Online reading:

web stats

31 Μαρ 2008

Πως περναει η ωρα η αλητισσα...!

Καλημερα καλημερα....

Μετα βιας συμβιβάζομαι με αυτη την αλλαγη.
Δεν μπορώ να την συνηθίσω.
Ξυπνησα αργα για τα δεδομενα μου και αυτο με τσατιζει.
Εχασα χρονο δουλειας.
Θα τα καταφερω όμως.

Ο καλος μου ειχε ξυπνησει νωριτερα και ειχε ετοιμασει την καφετιέρα.Σηκώθηκα και τον παρατηρησα στο τραπεζι της κουζινας να τακτοποιεί χαρτουρα λιγο πριν κατεβει στο κεντρο.
Καλημερα του ειπα αγουροξυπνημένη (απο που βγηκε αυτη η λεξη;χμ!)με ενα φιλί και κατευθύνθηκα στον καφέ.
Εβαλα δυο φλιτζανια ,τοποθέτησα το ζουμερο (κεικ με σιροπι σοκολατας) πανω στο τραπεζι.Ακουσα το λαπτοπ να δουλευει.
Ειχε κολλησει χθες την ωρα που εκλεινε και δεν το τσεκαρα να δω αν εκλεισε τελικα.Του εκανα restart.Η χαρουμενη καιπανεμορφη φατσουλα του ανιψιου μου με καλημερισε στην επιφανεια εργασιας.Σύνδεση διαδικτύου δεν ειχα.Ειχε μπλοκαρει με τα torrents που κατέβασα απο το bluewhitegt.Εβγαλε την μπριζα ο καλος μου και αφου μετρησε μεχρι το δεκα την ξαναεβαλε.Και ω ναι δουλευε.Δεν εχω και αρκετο χρονο και searching στο ιντερνετ,απλα να δω κανα mail και το χρηματιστηριο.Με την εργασια που εχω στο Πολυτεχνειο αναγκαστικά θα παρακολουθώ μετοχές.Αυτες που αγορασα πηγαν αρκετα καλα.Τραπεζες rule.Μονο η Αγροτική μου τα χαλασε πεφτωντας σε -1 και κατι της %.Οκ no worries μεχρι το κλεισιμο Τεταρτης και την αναφορα της Πεμπτης εχω καιρό.Αν μεχρι τελος εξαμηνου εχω καλο κερδος,θα επενδυσω σε μια δυο τραπεζες.Να σκεφτειτε μια ειχε κερδος 2,5 % και ειχα αγορασει 200 με τιμη 7,46 αν δεν κανω λαθος.Ενιγουεις..
Χθες γυρισαμε απο Σταυρο.Επειδη ειχα καμποσες τσαντες,τσαντα με λαπτοπ,τσαντα πολυτεχνειου,τσαντα με ρουχα μας,τσαντα φροντιστηρίου,ειπα στον μπαμπα μου να με αφησει κατευθειαν στο αλλο σπιτι.Εκει που μενω καθημερινα πια με ελαχιστες εξαιρεσεις.Ολα οκ ολα καλα.
Μεχρι να αλλαξω ρουχα να τακτοποιησω τα πραγματα και να ξεκινησω να διαβάζω,νασου τηλεφωνημα απο μαμα η οποια μου ζητουσε να γυρισω σπιτι και οτι το ζητουσε ο μπαμπας.Το αιμα στο κεφαλι.Μου εδωσε τον μπαμπα με τον οποιο λογομαχησαμε,ηταν υπερβολικος και με δοσεις φαντασιας.Του υπενθύμισα ποσο ειμαι,και οτι με διέκοπτε απο το διαβασμα και τις δουλείες μου και το κλεισαμε.Ανοιξα το msn,στο οποιο βρηκα την μαμα.Τα ειπαμε για τα καλα,τονιζοντας της ποσο με στεναχωρουν ωρες ωρες ενω ξερουν ποσο καταβάλλομαι με τετοιες παιδικες συμπεριφορες.
Ημουν τοσα χρονια εκει,μαζι τους και το βρισκω λογικο να παραπονιουνται και να γκρινιαζουν.Σε λιγο ομως δεν θα εχουν πια πατημα για να με θελουν πισω σπιτι και πρεπει σιγα σιγα να το συνηθίσουν.Ειμαι ενα ατομο που ποτε δεν εδωσα δικαιωμα,δεν ελειπα απο το σπιτι για μερες οπως τωρα εκτος σπανια το καλοκαιρι.Τους δινω ενα δικιο.Εχω ολα αυτα με τα οποια καταπιανομαι,εχω και την γκρινια του μπαμπα,ο οποιος ειμαι σιγουρη οτι θα πριζει την μανα μου,και με κανουν να βγαινω εκτος εαυτου.Χθες με την ολη φασαρια,με επιασε πονοκεφαλος και ειχα απιστευτη κακοκεφια.Την χρηματιστηριακη εργασια την δουλευα με ρυθμους χελωνας μιας και το μυαλο μου ηταν αλλου και πλακα πλακα ειναι ωρα να την ξαναπιασω για να την τελειωσω.
Ναι οκ το γνωριζω δεν ειναι για να τα παιρνω μεσα μου και να στεναχωριεμαι.Δεν το θελω.Απλα γινετε.
(Να σκεφτειτε σημερα ειναι σαν να μην εγινε τιποτα.Κλασσικα...).

