται για άλλη μια tangoαπόδραση

Σημειώστε λοιπόν αυτές τις ημερομηνίες στην ατζέντα σας ..και….keep dancing.



Tango Activities in the area of Chania-Crete-Greece (21-27 July)
21 July
Special tango night in the Hamam cafe in the center of venecian old port of Chania. Live music ( Hector & Emanuel Quiroga) and tango dancing .Add Hamam Sokaki43 Zabeliou str old harbour Chania
25 July
Milonga with tastes inspired from argentinian dishes in art café Liakoto (Vamos Apokoronou Chania)
27 July
Milonga in the restaurant Aphrodite in Kalives Apokoronou

All events start at 21:00

Διοργανωτής: FriniTango

Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα 2/8/09

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει εκδρομή στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στα Ανώγια την Κυριακή 2 Αυγούστου 2009 στις 5μμ με αφετηρία την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά και επιστροφή στις 01.00 το βράδυ.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο.

Ο Σύλλογος έχει ναυλώσει λεωφορεία για την μεταφορά των επισκεπτών στο Αστεροσκοπείο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος παρακαλούμε δηλώστε την συμμετοχή σας στον Χρήστο Σωτηρόπουλο στο 6973391504 τηλεφωνικά ή με sms δηλώνοντας το ονοματεπώνημο σας και τον αριθμό των θέσεων ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο info@sfak.gr το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου.

Το κόστος είναι €20/άτομο

Το πρόγραμμα: 17.00 - Αναχώρηση από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς
19.00 - Άφιξη στα Ανώγια, στάση για ξεκούραση
20.00 - Άφιξη στο Αστεροσκοπείο - Ξενάγηση στους χώρους του Αστεροσκοπείου
21.00 - Αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια
22.30 - Αναχώρηση
01.00 - Άφιξη στα Χανιά


Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, προτείνουμε να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι.

***

Crete Astronomy Friends club is organising a trip to the Skinakas Observatory in Anoghia on Sunday 2 August 2009, departing in front of Platia Agoras, at 5.00pm returning at 01.00am

The club has rented buses to transfer visitors. Please book your seat by calling the club's president at 6973391504 or by sms stating your name and number of seats. Also by e-mail at info@sfak.gr. Cost is 20€/person

Due to low temperatures at the Skinakas altitude, warm clothes are highly recommended.

16 Ιουλ 2009

Ανοιχτή για το κοινό αστροπαρατήρηση: Νύχτα Χωρίς Σελήνη


Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει αστροβραδιά ανοιχτή για το κοινό στον χώρο μπροστά από το κάστρο της Αρχαίας Απτέρας το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 και ώρα 10.00μμ για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια των μελών του Συλλόγου. Η βραδιά είναι ασέληνη και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πανέμορφα σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες στους καλοκαιρινούς αστερισμούς του Τοξώτη, του Σκορπιού, του Κύκνου, του Αετού και της Λύρας.

Όσα μέλη ενδιαφέρονται να φέρουν τηλεσκόπιο στην εκδήλωση παρακαλούνται να βρίσκονται στον χώρο της Αρχαίας Απτέρας στις 9.15μμ

www.sfak.gr

Βραδιά Αργεντινικου Τανγκο 17/7/09

15 Ιουλ 2009

Όταν τα αιτήματα ωριμάζουν (και οι ποδηλάτες πέφτουν)

Από την Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών.
-----------------------------------------
Θα αποκλείσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την πρόσβαση αυτοκινήτων προς το πλακόστρωτο της παραλίας στο ύψος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και του Scandalow White. Το είχαμε ζητήσει στις 10 Ιουνίου από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Δημητρίου και το είχε ακούσει με επιφυλάξεις.
Η σύγκρουση ποδηλάτη με αυτοκίνητο πάνω στο πλακόστρωτο (!!!) αποτέλεσε την αφορμή για τη σχετική απόφαση.

Παραθέτω το προσωπικό μήνυμα του δημάρχου προς τον Κώστα Συμελίδη, ιδρυτή της πρωτοβουλίας για το ποδήλατο Bikerespect και θύμα του συγκεκριμένου ατυχήματος:


Κώστα ειλικρινά λυπάμαι για το ατυχές περιστατικό που σου συνέβη
Σου εύχομαι από καρδιάς περαστικά....
ως Δήμαρχος και ως διαδικτυακός σου φίλος…

Επίσης θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος… θα τοποθετηθούν κολωνάκια στα ανοίγματα που εισέρχονται οχήματα στην παραλία… διότι το κακό έχει παραγίνει...
(μέχρι να αρχίσουν τα έργα ανάπλασης της παραλίας.. οπότε και θα έχουμε οριστική λύση)

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σου για την προώθηση του ποδήλατου - BikeRespect -

Ευχές για ταχεία ανάρρωση
.."

Εμπλοκή και στην αποφυλάκιση Λαγουδάκη..

Από τα Χανιώτικα Νέα (haniotika-nea.gr) 11/7/09
Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