Εξαιρετικη η χθεσινή Ρουδα η οποια οχι απλα με χαλαρωσε αλλα με εκανε να ξεχασω τα κακως κειμενα και να χαλαρώσω.Ειχαμε να χορεψουμε απο την περασμενη Κυριακη.Με την κουραση απο την δουλεια,τις ιωσεις,δεν πηγαμε σε κανενα μαθημα Δευτερας οποτε καταλαβαινετε ποσο βαλσαμο στην ψυχολογια μας ηταν η χθεσινη δραστηριοτητα.
Και το λεω αυτο επειδη ο Χρίστος ηρθε κομματια απο την ποδηλατοπορεια στις Βρυσσες.Πονουσε το σωμα του,ειχε παρει και ενα ροζουλι χρωματακι στο μετωπο και στην μυτη.Γρρρρ δεν εβαλε κρεμα ,ουτε καπελο...γρρρρ γαβ γαβ.Δεν μου προσεχεις λεμε!
Με το που γυρισε εκανε ντουζακι,μιλησαμε λιγο,και επεσε να ξαπλωσει στο κοκκινο σαλονι μας βλεπωντας αθλητικα.Μαλλον ονειρα εβλεπε αφου τον πηρε ο υπνος με το που σκεπαστηκε με το παπλωματακι χιχιχ.
Καθως εκανα την εργασια μου στο word αλλα - excel μπαινει η νυφη μου στο msn.Ετσι οπως κοιταξα στα δεξια παθαινω ενα ντουγρουτζα...κοιταξα το παραθυρο.Σκοτάδι..
Μιλαμε,δεν πηρα χαμπαρι πότε νυχτωσε,πότε πηγε οκτώμισι,πότε....όου σίτ το μαθημα χορου στις εννια.Σηκώνομαι,ετοιμαζομαι και.. να το ξυπνητήρι του Χρίστου.Το ειχε προνοήσει....

Τελεια ηταν.
Στην επιστροφη,πηραμε παγωτακι και ζουμερο.
Στρωθηκαμε μπροστα στην τηλεοραση και αρχισαμε να τρωμε τις λιχουδιες βλεποντας το χορευτικο show.

Την εκανε για κρεββατι πρωτος,ενω εγω που εμεινα πισω με ....ζζζζζζζ ... πηρε και μενα,σιγα μη με αφηνε .Ξυπνησα αποτομα, ηταν δεν ηταν 2 παρα,ετσι πηγα κρεββατι ωσπου τσουπ με αρπαζει και με χωνει στην αγκαλια του.Αυτο ηταν.
Τοσο ζεστουλα...ζζζζζζζζζ!!!(η ζεστη και η κουραση της ημερας με κοίμισε στο τσακ)

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα να έχουμε...


Φιλούδια!

30 Μαρ 2008

Elnur & Samir " Day after day " Azerbaijan Official

Η επιστροφη..

Οι μέρες παιρνουν η μια μετα την αλλη διχως να μπορω να τις σταματήσω.Διχως να μπορώ να κάνω κατι για αυτό.Ειναι ολες γεματες,καθε ωρα καθε λεπτο καθε δευτερολεπτο.
Αντι να ειμαι εδω και να γραφω αυτες τις γραμμες,η θέση μου θα ήταν μπροστα από το pro-engineer για να φτιαχνω ενα εξαρτημα το οποιο μου εφαγε χθες τρεις ωρες χωρις αποτελεσμα και αυτο ειναι μόνο η αρχη για την σημερινη μερα απο την οποια νιωθω ότι μου κλεψανε μια ωρα λόγω της αλλαγης της.
Ο καλος μου δεν με πηρε στην ποδηλατοβόλτα στις Βρυσσες γιατι θα ειχε υγρασια και με αφησε να κανω τις δουλειες που εχω για το πολυτεχνειο αλλα και για το συνεδριο Bookcrossing.
Εχω αγχωθει και για τα δυο.Πιο πολυ το δευτερο.Ειναι σε ενα μηνα και ειναι τοσα πολλα πραγματα που πρεπει να γινουν.Εχω αναλαβει το κομματι των χορηγών.Παρατηρησα οτι οι περισσοτεροι μεγαλοι εκδοτικοι οικοι (για να μην τους βαλω όλους στο ιδιο τσουβάλι) ειναι δυσκολοι με τις χορηγιες.Δεν ζητησαμε δα και δυσκολα πραγματα.Τα αυτονοητα.Καποια οργανωτικα και κυριως.....βιβλία,ενα προϊον που έχουν εν αφθονία.Εστειλα σε 34 εκδοτικους οικους email ζητώντας χορηγιες.
Απαντησαν οι 4ις.Παλι καλα θα μου πειτε.Εγω ομως σας ερωτω αυτο.
Πότε έγινε στα Χανια γιορτή βιβλίου,ενα φεστιβάλ κατι;
Πάνε χρονια θα σας απαντησω.Αντι να το δουν σαν ευκαιρία,ακομα και προωθησης κάποιων βιβλίων , ηταν αγγαρια για αυτούς.Οι 30 δεν μπηκαν καν σε διαδικασια να απαντησουν εστω και αρνητικά.
Ειχαν την ευκαιρια για τζαμπα προωθηση,δεν κερδιζουμε δραχμη από ολο το συνέδριο,ισα που θα βαλουμε και χρηματα από την τσεπη μας,παραυτα τιποτα.Ουτε ενα βιβλιαρακι τοσοδα τσεπης ρε αδελφε.
Ενα συνεδριο για τους λατρεις του βιβλίου,τους εραστες αυτης της τεχνης,γιατι τεχνη το θεωρω να γραφεις ενα βιβλίο,που 1-4 Μαϊου θα αφησουν ελευθερα παρα πολλα βιβλία στην πόλη των Χανιων για όλους εκείνους που αδυνατουν να αγορασουν βιβλία,για ολους εκεινους που τους αρεσει να διαβαζουν και να ταξιδευουν μεσα απο αυτα.
Με εχουν απογοητευσει οι εκδοτικοι.Δινουν χρηματα στα καναλια για την προωθηση συγγραματων ενώ εμεις που δεν ζηταμε μία,πληρης αδιαφορία.Τεσπα..εκεινοι εχασαν.Αρκετα αναφέρθηκα σε αυτο.
Ειναι σχεδον ολα ετοιμα.
Απο αυριο στελνουμε για εκτυπωση την αφισα που δυστυχώς δεν μπορω να σας την δειξω γιατι δεν την εχω σε αυτο το λαπτοπ,κανονιστηκαν ολα οσα αφορουν τους συγγραφεις που αποδεχτηκαν το καλεσμα μας,κατι λεπτομεριες εμειναν που ευελπιστω μεχρι το τελος της εβδομαδας να φυγουν και αυτες από την μεση.
Εχω αλλο ενα ετος σχολής και κατι μου λεει πως θα μου βγει η πιστη,αν δεν ειμαι εγγυος τότε.
Εχουμε εκκρεμότητα την ημερομηνια του γάμου,δεν εχουμε βρει ποτε θα μπορεσουμε να ασχοληθούμε και με αυτό.Παραμενει σαν σκεψη ο Σεπτεμβρης αλλα θα δειξει.Σεμινάρια συνεδρια,σχολη,δουλεια,χομπυ μας κρατανε γερά και θα χρειαστεί να συμπιεσουμε καποια.Ενιγουεϊ...
Εχω χασει τεσσερα κιλα απο την ιωση που περασα πριν δυο βδομαδες και προσεχω σχετικα τι τρωω.Το βλεπω στα ρουχα μου,στο προσωπο μου,το βλεπουν και οι γυρω μου.Λέω να το συνεχισω μεχρι να χασω αλλα τρια και μετα συντήρηση.
Εχω και νεα για την ταλαιπωρια με το ψυγείο που σας εχω αναφέρει παλιοτερα.Ηρθε παλι χθες ο μαστορας για να αλλαξει ξαναμανα παλι την πλακετα.Μονο που οταν ηρθε δεν ασχοληθηκε καν με την πλακετα.Εβγαλε κατι καλωδια,μετρησε κατι και "τελικά δεν ηταν θέμα πλακετας εξ αρχής,βρηκαμε τι εφταιγε.Καντε υπομονη μεχρι την Τριτη που θα ερθει το ανταλλακτικο και ολα θα φτιαξουν".Ταδε εφη Ο μαστρορας στον Χρίστο και εφυγε.
Ας τα παρω από την αρχή.
Από τον οκτώβρη 2007 το ψυγείο πάπαλα.Εγινε καταψυχτης ολοκληρος.Μηνα παρα μηνα ερχοταν Ο μαστορας,την μια εφταιγε η πλακετα ,την αλλη κατι αλλο ,οποτε περιμεναμε,περιμεναμε και ξαναμανα περιμεναμε συνεχως ανταλλακτικα.Φτάσαμε στον Μαρτη του 2008 μετά από εξι μήνες καταλαβε μετα απο συνενοηση με άλλους μαστοραντζες, οτι εφταιγε κατι αλλο.
Εγω θελω να αλλαξει ψυγείο γιατι κατι μου λεει πως και να το φτιαξει τωρα παλι προβλημα θα έχει.Το ψυγείο αυτο κλεινει 2 χρονια και εχει ακομα λιγους μηνες πριν τελειωσει η εγγυηση.
Μετα θα πληρώνουμε την μαλακια του καθενος ασχετου που δεν ξερει και απλα πειραματίζεται.Σορρυ μωρακι μου,αλλα ηθελα να το γραψω και εδω.Ειμαστε διχως ψυγειο τοσο καιρό,αληθεια δεν μπορώ και το ξέρεις, στα εχω πει.
Νιωθω να μας κοροϊδευουν και δεν το επιτρεπω.Παραειμαστε μαλακοί με καποιους.
Ο Απριλης θα περασει σαν αστραπη δεδομενου οτι θα εχουμε δυο εβδομαδες (off διακοπες Πασχα) στην δουλεια αλλα και συνάμα στην σχολή, μετα συνέδριο του Palso φτάνοντας στο συνέδριο του Μαϊου.Μια χαρά ε;