Στην υπόθεση αποφυλάκισης του Ζαχαρία Λαγουδάκη φαίνεται ότι εμπλέκεται ο αρχιφύλακας της φυλακής Αλικαρνάσου καθώς έπειτα από επιστολές τόσο του ίδιου όσο και ενός ακόμη σωφρονιστικού υπαλλήλου, αποφυλακίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008 με απόφαση που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 ο 31χρονος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2008, σκότωσε τον Χανιώτη φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.
Για το λόγο αυτό έγινε ΕΔΕ την οποία διενήργησε τον Ιούλιο του 2008 ο τότε διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Μιχάλης Κυριακάκης, ο οποίος στο πόρισμά του συμπεραίνει ότι ο αρχιφύλακας ξεγελάστηκε από τον Λαγουδάκη και για αυτό ζήτησε να κριθεί με επιείκεια. Τελικά στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή αργίας έξι μήνων από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, εκείνος προσέφυγε στον δευτεροβάθμιο ζητώντας τη μείωση της ποινής του αλλά στην έφεση έκανε αντέφεση ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητώντας να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή και η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί.
Τόσο ο αρχιφύλακας όσο και ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και ελέγχονται για τυχόν εμπλοκή τους με το συνδικάτο του εγκλήματος, καθώς τα ονόματά τους περιέχονται στις συνομιλίες Βλαστού.
Ο αρχιφύλακας τέθηκε χθες σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διέταξε Προκαταρκτική Εξέταση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος του αρχιφύλακα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι "ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε επίσης τη διενέργεια Πειθαρχικής Προκαταρκτικής Εξέτασης από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου Κρήτης, όπως και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η αναφορά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για συνεννοήσεις του Αρχιφύλακα με κρατούμενο στις Φυλακές Τρικάλων, σχετικά με την μεταγωγή του στις Φυλακές στις οποίες υπηρετεί".
Αναφορά στον αρχιφύλακα γίνεται σε συνομιλία του Τρομπούκη με τον Βλαστό.
Η εμπλοκή του αρχιφύλακα με την υπόθεση Λαγουδάκη έχει να κάνει με την αποφυλάκιση του 31χρονου Ζαχαρία Λαγουδάκη από τον Αγιο Μάμα Μυλοποτάμου ο οποίος σκότωσε στο Ρέθυμνο τον φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη. Ο Λαγουδάκης ήταν στη φυλακή από τις 7 Δεκεμβρίου 1997 για άλλο φόνο για τον οποίο είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 23 ετών και 3 μηνών. Αποφυλακίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008 με απόφαση που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 για υφ' όρον απόλυση από τις φυλακές Κέρκυρας στις οποίες είχε μεταχθεί μετά από την εξέγερση που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2008, σκότωσε τον άτυχο 21χρονο φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη μαχαιρώνοντάς τον στην καρδιά. Και συνελήφθη τη Δευτέρα 20 του ίδιου μήνα στο Βραχάσι Λασιθίου, όπου τον εντόπισε αστυνομικός σε ένα καφενείο να πίνει αμέριμνος τον καφέ του.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΔΕ
Η εμπλοκή του αρχιφύλακα με την υπόθεση αποφυλάκισης του Λαγουδάκη έχει να κάνει με προσωπικές - συσταστικές επιστολές που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τελευταίος. Σε συστατική επιστολή του προς τον κρατούμενο τον Οκτώβριο του 2007, ο αρχιφύλακας γράφει: "Για τα τελευταία γεγονότα (στάση στις 30-8-2007 των κρατουμένων) προσωπικά με βοήθησες δίνοντάς μου πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την νύκτα, στο εσωτερικό της φυλακής και στην ταράτσα του κτιρίου".
Ο αρχιφύλακας εξηγεί ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις αλλά επανέρχεται με επιστολή του στις 12 Νοεμβρίου 2007 όπου τονίζει: "Τα τελευταία χρόνια έχεις επιδείξει καλή διαγωγή και έχεις συνεργαστεί με την υπηρεσία και εμένα τον ίδιο με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα".
Θεωρείται ότι αυτές οι δύο επιστολές έπαιξαν ρόλο στη μετέπειτα απόφαση αποφυλάκισης του Λαγουδάκη.
Ακολούθησε στις 4 Ιουλίου η παραγγελία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τις συνθήκες αποφυλάκισης του Λαγουδάκη.
Την ΕΔΕ διενήργησε ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Μιχάλης Κυριακάκης, ο οποίος έχει τεθεί επίσης σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση του συνδικάτου. Στο πόρισμα της ΕΔΕ ο κ. Κυριακάκης αναφέρεται στις τιμωρίες του Λαγουδάκη εντός της φυλακής και συμπεραίνει, σε αντίθεση με τα γραφόμενα του αρχιφύλακα, ότι η διαγωγή του Λαγουδάκη στην φυλακή δεν ήταν καλή. Καταλογίζει μεν ευθύνη στον αρχιφύλακα για τις επιστολές του, αλλά σημειώνει: "Πιστεύω απόλυτα ότι ο Λαγουδάκης Ζαχαρίας επέτυχε να ξεγελάσει τον αρχιφύλακα καταφέρνοντας να πάρει τις επιστολές αυτές. ο αρχιφύλακας πίστευε ότι οι πληροφορίες που του έδινε ο Λαγουδάκης είναι σωστές και ότι δεν είχε σχέση με την στάση και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να κριθεί με επιείκεια".
Στην ίδια ΕΔΕ, ο κ. Κυριακάκης καταλογίζει ευθύνη (δίχως να ζητεί επιείκεια) στον δεύτερο φύλακα ο οποίος είχε στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για να υποστηρίξει ότι ο Λαγουδάκης "ουδεμία συμμετοχή είχε στη στάση".

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ
Ο πατέρας του άτυχου φοιτητή, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Χορευτάκης, δήλωσε χθες: "Οσον αφορά τον αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έχω να πω ότι είναι εκ των πρωταγωνιστών της αποφυλάκισης του Λαγουδάκη, σκανδαλωδώς, που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2007. Είναι αυτός που μαζί με τον διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασού ο οποίος έχει πεθάνει και ακόμη έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, πρόεδρο της ΔΑΚΕ των φυλακών Αλικαρνασού και με την συνδρομή της κοινωνικής λειτουργού, μεθόδευσαν την αποφυλάκιση του Λαγουδάκη ο οποίος τρεις μήνες μετά την έξοδό του από τη φυλακή, σκότωσε τον γιο μου, τον Μανώλη Χορευτάκη.
Ολη αυτή η μεθόδευση έχει καταγγελθεί και στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, και σε επιστολή που απέστειλα πρόσφατα όπου τον κατονομάζω. Μέσα από πλαστά ποινικά μητρώα, από κατασκευασμένες επιστολές υπεράσπισης του Λαγουδάκη οι οποίες αντιφάσκουν με παλιότερο έγγραφο το οποίο είχε κάνει, φαίνεται καθαρά μια διαπλοκή, ένα αποφυλακιστικό σύστημα του οποίου καθαρό μέλος είναι ο ό διος. Τώρα, το από πού κινούνται αυτά τα νήματα, είναι χρέος της δικαιοσύνης να το εξυφάνει".
Η συνομιλία
Αναφορά στον αρχιφύλακα γίνεται σε συνομιλία του Βλαστού με τον Τρομπούκη.
"Βλαστός: Αυτό σου λέω, δηλαδή άκου τι γίνεται. Είναι άκου, γι' αυτόν είναι πολύ εύκολο φίλε, γιατί άκου, είναι ένας άνθρωπος είναι Αρχιφύλακας και είναι νόμιμος άνθρωπος, λοιπόν άκου τι έγινε για να σου εξηγήσω να το καταλάβεις με δύο λόγια, κατάλαβες; Αυτός έχει μεγάλη δύναμη για μένα εκεί μόλις φτάσω, γιατί θα φτάσω εκεί πέρα στην Αλικαρνασό, γι’ αυτό απ' αυτόν εξαρτάται την άδεια μου μετά, κατάλαβες;
Τρομπούκης: Ναι
Βλαστός: Αυτός μόλις του την κάνω εγώ αυτή τη χάρη και μείνει έστω και Υπαρχιφύλακας να γίνει, είναι Αρχιφύλακας τώρα αυτός, είναι Αρχιφύλακας Αλικαρνασού, άμα μείνει Υπαρχιφύλακας, κατάλαβες τι γίνεται; Γιατί τον πάνε για ξήλωμα, για ξήλωμα τον πάνε ρε παιδί μου.
Τρομπούκης: Χμμμ
Βλαστός: Αλλά έχει κανονίσει ο δικός μου εμένα αυτός ο δικός μου που σου 'πα...
Τρομπούκης: Ναι


ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ

Αντιδράσεις φορέων για τον τόπο της δίκης
Εντονες αντιδράσεις φορέων προκαλεί η επιλογή των Αρχών, έπειτα από έγγραφα της Αστυνομίας, η δίκη για την υπόθεση Χορευτάκη να γίνει στο νομό Λασιθίου, που εκ των πραγμάτων θα έχει μικρότερη δημοσιότητα. Η δίκη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του παιδιού τους, Ζαχαρία Λαγουδάκη, 31 χρόνων, από τον Αγιο Μάμα Μυλοποτάμου έχει οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου 2009 στη Νεάπολη Λασιθίου, και όχι στα Χανιά ή το Ηράκλειο, όπως ζητούσαν οι γονείς του άτυχου 21χρονου φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και η ΑΔΕΔΥ σε κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν:
"Ανοιχτή, δημόσια δίκη" για την υπόθεση Χορευτάκη.
"Να μην αποσιωπηθεί η δίκη για την υπόθεση Χορευτάκη" ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.
"Kαθώς πλησιάζει η ημερομηνία της δίκης, ο Αστυνομικός Δντής Κρήτης με έγγραφο ζητάει να μη διεξαχθεί η δίκη στα Χανιά, στο Ρέθυμνο ή στο Ηράκλειο, αλλά στην Νεάπολη Λασιθίου ή εκτός περιφέρειας Κρήτης, γιατί “προβλέπει” “σοβαρά προβλήματα”, “συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις” από “άτομα της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας” και την εμπλοκή “ακραίων και αντικοινωνικών ατόμων” που θα παρεμποδίσουν την “ασφαλή διεξαγωγή της δίκης” και θα προβούν σε “έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορουμένου και του περιβάλλοντός του”.
Πρόκειται για κατηγορίες εκ των προτέρων που προσβάλλουν φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους αλλά κυρίως προσβάλλεται η αξιοπρέπεια, η αλήθεια, η αθωότητα, η μνήμη ενός νέου ανθρώπου και μια οικογένεια που με υποδειγματική αντοχή και προσπάθεια ζει μια τραγωδία με αλυσιδωτές συνέπειες για τη ζωή και την ψυχική της υγεία", λένε οι δάσκαλοι.
Σφοδρή κριτική στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης Νίκο Μπεσίρη για την απόφασή του να ζητήσει από την Εισαγγελία την πραγματοποίηση της εκδίκασης της υπόθεσης Χορευτάκη στη Νεάπολη Λασιθίου, με τον ισχυρισμό ότι ενδέχεται, “ακραία και αντικοινωνικά άτομα” να παρεμποδίσουν την “ασφαλή διεξαγωγή της δίκης” και να προβούν σε “έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορουμένου και του περιβάλλοντός του”, ασκεί με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων.
Οι γονείς του άτυχου φοιτητή, εκπαιδευτικοί, Αντώνης και Ειρήνη Χορευτάκη, ενοχλημένοι από τη στάση της Αστυνομίας που με έγγραφό της ζήτησε η δίκη να γίνει εκτός Χανίων και Ηρακλείου επικαλούμενη πληροφορίες ότι "συντρέχουν σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια", σε επιστολή τους στον τοπικό Τύπο επισημαίνουν:
"Πάμπολλες δίκες υψηλής επικινδυνότητας με αντιδίκους από τη Δυτική Κρήτη διεξάγονται σε Χανιά - Ρέθυμνο - Ηράκλειο.
Η συγκεκριμένη είναι το πρόβλημα; Γιατί;
Άραγε ποιοί έχουν όφελος από την αποσιώπηση και την εν κρυπτώ διαδικασία; Ποιοί φοβούνται τη δημοσιότητα και θέλουν τέτοιας ύψιστης σημασίας γεγονότα, όπως αυτή η δίκη, να περνούν απαρατήρητα; Ποιοί συμβουλεύουν να μένουμε μακρυά από τα ΜΜΕ για να μη γινόμαστε γραφικοί; Ποιοί δηλώνουν ότι στην αποφυλάκιση του δολοφόνου όλα έγιναν "σύννομα" αλλά στη συνέχεια η ΕΔΕ αποκάλυψε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα την τιμωρία των υπευθύνων. Διαδικασία που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη".

Απόψεις ,απορίες,καταγγελία Χορευτάκη ...


Τα παρακάτω γράφτηκαν σε ένα από τα mailing list που συμμετέχω.

Αποφάσισα να το βάλω και στο blog μου.

Οι απόψεις που θα αναφερθούν είναι από Έλληνα ο οποίος ζει στο εξωτερικό .
-----------------

"Με έναν περίεργο και σχεδόν μεταφυσικό τρόπο το όνομα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης έχει σχετισθεί με αρκετές ιστορίες του παρασωφρονιστικου και παραδικαστικού κυκλώματος που δρα στην Κρήτη.
Το στέλεχος της κυβέρνησης έχει εγγράψει μια πλούσια διαδρομή στις δικαστικές αίθουσες της Κρήτης και έχει οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς με ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες της περιοχής, γεγονός που αποκρυσταλλώνεται στα υψηλά εκλογικά ποσοστά του. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι έχει επεκτείνει την εκλογική του επιρροή και στον έγκλειστο πληθυσμό, αφού ενδεικτικά στο εκλογικό τμήμα των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων απέσπασε σε καθεστώς μονοσταυρίας ένα ποσοστό της τάξης του 64%, διαψεύδοντας το στερεότυπο που θέλει τους φυλακισμένους να μην αποτελούν προνομιακό κοινό για πρώην εισαγγελείς.
Αν σταθούμε σε ορισμένα κομβικά σημεία μιας πολύκροτης νομικής και πολιτικής καριέρας. Ο κύριος αυτός ξεκινά την πορεία του ως εισαγγελέας στην Κρήτη το 1972 (επί χούντας κοινώς) και παραμένει σ’ αυτό το πόστο ως το 1980. Εκτοτε δουλεύει ως δικηγόρος, ακόμα και...
την περίοδο 1986-1989 που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στα Χανιά με την τοπική παράταξη της ΝΔ. Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1989 με ανοιχτή πριμοδότηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Το 2004 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και επιφορτίζεται με την αγορά του συστήματος ασφαλείας C4I της εταιρείας SAIC με υπερεργολάβο τη Siemens, το οποίο κόστισε 280 εκατ ευρώ με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως αργότερα παραδέχτηκε και ο ίδιος. Αυτή όμως η θητεία διακόπηκε άδοξα, όταν κατά τη διάρκεια κομματικής συνεστίασης στην Κρήτη χαρακτήρισε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό «ανόητο λειτουργό και αγράμματο». Αρχικά διέψευσε τα δημοσιεύματα, αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε αργότερα δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελιγμών και έτσι οδηγήθηκε σε παραίτηση. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του Λινού να μην οδηγήσει στο αρχείο την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών αλλά να διατάξει συμπληρωματική έρευνα. Απλή σύμπτωση προφανώς…
Το ρολόι που του χάρισε ο Βουλγαράκης για να μετράει αντίστροφα την ώρα της επιστροφής, δεν άργησε να φτάσει στο σημείο μηδέν, όταν ο Μ χρίστηκε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, η οποία οδήγησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας στις καλένδες, τη στιγμή που έφθαναν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποθανάτισαν το κλίμα οικειότητας που διακατείχε τη σχέση του Μ με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να επανέλθει αναβαθμισμένος στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό του Γενάρη, εισαγάγοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη», με πρόβα generale την 9η του Γενάρη με τους ξυλοδαρμούς και τις αθρόες και αναίτιες συλλήψεις δημοσιογράφων και δικηγόρων στην οδό Ασκληπιού, για να ακολουθήσει η υποδοχή με δακρυγόνα των αγροτών της Κρήτης, που «συγκίνησε» μέχρι και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Υπόθεση Χορευτάκη
Το Μάιο του 2008 ο φοιτητής Μανώλης Χορευτάκης δολοφονείται από τον Ζαχαρία Λαγουδάκη.
Η ιστορία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία τόσο για την ιδιότυπο καθεστώς ευμένειας που απολάμβανε ο δράστης, όσο και για τον αγώνα που έδωσε το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του θύματος ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης ή αποσιώπησης του γεγονότος, ένας αγώνας που μεταξύ άλλων ανέδειξε τα διάτρητα σημεία του σωφρονιστικού και δικαστικού συστήματος.
Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Αλικαρνασσού. Την υπεράσπιση του στο παρελθόν είχε αναλάβει ο Μ, ο οποίος είχε βαφτίσει και το παιδί του. Πριν ολοκληρωθεί όμως η ποινή του, αποφυλακίζεται με σκανδαλώδη τρόπο το Γενάρη του 2008 και λίγους μήνες αργότερα δολοφονεί το Μανώλη Χορευτάκη.
Η αποφυλάκιση του συνιστά πρόκληση για το δικονομικό πολιτισμό καθώς βασίστηκε στην παρουσίαση εικονικών ημερομισθίων, στην εμφάνιση εκπρόθεσμων ποινικών μητρώων και στις μαρτυρίες δυο σωφρονιστικών υπαλλήλων που διαβεβαίωναν για την υποδειγματική συμπεριφορά του εντός της φυλακής. Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που απέκρυψαν τα 6 πειθαρχικά που είχαν επιβληθεί στο δράστη και διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποφυλάκιση του ήταν ο Κουγιουμτζάκης και ο Ριζωτάκης.
Ύστερα από πιέσεις της οικογένειας Χορευτάκη που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διενεργήθηκε ΕΔΕ για τη διερεύνηση της παράτυπης απόλυσης, η οποία απάλλαξε από τις ευθύνες το Διευθυντή των φυλακών και έριξε στα μαλακά τον αρχιφύλακα Κουγιουμτζάκη επιβάλλοντας του 6μηνη στέρηση σε αντίθεση με την εισήγηση Αραβαντινού που έκανε λόγο για απόλυση. Υπεύθυνος της ΕΔΕ δεν ήταν άλλος από τον αποκαλούμενο «αρχηγό» στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες, Μ. Κυριακάκη.
Ο Μ τότε διατείνονταν ότι είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Ζ. Λαγουδάκη μετά την πρώτη ανθρωποκτονία και δήλωνε χαρακτηριστικά σε επιστολή που απέστειλε στον πατέρα του Χορευτάκη ότι «θα παραιτηθεί από βουλευτής αν αποδειχθεί ότι τον υπερασπίστηκε σε άλλη υπόθεση μετά το 1998». Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Μ υπερασπίστηκε το δράστη στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων το 1999 σε υπόθεση για οπλοχρησία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ας επισημανθεί απλώς ότι και στη συνέχεια η υπεράσπιση του δεν άλλαξε νομικό γραφείο, αφού την ανέλαβαν ο αδερφός του υφυπουργού και η κόρη του.
Η φιλική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου από τις διωκτικές αρχές συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υιοθετώντας πλήρως το αίτημα του δράστη να διεξαχθεί η δίκη εκτός περιφέρειας Κρήτης ή στο Λασίθι, αποφάσισε η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί στο Λασίθι και όχι στα Χανιά η στο Ηράκλειο, ως είθισται, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «ακραία και αντικοινωνικά στοιχεία να προβούν σε έκνομες ενέργειες εις βάρος του δράστη», πυροδοτώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας του θύματος και τοπικών φορέων.
Από κει και πέρα αν οι όποιες ομοιότητες και συμπτώσεις προκύπτουν από αυτές τις ιστορίες εμπίπτουν στη σφαίρα του τυχαίου ή συνέχουν το νήμα της αποδιάρθρωσης των θεσμών και της διαπλοκής κράτους-παρακράτους, μένει να το αποδείξει η Δκαιοσύνη, η αξιοπιστία και η αμεροληψία της οποίας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και είναι ένα διακύβευμα αν θα ανακτηθούν..."