Γράφω από τον Σταυρό,πίνοντας γαλλικο καφεδακι μετα συνοδίας κουλουρακίων.
Μη νομίζετε 2 έφαγα και φούσκωσα.Μολις τελειωσω από εδω και οσα εχω να κανω online,θα ξεκινησω παλι τον σχεδιασμο καθλως και την εργασια στην χρηματοοικονομικη αναλυση.Μαστερ θα γίνω στο τέλος χοχοχο εδω γελανε :ρ
Νιώθω τόσο κουρασμένη από χθές αλλα το Σαββατοκυριακο ειναι οι μοναδικες μερες που μπορώ να ασχοληθώ με αυτές τις εργασίες γιατι αν τα αφησω για αυριο θα αγχωθώ και θα ξενυχτάω μεχρι αργα για να τα αποτελειωσω.
Όλη η ενταση θα φυγει το βραδυ με την Ρουέδα.Μπορεί να χάσαμε αρκετες ωρες salsa για τον μήνα Μαρτιο αλλά ρουέδα δεν χάσαμε ουτε μία.Μας πωρώνει απίστευτα όση κούραση και να έχουμε.Ετσι με τρέλλα και κορδελα.Χμ πως μου ηρθε αυτό τώρα.Καποια στιγμη πρεπει να ανανεωσω και την λιστα με τα βιβλία που εχω καταφερει να τελειωσω.Αυτη την εποχη διαβάζω το Σιλανς Σιβουπλε της Βλαχάκης μιας και θα ειναι μία από της συγγραφεις που θα ειναι στο πανελ τον Μάϊο και μετα εχει σειρα η Σωτη Τριανταφύλλου (θα ειναι και εκείνη εκει) και το νεο της βιβλίο.Για να μην ειμαστε και αδιάβαστοι στο συνέδριο.

Τις προαλλες πηγα να πληρωσω τον λογαριασμο της μαμας στην vodafone και να της παρω το κινητο που της δινουν με επιδότηση.Δεν μου το δινανε.Να φερετε εξουσιοδοτηση ή να ερθει η ιδια.Μα και την αλλη φορα εγω ηρθα και της το πηρα,να οριστε η ταυτοτητα μου,της ειπα ευγενικά.Οχι δεν γινετε μπλαμπλαμπλα με ενα υφακι σε σημειο να μου ερθει να την σφαλιαρισω...
Αναψε κοκκινο το λαμπακι μου,της ριχνω ενα δολοφονικο βλεμμα (μεταξυ μας χεστηκε η φοραδα στο αλωνι),της πεταξα ενα "περαστικά σας" και γυρισα να φυγω,νιωθωντας την κοροϊδια της υπαλληλου ,ακουγοντας τα μουρμουριτα της πισω μου.Απαραδεχτη η συμπεριφορα της.Λες και θα μου εδινε το δικο της κινητο.Τα ιδια εκανε και σε εναν κυριο πριν απο μενα.Πφ!

Τελειώνω αυτό το μακρύ παραλήρημα σκέψεων ευελπιστώντας να γράφω πιο συχνά.

Να μαστε καλα στην υγεια μας,γιατι αυτο το κ****κρυωμα δεν λέει να φύγει,να χαμογελάμε,να ειμαστε ευτυχισμενοι,να μας αγαπουν και να αγαπαμε...γιατι κοιταξτε γυρω σας... χανόμαστε... χανουμε την πραγματικη ουσια των πραγματων αφήνοντας τον καθε ασχετο να μας καθοδηγει γιατι ετσι βολευει καποιους αλλους.
Ναι μιλαω για ολα αυτα που συμβαίνουν στα καναλια.
Ευτυχως δεν προλαβαινω παρα μονο κανα Λαζοπουλο να δω , καμια ταινιουλα στο izak και νάνι.Ειναι απαράδεχτοι ειτε κληρικοι ειναι αυτοι,ειτε πολιτικοι.

Α για να ρωτήσω μιας και ειπα πολιτικούς,γιατι με τους κληρικους τυπου "αυτοι που ειναι εκτος θρησκευτικού γάμου ειναι πόρνιοι" δεν θέλω να ασχολούμαι.

Το δικο τους ασφαλιστικο γιατι δεν το πειραζουν; Ε;Ε;

Ποιος απλωσε τα ρουχα στην ταρατσα Ε;

Ενας νομος της Φυσικής λέει :Η Δράση φέρνει Αντίδραση!

Για προσέξτε το αυτό!

Η Πετραλιά ακουσα να λεει "Η γυναικα πρεπει να κοιταει την καριερα της και μετα να κανει παιδια..."
Ωραιες συμβουλες δίνετε σε μια χώρα κυρία μου, όπου η υπογεννητικότητα είναι έντονη.
Οπου αν δεν υπηρχαν οι αλλοδαπες,βλεπε Ρωσσιδες Βουλγαρες κλπ,χωρις να θελω να φανώ ρατσίστρια ισα ισα,θα ειχαμε πιασει πάτο.Μια βολτα στις κλινικες θα σας πεισει.Ωραια συμβουλη δινετε στα νεα ζευγαρια,τα οποια σκεφτόντουσαν παρα πολυ πριν κανουν παιδι,σε μια χωρα που οι περισσοτερες γυναικες ανυπομονουν για παιδι μεσω εξωσωματικής.
Δεν πατε καλα!Καθολου καλα!
Αλλά βεβαια ειναι εξαιρετικα αντικειμενικό να μιλάς από μια θέση η οποια σου δινει καμποσα εκατομμυριακια ευρώ.

Οσο θα βγαινετε στα καναλια προσπαθώντας να πεισετε τον λαό των 400-500 ευρω (βασικός μισθος) για τις παπαρολογιες σας,τοσο θα τον εκνευριζετε κανοντας τον να απεργεί.
Οσο δεν γινετε μια επιτροπη να εξετασει τους λογαριασμους σας τις τραπεζες,τοσο θα καμαρωνετε για το ψευτοκυρος σας που ειναι κτισμενο σε πλατες απλού κόσμου ταϊσμενου με πληθώρα "ΘΑ".

Ουφ!Τα ειπα και ξαλαφρωσα!

Cheers Mate!

7 Μαρ 2008

Το παλαιότερο φως στο Σύμπαν



Φωτογραφία:Ένας πλήρης Ουράνιος χάρτης του παλαιότερου φωτός στο Σύμπαν.
Τα χρώματα δείχνουν "τη θερμότερη περιοχή" (κόκκινο) και την "πιο ψυχρή" (μπλε σημεία).
Η ωοειδής μορφή είναι μια προβολή για να παρουσιάσει ολόκληρο τον Ουρανό με τον ίδιο τρόπο που η σφαίρα της Γης μπορεί να μελετηθεί σαν οβάλ.


Ένας δορυφόρος της NASA, ο WMAP έχει συλλάβει την πιο παλιά και την καλύτερη εικόνα από την εποχή του Big Bang. Περιέχει τέτοια τρομακτική λεπτομέρεια που μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το δορυφόρο Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) της NASA (WMAP) για να συλλάβουν το νέο Κοσμικό πορτρέτο, το οποίο αποκαλύπτει το λυκόφως της Μεγάλης Έκρηξης ή το Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων.

"Έχουμε συλλάβει το Σύμπαν σαν νήπιο, και από αυτό το πορτρέτο μπορούμε τώρα να περιγράψουμε τον Κόσμο με πρωτοφανή ακρίβεια", είπε ο Δρ Charles L. Bennett του Διαστημικού Κέντρου Πτήσης Goddard (GSFC) και του κύριου ερευνητή του WMAP. "Τα στοιχεία είναι σωστά, ένα πραγματικό χρυσό ορυχείο", συνέχισε.

Με ένα e-mail o Bennett ρωτήθηκε για να πει τι λένε τα στοιχεία του WMAP για την τελευταία μοίρα του Κόσμου, μέσα σε πέντε λέξεις ή και λιγότερο ακόμη.

Και ο Bennett απάντησε: "Το Σύμπαν θα διαστέλλεται για πάντα."

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που αποκαλύπτονται στα στοιχεία αυτά, είναι ότι η πρώτη γενεά των αστεριών άρχισε να λάμπει στον Κόσμο μόνο 200 εκατομμύρια χρόνια μετά από το Μεγάλη Έκρηξη, πολύ νωρίτερα από όσο ανέμεναν πολλοί επιστήμονες.

Από τη μελέτη των ακτινοβολιών στο εξασθενημένο φως της Μεγάλης Έκρηξης, η ομάδα WMAP ήταν σε θέση να υπολογίσουν πότε άρχισαν τα φωτόνια το ανεμπόδιστο ταξίδι του μέσω του σύμπαντος, ενός βασικού κύριου σημείου στην ιστορία του Κόσμου και του αρχικού σημείου για τη συγκέντρωση της ύλης, που οδήγησε τελικά στο σχηματισμό των αστεριών.

"Πραγματικά η έκπληξη μας ήταν μεγάλη από το αποτέλεσμα, το οποίο μας λέει ότι τα πρώτα άστρα σχηματίσθηκαν μόνο 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη", είπε ο Charles Bennett, ο κύριος ερευνητής του WMAP.
"Παλιά, στο σχολείο, νομίζαμε ότι τα πρώτα αστέρια σχηματίσθηκαν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά από το Big Bang. Πιό πρόσφατα, οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι ο σχηματισμός τους έγινε πιό μπροστά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια."


Στην φωτογραφία: Το WMAP παρατηρεί το φως που εκπέμφθηκε όταν ο Κόσμος ήταν 13 + κάτι δισεκατομμύρια χρόνια νεώτερος από ότι είναι σήμερα

Το φως που βλέπουμε σήμερα, καθώς η ακτινοβολία του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, έχει ταξιδέψει 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει σε μας. Μέσα σε αυτό το φως είναι απειροελάχιστες μορφές, που χαρακτηρίζουν τους σπόρους οι οποίοι δημιόργησαν τα σμήνη και τους γαλαξίες, που βλέπουμε γύρω μας σήμερα.
Οι θεωρίες για την εξέλιξη του Κόσμου κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το βαθμό αυτών των μορφών της διαφοράς της θερμοκρασίας. Όπως ένας ντεντέκτιβ, η ομάδα του WMAP σύγκρινε το μοναδικό "δακτυλικό αποτύπωμα" αυτών των μορφών, που αποτυπώθηκαν σε αυτό το αρχαίο φως με τα δακτυλικά αποτυπώματα που προβλέπονται από τις διάφορες κοσμικές θεωρίες και βρήκε έτσι μια αντιστοιχία.


Τα κύρια στοιχεία που υποστηρίζουν την ορθότητα του γενικού πλαισίου της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης είναι:

Διαστολή Σύμπαντος
Η ακτινοβολία μικροκυμάτων
Η γένεση και τα ποσοστά των ελαφρών χημικών στοιχείων.

-Διαστολή Σύμπαντος

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που βοήθησαν στην θεμελίωση της σύγχρονης κοσμολογίας είναι η διαστολή του Σύμπαντος. Πρώτος ο Hubble το 1929 με παρατηρήσεις δικές του αλλά και του Shlipher από το 1914, ανακάλυψε ότι το φάσμα του φωτός των γαλαξιών είναι μετατοπισμένο προς το ερυθρό, που σύμφωνα με το φαινόμενο Doppler σημαίνει ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται από τον παρατηρητή και επιπλέον ότι η ταχύτητα απομάκρυνσης των γαλαξιών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο μακριά βρίσκονται οι γαλαξίες. Η διαπίστωση αυτή ονομάστηκε νόμος του Hubble, και η σταθερά της αναλογίας ονομάστηκε σταθερά του Hubble.