Καταγγελία της οικογένεις Χορευτάκη.(Πηγή:Ρεθεμνιώτικα Νέα 24/6/09)

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην οικογένεια Χορευτάκη ο τόπος όπου έχει οριστεί η δικάσιμος για τη δολοφονία του γιου τους Μάνου κάτω από συνθήκες που δημιουργούν την αίσθηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια απόκρυψης.

Ενώ είχε ζητηθεί να γίνει η δίκη στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, η υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά στο Λασίθι,ύστερα από αίτημα του κατηγορούμενου, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση προσπάθειας να μην πάρει η δίκη τη δημοσιότητα που αρμόζει σε ένα γεγονός που συγκλόνισε το πανελλήνιο και εξέθεσε το Ρέθυμνο για μια ακόμα φορά.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πατέρας του άτυχου νέου, εδώ και ενάμισι περίπου μήνα έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού του τόπου διεξαγωγής της δίκης. Καθοριστική για τον προσδιορισμό αυτό είναι η αναφορά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για το αν υπάρχουν ή όχι ουσιαστικοί λόγοι εξαίρεσης κάποιων περιοχών, προς την εισαγγελία Εφετών Κρήτης που ορίζει και τον τόπο-χρόνο διεξαγωγής της δίκης.

Εξαρχής η οικογένεια ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη σε Χανιά ή Ηράκλειο (το Ρέθυμνο εξαιρείται ως τόπος, όπου συνέβη η δολοφονία) στοχεύοντας, πέραν της διευκόλυνσης όσων θελήσουν να την παρακολουθήσουν, στη μέγιστη δημοσιοποίησή της για να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την τοπική κοινωνία. Γιατί πεποίθησή τους είναι πως πέρα από την αυτονόητη τιμωρία του δολοφόνου η δικαστική διαδικασία πρέπει να στοχεύει τόσο στην ανάδειξη όσο και στην καταπολέμηση των αιτιών που δημιουργούν και αναπαράγουν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις.

Το αίτημα της οικογενείας αναπτύχθηκε και γραπτά προς την εισαγγελία αλλά και προφορικά στον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων στις 14 του Μάη απ' τον οποίο κι έλαβε ο πατέρας του θύματος τη διαβεβαίωση ότι θα μεριμνήσει γι' αυτό, καθώς η μέχρι τώρα στάση του πάντα υπήρξε ψύχραιμη και ευπρεπής.

Όμως στις 29 Μαΐου -σύμφωνα με τον τραγικό πατέρα- ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης αποστέλλει έγγραφο στην εισαγγελία προτείνοντας η εκδίκαση να παραπεμφθεί εκτός Κρήτης (αυτό ζητούσε και η πλευρά του δράστη) ή στο νομό Λασιθίου, αποκλείοντας τους νομούς Χανίων- Ρεθύμνης-Ηρακλείου επικαλούμενος τον κίνδυνο διασάλευσης της τάξης απ' την πλευρά της οικογενείας Χορευτάκη και κατονομάζοντας ως πιθανά ταραχοποιά στοιχεία τα μέλη της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι η δίκη θα πήγαινε στη Νεάπολη Λασιθίου.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτό συναντήθηκαν στις 9 Ιουνίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και ο κ. Χορευτάκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το περιεχόμενο του εγγράφου που απέστειλε. Ο αστυνομικός διευθυντής δικαιολογήθηκε ότι έτσι τον είχαν πληροφορήσει οι τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις της Κρήτης. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα στείλει άμεσα διευκρινιστικό έγγραφο για να δοθεί η δυνατότητα ορισμού της εκδίκασης οπουδήποτε στην Κρήτη.

Στις 10 Ιουνίου η Εισαγγελέας, χωρίς να έχει λάβει τίποτα νεότερο, όρισε τη δίκη στη Νεάπολη Λασιθίου για τις 25-9-09. Ο κ. Χορευτάκης έστειλε εκ νέου επιστολή στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ζητώντας λεπτομερή απάντηση με πραγματικά στοιχεία για τους φόβους περί διασάλευσης της τάξης που ανέφερε στο έγγραφό του. Παρών και ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, ο οποίος στο ερώτημα της οικογενείας, γιατί δεν τήρησε την υπόσχεση που του έδωσε στη συνάντηση της 14/5 του είπε ότι όταν δόθηκε η απάντηση αυτός απουσίαζε και απάντησε άλλος.

Τότε ο κ. Γενικός επανέλαβε ότι θα έστελνε άμεσα άλλο έγγραφο στον Εισαγγελέα για να γίνει η δίκη οπουδήποτε στην Κρήτη.

Στις 16 Ιουνίου ο κ. Γενικός στέλνει απάντηση στην επιστολή μου επαναλαμβάνοντας απλά πως εκτίμηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων είναι ότι θα διασαλευτεί η δημόσια τάξη χωρίς να αναφέρει κανένα απολύτως πραγματικό γεγονός που να στηρίζει αυτή την εκτίμηση.

"Έτσι έχουν τα γεγονότα που όμως προκαλούν αμείλικτα ερωτήματα. Γιατί αποτελεί πρόκληση ο κατ' επανάληψη δολοφόνος Ζαχαρίας Λαγουδάκης που ήταν ο προστατευόμενος των φυλακών και σκανδαλωδώς αποφυλακίστηκε, να εξακολουθεί να είναι το χαϊδεμένο παιδί κάποιων που φροντίζουν για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του τιμωρώντας εμάς που βιώνουμε ένα δράμα. Άραγε μας τιμωρεί επειδή εξαρχής με συνέπεια και χωρίς ακρότητες καταγγείλαμε ένα άρρωστο και σάπιο σύστημα; Γιατί σίγουρα ούτε ο πλέον υποψιασμένος πολίτης αυτής της χώρας θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων απ' τη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα ή από «ακραία και αντικοινωνικά άτομα» που ενδεχόμενα θα προκαλούσαν «έκνομες ενέργειες σε βάρος του κατηγορούμενου και του περιβάλλοντός του». Άλλωστε πάμπολλες δίκες υψηλής επικινδυνότητας με αντιδίκους από τη δυτική Κρήτη διεξάγονται σε Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο. Η συγκεκριμένη είναι το πρόβλημα;