Εικόνα:Σε αυτή την εικόνα φαίνεται σχηματικά ένα κύμα όπως το "βλέπει" ένας κινούμενος παρατηρητής. Το κύμα φωτός ξεκινά, ας πούμε στο ιώδες (όπως φαίνεται στο σχήμα) και το λαμβάνει ο απομακρυνόμενος παρατηρητής στο ερυθρό τμήμα του φάσματος.

Τελικά τι εννοούμε όταν λέμε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται; Μήπως σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο κέντρο του Σύμπαντος ;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ !

Ο κάθε γαλαξίας απομακρύνεται από κάθε άλλο γαλαξία με ταχύτητα ανάλογη της απόστασης τους. Σκεφθείτε το ως εξής: Βρισκόμενοι στον γαλαξία Α βλέπουμε όλους τους άλλους γαλαξίες να απομακρύνονται.
Ο υπολογισμός της σταθεράς του Hubble είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, έχει άμεση σχέση με την ηλικία του Σύμπαντος και ο υπολογισμός της τιμής της αποτελεί στις μέρες μας αντικείμενο έντονης ερευνητικής δραστηριότητας. Εφόσον το Σύμπαν διαστέλλεται, ο ίδιος ο ρυθμός διαστολής μας δίνει το ανώτερο όριο της ηλικίας του (και είναι ανώτερο όριο λόγω του γεγονότος ότι στα κλασσικά Κοσμολογικά μοντέλα, ο ρυθμός διαστολής επιβραδύνεται λόγω του ίδιου του βαρυτικού πεδίου που παράγεται από την ύλη που περιέχει το Σύμπαν). Ο πρόσφατος υπολογισμός της σταθεράς του Hubble, με την χρήση παρατηρήσεων μακρινών υπερκαινοφανών αστέρων με το διαστημικό τηλεσκόπιο, έδωσε τιμή γύρω στα 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Συμπερασματικά από τις πιο πρόσφατες παρατηρήσεις του WMAP, τις μελέτες της κατανομής των γαλαξιών και των σμηνών γαλαξιών στο Σύμπαν και τον υπολογισμό της σταθεράς του Hubble, αποδεικνύετε ότι το Σύμπαν είναι Ευκλείδειο, και έχει ηλικία 13.7 δισεκατομμυρίων χρόνων (με περιθώριο σφάλματος μόλις 1%). Η σύσταση του είναι εντυπωσιακή: μόλις το 4% της μάζας του αποτελείται από βαρυόνια (δηλαδή την ύλη από την οποία είναι φτιαγμένη η Γη και εμείς οι ίδιοι). Το 23% αποτελείται από σκοτεινή ύλη (άγνωστα μέχρι στιγμής σωματίδια που αλληλεπιδρούν μόνο βαρυτικά με την γνωστή μας ύλη), ενώ το υπόλοιπο 73% σχετίζεται με την ενέργεια του κενού (την λεγόμενη Κοσμολογική Σταθερά). Τα παραπάνω αποτελέσματα σημαίνουν ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.

ΣΦΑΚ και Ιωσηφ Παπαδάκης

Ο Ιωσηφ Παπαδάκης έλαβε το διδακτορικό του (Ph.D.) από το Queen Mary & Westfield College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1992.

Εργάστηκε ως συνεργάτης έρευνας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Southampton της Μεγ. Βρετανίας απο το 1993 μέχρι το 1994 καθώς και το 1997. Από το 1998 μέχρι και το 2000 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης ως επιστημονικός συνεργάτης. Απο το 2001 έως το 2002 εργάστηκε ως ερευνητής βαθμίδας Δ στο ΙΤΕ, ενώ από το 2003 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Επίκουρος Καθηγητής.

Ενδιαφέροντα του η εξωγαλαξιακή παρατηρησιακή αστροφυσική με έμφαση στην μελέτη των ενεργών γαλαξιών.

-Στις 22 Μαρτίου 2008 στις εξι το απογευμα ,στην αιθουσα της Τραπεζας Χανιων,θα ειναι εδω στα Χανιά για διάλεξη - παρουσιαση με θέμα "Στην Αρχη..".

Από την αρχη δημιουργιας του Συμπαντος, την συνεχη διαστολή του μεχρι και τη «Μεγάλη Έκρηξη».

Μην σας φοβιζουν αυτες οι εννοιες.
Θα τα εξηγησει τοσο απλα που θα καθηλώσει .

Αυτη η εκδηλωση ειναι μια απο αυτες που εχει προγραμματισει να κανει ο Συλλογος Φιλων Αστρονομιας Κρητης (www.sfak.gr),της οποιας ειμαι μελος οπως ξερετε,για να φερει κοντα τους ανθρωπους της πολης μας και οχι μονο,σε αυτο το μαγευτικο κοσμο της Αστρονομιας.

Επιτέλους χαλαρωση..

Μια κουβεντα ειναι βεβαια.

Ειμαι πιο ηρεμη απο χθες.
Ξυπνησα εννια παρα τεταρτο.Εκεινος ελειπε,πηγε Ται Τσι.
Αφου καθαρισα το προσωπο μου,εβαλα τον γαλλικο να γινετε,διαβασα λιγο απο το "Σιλανς Σιβουπλε" της κας Βλαχάκης,ανοιξα το λαπτοπ του για να σερφαρω.