Άραγε ποιοι έχουν όφελος από την αποσιώπηση και την εν κρυπτώ διαδικασία; Ποιοι φοβούνται τη δημοσιότητα και θέλουν τέτοιας υψίστης σημασίας γεγονότα, όπως αυτή η δίκη, να περνούν απαρατήρητα; Ποιοι συμβουλεύουν να μένουμε μακριά από τα Μ.Μ.Ε. για να μη γινόμαστε γραφικοί; Ποιοι δηλώνουν ότι στην αποφυλάκιση του δολοφόνου όλα έγιναν «σύννομα», αλλά στη συνέχεια η ΕΔΕ αποκάλυψε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα την τιμωρία των υπευθύνων. Διαδικασία που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ποιος, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη διαπράξει σωρεία κακουργηματικών πράξεων (δυο απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες κλπ), έσπευσε στη συνέχεια να γίνει κουμπάρος του, βαφτίζοντάς του το παιδί, ενώ ανέλαβε και την υπεράσπισή του για όλα τα παραπάνω; Και με δημόσια δήλωσή του μετέτρεψε όλα τα ανωτέρω κακουργήματα σε «μια τροχαία παράβαση»; Ποιο μήνυμα περνά με τον τρόπο αυτό στην κοινωνία; Η απάντηση αναμένεται εδώ κι ένα χρόνο.

Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θέλουν την αποσιώπηση. Για να μπορέσει έτσι το «σύστημα» που έχουν καθιερώσει, οι μηχανισμοί που έχουν στήσει, να επιβιώνουν ανενόχλητα. Και βέβαια για την αποφυγή των όποιων συνεπειών θα είχε η δημοσιοποίηση των παραπάνω. Κι εδώ τίθεται ο ρόλος της μαχόμενης-αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Που δε λειτουργεί επικοινωνιακά, δε στρογγυλοποιεί, δε θέλει να τα 'χει με όλους καλά. Που συγκρούεται με το άδικο και τους φορείς του, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται, λέει τα πράγματα όπως είναι κι όχι όπως κάποιοι θέλουν να τα ακούνε.

Η αναίτια δολοφονία του παιδιού μας, έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του αποφυλακιστικού συστήματος και το πλέγμα ατιμωρησίας που προστατεύει ακόμη και ειδεχθείς δολοφόνους. Σε αντίθεση με κάποιους μικροπαραβάτες που μη έχοντας «κάλυψη» πληρώνουν δυσανάλογα. Πως μπορεί να ξεχαστεί ότι την ώρα που ο ισοβίτης δολοφόνος Ζαχαρίας Λαγουδάκης αποφυλακιζόταν σκανδαλωδώς (Γενάρης 2008), χωρίς κανείς να τον έχει δει, καθώς ουδέποτε μέχρι τώρα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του, φυλακιζόταν χωρίς ουσιαστικό λόγο η Εύη Τσέκου (υπόθεση Ζαχόπουλου), σιδηροδέσμια και κατ' εξευτελισμένη. Άραγε για ποιών την προστασία θεσπίστηκαν τα προσωπικά δεδομένα;

Και μια προειδοποίηση: Η όλη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται εδώ κι ένα χρόνο και που θα κορυφωθεί με τη δίκη του Σεπτεμβρίου μας βρίσκει σε διαρκή εγρήγορση. Ας μην προστρέξουν ο δολοφόνος, η υπεράσπιση και οι όποιοι σύμβουλοί του σε δικονομικά τερτίπια ...; αναβολών, τρελλόχαρτων κλπ. Θα υπάρχει διαρκείς επιτήρηση. Και στο Εφετείο, αν χρειαστεί, και στις φυλακές, παντού.

Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν για την αποσιώπηση της δίκης σύντομα θα πάρουν την απάντηση που ταιριάζει. Για να πάψει ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης και τα παντός είδους αδίστακτα εγκληματικά και δολοφονικά αποβράσματα, έχοντας την αίσθηση της υψηλής προστασίας και της ατιμωρησίας να μπήγουν τα μαχαίρια τους στις καρδιές αθώων παιδιών σπέρνοντας το θάνατο και το πένθος σε οικογένειες που δεν είχαν ποτέ αντικρίσει δικαστήριο παρά μόνο ως ένορκοι. Και είμαστε σίγουροι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του τίμιου καθημερινού αγώνα, παραμερίζοντας τις όποιες επιφυλάξεις ή δεσμεύσεις θα ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας"καταλήγει στην επιστολή του ο κ.Χορευτάκης..
-----------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο;

13 Ιουλ 2009

Σύγκρουση ποδηλάτη με... αυτοκίνητο στον ποδηλατόδρομο της παραλίας Θεσσαλονίκης

Εγκληματική αμέλεια κατ’ εξακολούθηση.


Οι θαμώνες των πολυτελών καφετεριών και εστιατορίων της Νέας Παραλίας, συνήθως χρήστες Ι.Χ οχημάτων, που θέλουν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους περιμετρικά του χώρου που θα επισκεφτούν δεν δείχνουν να υπολογίζουν τον πλακόστρωτο πεζόδρομο της παραλίας αλλά και την λωρίδα για ποδήλατα…
Η δημοτική αρχή, που ευθύνεται για την αστυνόμευση της περιοχής, έχει έλλειψη βάρδιας δημοτικών αστυνόμων τις ώρες των παραβάσεων.
Η Διεύθυνση Συγκοινωνίας και Οδοποιίας του Δήμου δεν μπορεί να αποκλείσει την διέλευση των οχημάτων επικαλούμενη την κατ’ ανάγκην πρόσβαση οχημάτων της πυροσβεστικής και ασθενοφόρων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διαπληκτίζονται καθημερινά Θεσσαλονικείς που πλαισιώνουν την παραλία της πόλης τους με κύριο λόγο την ψυχαγωγία και την χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα, είτε ως επισκέπτες των καφετεριών- εστιατορίων, είτε πεζοί, είτε με ποδήλατο μετακινούμενοι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Αφορμή για να έρθει το θέμα στη δημοσιότητα αποτέλεσε ο τραυματισμός του ποδηλάτη Κώστα Συμελίδη, Βαλκανιονίκη της ποδηλασίας και ιδρυτή του BikeRespect.gr (πρωτοβουλία προώθησης του ποδηλάτου) τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 11 το βράδυ από αυτοκίνητο που εισήλθε στον ποδηλατόδρομο που είναι χαραγμένος πάνω στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας.
«Το γεγονός δεν μας τιμάει καθόλου ως πολίτες αυτής της πόλης. Τα 50 μέτρα κατά μήκος του Ναυτικού Ομίλου είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή για το ποδήλατο που προσπαθούμε να το προωθήσουμε ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε στη λωρίδα για τα ποδήλατα στην παραλία, μικρά εκκλησάκια που υπενθυμίζουν στους διερχομένους για απώλειες αγαπημένων προσώπων στην άσφαλτο. Που; Στην παραλία! Εκεί που ο πεζός και η ήπια μορφής μετακίνηση, όπως το ποδήλατο, πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση και προτεραιότητα.»
«Λόγω του ανισόπεδου κρασπέδου δεν μπόρεσα να αποφύγω την σύγκρουση. Ήμουν τυχερός που γλύτωσα μόνο με κάκωση του ώμου. Κάποιος πιο αδέξιος χειριστής θα είχε χειρότερη κατάληξη! Δεν τολμάω να σκεφτώ για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.» «Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής μου στην Τροχαία, άλλα 20 Ι.Χ. οχήματα παραβίασαν τον χώρο. Αυτό γίνεται καθημερινά. Πρέπει ο Δήμαρχος της πόλης μας να ξανασκεφτεί αν θέλει τα ποδήλατα και να μας το δείξει με πράξεις!»
Πηγή: Ενωση για τα δικαιώματα των πεζών

8 Ιουλ 2009

Tα κλιματιστικά

Οδηγίες χρήσης κλιματιστικού από την Greenpeace.



Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι. Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.

Η Greenpeace πιστεύει ότι η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού έχει δυστυχώς οδηγήσει στην αλόγιστη χρήση κλιματιστικού, με σοβαρές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη. Ο οδηγός χρήσης και αγοράς κλιματιστικού μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού και την ορθολογική χρήση του, κυρίως όμως αναδεικνύει τους φυσικούς τρόπους δροσισμού, οι οποίοι ελάχιστα προβάλλονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικοί, οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω κλιματιστικό» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, το όποιο περιβαλλοντικό όφελος όμως μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η συγκεκριμένη δράση ενισχυθεί από μια σειρά από άλλα μέτρα. Για το λόγο αυτό η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων φυσικού δροσισμού, καθώς και να εξασφαλίσει την ασφαλή ανάκτηση και καταστροφή των ψυκτικών υγρών των προς απόσυρση κλιματιστικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή τους στο περιβάλλον. Επιπλέον, η χώρα οφείλει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Greenpeace

3 Ιουλ 2009

Εχετε πιεί κατσικίσιο γάλα;


Όχι;

Να μην ρωτήσω αν έχετε φάει παγωτο από κατσικίσιο γάλα.

χμμμ!!

Μαλλον δεν τα έχετε δοκιμάσει.ίσως μερικοί από εσάς να σουφρώσατε την φατσούλα σας με το ακούσμα και μόνο.

Σας πληροφορώ όμως ότι είναι εξαιρετικότατο!

Είναι υγιεινό,πιο εύπεπτο από το αγελαδινό γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού,δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή ακόμα και όσους πάσχουν από άσθμα.
Μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
Επίσης,το κατσικίσιο γάλα δεν δίνει στον οργανισμό μας επιπλέον θερμίδες, λόγω του ότι περιέχει τόσες θερμίδες όσες και το αγελαδινό.

Καταναλώνουμε κατσικίσιο γάλα μέσω του τυριού.Το χρησιμοποιούμε παντού στη διατροφή μας: στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο ορεκτικό, στα ενδιάμεσα γεύματα, στους μεζέδες και στις ποικιλίες ούζου.
Γνωρίζετε ότι μεγάλο ποσοστό των τυριών που παράγονται στην Ελλάδα προέρχονται από αιγοπρόβειο και όχι αγελαδινό γάλα;
Σήμερα μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά 20 ελληνικά τυριά ΠOΠ (Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης) .
Κυκλοφορεί κατσικίσιο γάλα εδώ στην Κρήτη,από τους Μύλους Κρήτης, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα σουπερμάρκετ.
Σύμφωνα πάντα,με την εταιρεία, τα κατσίκια που δίνουν το γάλα εκτρέφονται σε χώρους ελευθέρας βοσκής ενώ σε περιόδους ξηρασίας καθώς και βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, μη γενετικά τροποποιημένες, δικής τους παραγωγής.
Σύμφωνα με την Ειδική Παθολόγο Ειρήνη Στυλιανουδάκη-Αθουσάκη το Κατσικίσιο Γάλα έχει μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη Α απ’ ότι το αγελαδινό γιατί τα κατσίκια μετατρέπουν όλες τις καρωτίνες σε βιταμίνη Α. Περιέχει τα ίδια επίπεδα με το αγελαδινό σε C και D βιταμίνη.Υπερτερεί σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χλώριο και μαγγάνιο ενώ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Να (νάτριο).

2 Ιουλ 2009

A Beautiful Mind...


Τελικά χρειάζοταν ένα ελληνικό μυαλό και συγκεκριμένα,το μυαλό του 28χρονου Κ. Δασκαλάκη, για να λύσει τον γρίφο του John Nash.


Ο Αμερικανός επιστήμονας τη δεκαετία του ΄50 έφτιαξε ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Κι έδειξε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη κι όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία.Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας.

The astronomy picture of the day is amazing!

Lyman Alpha

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Με αφορμή την χθεσινή ημέρα ,αρχή της απαγορευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και ως παθητική καπνίστρια,αποφάσισα να γράψω για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου.Γνωρίζω ότι όλοι οι καπνιστές τα ξέρετε και δεν πάω να το παίξω γνώστης.
Δεν είμαι.
Είμαι όμως κόρη και αδελφή καπνιστών.
Ο μεν πατέρας μου άρχισε από τα 14 του,ενώ ο αδελφός μου στο στρατεύσιμο έτος στα 18.Και οι δυό λένε ότι θα το κόψουν αλλά,το μόνο που έκαναν ήταν να μειώσουν τον αριθμό των πακέτων.Κάτι είναι και αυτό...

Αν ξυπνάτε το πρωϊ,με έντονο βήχα ή δύσπνοια ,με αποβολή φλεγμάτων,σίγουρα θα περνάει από το μυαλό σας είτε ότι είναι κανα κρύωμα που αρπάξατε,είτε απλός τσιγαρόβηχας.Ελα μου όμως που δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Εάν ο καπνιστής παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, θα ήταν αναγκαίο να δει έναν πνευμονολόγο, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις θα αξιολογήσει την κατάστασή του και βέβαια, θα του δώσει την απάντηση για το αν πάσχει από τη ΧΑΠ. Η εξέταση που συνήθως γίνεται, ονομάζεται «σπιρομέτριση» και είναι ικανή να διαγνώσει τη νόσο σε ενεργούς ή πρώην καπνιστές με ανάλογα συμπτώματα.