Στο φροντιστηριο εβαλα κατω καποια πραγματα και συνομιλησα με την "Ευγενια",ψαχνοντας να βρω την αιτια της νευρικότητας μου,η οποια επηρεαζε ολους οσους ηταν διπλα μου.Βλεποντας τον καλο μου να μην μασκαρευεται παρολες τις προσπαθειες των μαθητών του,το βλεμμα του να ειναι κενό,να εχει χαθει εκεινο το γλυκο προσωπακι που συναντω και λατρευω καθημερινα και ολες τις ωρες.
Θα του λειψει την Καθαρη Δευτέρα η επαφη που ειχε με τον πατερα του,μιας και εκεινος με την οικογενεια του θα περασουν με φιλικο ζευγαρι την αρχη της Σαρακοστης.
Θελει να εκμεταλευτει οσες ευκαιριες εχει ακομα με τον πατερα του,μιας και ο χρονος περνάει και δεν επιστρεφει οσο και να το θελουμε.
Και εγω αντι να ειμαι διπλα του,κατεβαζω προβοσκιδες και αρπαζομαι με το παραμικρο.
Σημερα με πιο καθαρο μυαλο συνειδητοποιω περισσοτερα.Παιδιαριζω και δεν μου επιτρεπεται.Οχι τιποτα αλλο αλλα χαλιεμαι ανευ λογου.Τελικα ειχα πει στους μαθητες μου για τα Reviews και για μαθημα στους υπολογιστες.Ουτε για παρτι τους ειχα πει,ουτε για λουφα.
Μηπως φορτωνα τοσο καιρο για αλλα πραγματα με αποτελεσμα αυτες τις δυο μερες να ξεπερασω τα ορια μου και ξεσπασα;
Οτι και να ηταν περασε,ενω ο ψυκτικος δεν περασε.Θα το αφησω ασχολιαστο γιατι θα πανε τζαμπα οι βαθιες ανασες και η εσωτερικη αναζητηση.Θα ερθει σημερα.Αντε να δουμε.

Εχω να παω στην σχολη στις δυο το μεσημερι με πεντε το απογευμα για εργαστηριο Εργονομίας.
Δεν το ειχα σκοπο μιας και σημερα ειναι πολλα να γινουν,αλλα ειναι υποχρεωτικη η παρουσια μας.Ετσι ελεγε η ανακοινωση.

Αντε να περασει και η Παρασκευη να ξεφυγουμε λιγο απο τα της καθημερινοτητας.
Λιγακι να βρουμε τους εαυτους μας.Να παμε να περπατησουμε στην αμμουδια,να χαζεψουμε τον νυχτερινο ουρανο,να αγγιξουμε τις ψυχες μας.
Το προηγουμενο Σαββατοκυριακο περασε τοσο γρηγορα που ανυπομονουσα για αυτο που θα ερθει.
Ακουω βηματα
Ηρθαν

6 Μαρ 2008

Νευρα..πολλα νευρα


Απο χθες δεν ειμαι καλα.

Πιθανον να ειμαι ακομα με το κρυωμα οποτε και εχει επιπτωσεις στην ψυχολογία μου.
Δεν ξερω τι πραγματικα ειναι αυτο που με ενοχλει.

Οπως ειδατε στην προηγουμενη αναρτηση μασκαρευτήκαμε στο φροντιστήριο.Φορεσα μια παλιοτερη στολη κοκκορα που ειχε ο Χρίστος ενω εκεινος εβαλε την περσινη στολη του Μανδαρίνου,πιο πολυ σαν ενας σοφος κινεζος εμοιαζε.Εν τω μεταξύ τα δικα μου αποκριατικα ηταν χωμενα σε καποιο ντιβανομπαουλο στο Ακρωτηρι,βρεθηκαν σημερα.Τεσπα.
Δεν καταλαβα την λογικη του να κανουμε μαθημα μασκαρεμενοι.
Για τα παιδια ειναι ευκαιρια να ξεφυγουν λιγο απο την τρελλα των σχολειων,αλλα εμεις γιατι να μασκαρευτουμε δεν καταλαβα.
Ετσι με βρηκε η χθεσινη μερα στο φροντηστηριο,με μια φαρδια στολη,ενα καπελακι κοκκορα που με εκανε να ασφικτιώ,τα παιδια με τιποτα να μη με παιρνουν σοβαρα,πως να με παρουν αλλωστε,ενω περιμεναν οχι απλα να μην κανουμε μαθημα,αλλα να ειναι ενα μαθημα τελειως ελευθερο και με πειραγματα ο ενας του αλλου.
Τα μοναδικα τμηματα που ηταν ντυμενα ηταν τα δικα μου.Η κα Jo προσπαθουσε να κανει μαθημα,ντυμενη φυσιολογικα,οπως και ο Χριστος.Τα παιδια μου,να φωναζουν τα τραγουδουν να κανουν φασαρια.Ενιωσα οχι απλα ασχημα,αλλα το απαισια δεν περιγραφει τιποτα απολυτως.
Οποτε "φορτωνα" σιγα σιγα.
Ξεντυνομαστε μετα το μαθημα,επιστρεφουμε στην ανθρωπινη μας κατασταση,και παμε για την προβα της ruedas.Δεν ηθελα να το παραδεχτω.Αυτος ο χορος δεν πρεπει να πραγματοποιηθεί.Δεν υπαρχει συγχρονισμος ακομα και τωρα που εφυγε το ενα ατομο που χαλουσε την αρμονία.Μηπως απο την αρχή πηγαινε στραβα η βάρκα;
Μαλλον,γιατι δεν μπορω να εξηγησω πως στο καλο ειμαστε τοσο χαλια ,πιο χαλια απο πριν.Ξενερωσα τελειως.Την παρασκευη μετα την προβα θα το θεσω θεμα.Δεν με παιρνει να γινει αλλη μια αποτυχια.Η θα το κανουμε για να βγει ωραιο ή κοροϊδευουμε τσι εαυτους μας.Ολοι ξερουν αλλα κανεις δεν μιλαει για να μην γινει κακος.
Ενιγουεις μικρο το κακο.
Γυρνώντας λοιπον απο την προβα,ρωτησα τον Χρηστο τι θα καναμε αυριο με το παρτυ.Αναρωτηθηκε για πιο παρτυ μιλαω μιας και εκεινος εχει τεστς και στα τρια τμηματα που εχει.
Εμεινα μαλακας.Οι μαθητες μου θα ερχοταν χωρις τσαντες,θα τους εβγαζα την πρωτη ωρα φωτοτυπιες καποια Reviews και μετα αφου θα ειχε τελειωσει και ο Χριστος το τεστ,θα μαζευοντουσαν τα παιδια σε μια αιθουσα και θα το γλεντουσαν,και σαφως και θα υπηρχε τοτε λογος να μασκαρευτουμε και εμεις οι δασκαλοι.
Μου ειχε πει μονο για δυο τεστ,ειμαι σιγουρη,και ειχαμε μιλησει για το πως θα φτιαχναμε τα θρανια για την γιορτη.
Μασκαρευομαστε χθες,γεμισαμε την δικια μου αιθουσα σερπατινες,και σημερα θα εχουμε μια απο τα χθεσινα,απλα με μασκαρεμενα παιδια που θα γραφουν τεστς,σιγα μην εχουν το μυαλο τους σε αυτα που γραφουν δηλαδη.Ωραια γιορτη.