Άλλες αποδεδειγμένες αιτίες είναι οι σκόνες στον επαγγελματικό χώρο, τα χημικά ερεθιστικά, τα σταγονίδια και οι καπνοί, καθώς και η ρύπανση των εσωτερικών χώρων από καύση υλικών βιομάζας (ξύλα, πριονίδια κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα ή θέρμανση, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΧΑΠ ευθύνεται ετησίως για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αναγόμενη σε τέταρτη αιτία θανάτου (μετά από τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού).

*Το 1957 εμφανίστηκε η πρώτη μελέτη που συσχέτιζε το κάπνισμα των εγκύων με προωρότητα και χαμηλό βάρος γέννησης του κυήματος, όπως επίσης και αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά τον πρώτο μήνα ζωής. Την ίδια χρονιά προτείνεται για πρώτη φορά η αναγραφή προειδοποιητικών μηνυμάτων στο πακέτο.

Το 1965 οι τηλεοπτικές διαφημίσεις καπνού απαγορεύονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1971 η United Airlines γίνεται η πρώτη αεροπορική εταιρία που διαχωρίζει καπνίζοντες και μη στις πτήσεις της.

Το 1981 η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα σε παθητικούς καπνιστές -και συγκεκριμένα σε συζύγους καπνιστών- βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Ιαπωνία.

Το 1986 η επίπτωση του παθητικού καπνίσματος στην υγεία περιγράφεται πλέον με σαφήνεια από πάμπολλες μελέτες και το επόμενο έτος το Αμερικανικό Κογκρέσο απαγορεύει το κάπνισμα σε όλες τις εσωτερικές πτήσεις κάτω των 2 ωρών.

Δύο χρόνια αργότερα, πολλές μελέτες ρίχνουν φως στην εθιστική δράση της νικοτίνης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι τόσο ισχυρή όσο και αυτή των οπιοειδών και της κοκαΐνης και την κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία.

Το 1991 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες μελέτες που απεδείκνυαν την επιθετική πολιτική επέκτασης του καπνίσματος στα παιδιά από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών, με τη διαφημιστική καμπάνια του Joe Camel.

To 1995 πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονος ο David McLean, που διαφήμιζε τσιγάρα γνωστής μάρκας.

Μετά από αυτόν τον ορυμαγδό στοιχείων για τα προβλήματα υγείας από το κάπνισμα, η καπνοβιομηχανία στις Η.Π.Α. αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σύνταξη Σύμβασης Συλλογικής Διευθέτησης (Total Settlement) των διαφορών μεταξύ της καπνοβιομηχανίας και των πολιτών. Με τη σύμβαση αυτή η καπνοβιομηχανία θα έπρεπε να καταβάλει περισσότερα από 176 δις δολάρια για τα επόμενα 25 χρόνια στα θύματα της καπνιστικής συνήθειας και να αναλάβει δράση για τη μείωση κατά 60% του καπνίσματος των εφήβων σε μια δεκαετία, με οικονομική ρήτρα, εάν αυτό δεν γινόταν επιτευκτό. Η σύμβαση αυτή θεωρήθηκε ως η πρώτη επίσημη αναγνώριση, από πλευράς βιομηχανίας, της βλαβερής επίδρασης του προϊόντος της.

Το 2003 υπογράφεται από 192 κράτη η παγκόσμια συνθήκη για τον έλεγχο του Καπνού (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) υπό την αρωγή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η ΠΟΥ δηλώνει την ανησυχία της για την εξάπλωση της καπνιστικής επιδημίας σε μικρότερες ηλικίες και στις γυναίκες, επισημαίνει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία όσον αφορά το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού και καλεί σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις ενέργειες της καπνοβιομηχανίας με σκοπό την υπονόμευση της αντικαπνιστικής προσπάθειας.

Στη συνθήκη αναφέρονται μέτρα για τη συνεργασία των χωρών, τη φορολόγηση και τιμολόγηση, τη σήμανση των πακέτων και τα παραπλανητικά μηνύματα όπως ‘light’, ‘mild’, ‘χαμηλή πίσσα’, τη διαφήμιση, τη νομική ευθύνη των κρατών, την προώθηση θεραπευτικών προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε ανήλικους, τη μείωση της έκθεσης του κοινού στο παθητικό κάπνισμα και άλλα.

Το κάπνισμα θεωρείται πλέον από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας νόσος. Αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την υγεία παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πανδημία, η οποία παρουσιάζει τέσσερα στάδια εξέλιξής . Εν τούτοις δεν βρίσκεται κάθε χώρα στο ίδιο στάδιο. Στα πρώτα στάδια παρατηρείται απότομη άνοδος του αριθμού των καπνιστών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο 3ο στάδιο, όπου παρατηρείται ήδη μια ωρίμανση της έντασης της καπνιστικής νόσου στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να αυξάνουν. Ταυτόχρονα αναφέρονται παρόμοια στάδια και για τη θνησιμότητα από τη νόσο, τα οποία όμως αναπτύσσονται με χρονική υστέρηση ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα η θνησιμότητα των γυναικών από το κάπνισμα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα έτη.

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για περίπου 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, 80% των θανάτων από ΧΑΠ και 17% των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Κατά μέσο όρο, το κάπνισμα οδηγεί σε απώλεια 12 υγιών χρόνων ζωής σε κάθε καπνιστή. Αν εξακολουθήσει ο πληθυσμός να καπνίζει με το ρυθμό που καπνίζει, το 2040 520.000.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν ετήσια από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Εάν η αναλογία των νέων ενηλίκων που ξεκινούν το κάπνισμα μειωθεί μόνο κατά 1%, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 500.000.000 και αν η κατανάλωση των καπνιστών πέσει στο μισό, το 2020 οι θάνατοι θα είναι 340.000.000. Είναι φανερό, επομένως, ότι μια μικρή ελάττωση του αριθμού των καπνιστών θα έχει τεράστιο κέρδος σε ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καπνιστών υπολογίζεται σε 37,5%-42%. Η κατανάλωση καπνού, ενώ σε όλη την Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει.
*(Έρευνα Μαρκάτου Μιλτιάδη)