Εγω γιατι στραβωσα με ολα αυτα;

Γιατι με εκνευριζει ακομα και η σκεψη πως ο ψυκτικος που θα ερθει για το ψυγειο,(ναι ακομα προβλημα εχει και ναι 5 μηνες δεν υπαρχει ψυγειο αλλα καταψυξη) παλι δεν θ ατο φτιαξει επειδη το ψυγειο θελει απλα αλλαγμα;

Γιατι με εκνευριζει η ασυνεπια καποιων να ειναι οκ με υποχρεωσεις τους;Να τους κυνηγας για πραγματα που θα επρεπε να ειχαν τακτοποιηθει μηνες τωρα και να εκμεταλευονται την καλοσυνη Chris;

Ρε μπας και ειμαι υπερβολική και νευροσπαστη;
Παντως η περιοδος τελειωσε ετσι για ενημερωνω μην αρχισουν καποιοι να λενε,"μαλλον περιοδο εχει αυτη".

Ερχομαι σπιτι,μιας και σημερα δεν πηγα σχολη,η μαμα ολη μερα να καθαριζει και ολο καποιος να λερώνει.Εκατσα αναμαζεψα εβαλα ηλεκτρικη για να την βοηθησω.Αρχισαν μετα τα τηλεφωνηματα και τα παραπονα."Να παει Αθηνα να μην πάει;"Θελει να παρει ολη την οικογενεια μαζι.
Συνεχισα να "φορτώνω".

Σχολη παω σχετικα καθε πρωι πια.Ειναι δυσκολο εξαμηνο και αν δεν βρεθει λυση με το Cam θα πεσει χοντρο ζορι.Την Δευτερα πηγα με βαρυ κεφαλι για μάθημα.Ο κ.Φίλης και οι δυο ωρες του με εκαναν να δω αστερακια.Συναρτησεις δεδομενα μπλαμπλαμπλα...

Συν του οτι περιμενω εναν γνωστο απο το Σαββατο να ερθει να παρει το αναθεματισμενο πισι μου και που τελικα ειπε οτι θα ερθει σημερα.Ειναι 12 και ακομα να φανει.Του ειπα στο τηλεφωνο οτι μιαμισι θα φυγω για Βρυσες.Δεν θα το κανει τζαμπα γιατι να μην ειναι τυπικος στην δουλεια του;δεν το καταλαβαινω.

Η μαμα φιλου μου αργοπεθαινει απο τον γαμωκαρκινο.Τον εχει παντου πια,ξεκινοντας απο τα πνευμονια.
Εκεινος ειναι Αθηνα.
Δεν μπορω να ειμαι διπλα του.
Δυσκολη φαση....

Ερχεται ενας Αστροφυσικος για ομιλια σε δυο εβδομαδες,αλλα καμια κινηση οργανωσης.Να αγχωνομαι;Αποψε θα γινει συναντηση για την αφισα.Κατερινιώ ακους;Το βραδυ στου Σ.

Ειμαι for the festivals or what?

I feel strange.

Θελω να ουρλιαξω για να φυγει ολη αυτη η ενταση,η οποια νιωθω να μου πιεζει την πλατη.

Να κανω Reboot?

5 Μαρ 2008

Παρε καρναβαλια παρε παρεεεε!!!



Στην φωτογραφια εγω με τα παιδακια μου.Ολοι ντυμενη σε ενα γιορτινο μαθημα.


Ει!!!Μην γελας σε βλεπω...

Και ειμαι ΚΟΚΟΡΑΣ οχι κοτα!!!!